0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Мнения на Birdie - Бебета [ 0 до 12 месеца ] 3
« Отговор #140 -: Януари 28, 2008, 23:45:22 pm »
Здравейте докторе, днес водихме нашия юнак на доктор. В събота вечер вдигна почти 40 С температура, която с Панадол и Ефералган-свещички смъкнах до 38.5, сутринта пак дадох Панадол. Като продължавам да давам през 6 часа. Температурата се нормализира. Има хрема, за нея сме на физиолигичен разтвор, а от тази вечер и на Олинт. На прегледа казаха, че гърдите и гърлото са чисти. Ако не се подобри за 2-3 дни да минем на антибиотик Дурацеф. Какво е мнението ви за този антибиотик? Олинта сутри и вечер ли да впръсвам по веднъж? Да продължа ли с Панадола?
Препоръчахте ни и изследвания за кръвна глюкоза, заради жълти ноктенца по краката. Резултата е от пръстчето и е 5.37, след вземане на кръв по обяд след храна. Добре ли е?
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
« Отговор #141 -: Януари 29, 2008, 09:52:27 am »
Здравейте Доктор Birdie, имам един такъв въпрос - на проходилка, откога? при положение, че бебчето има желание за това /да не говорим, че когато я махна от проходилката писка и иска още/ и още един въпрос: с обувчици за прохождане или може и по чорапчета?

За мен Вашето мнение е от изключителна важност.
Благодаря Ви
6-7 месеца. Без значение е с какво ще е обуто.
Понякога и на 5 месеца съм виждал да ги слагат, но би трябвало да седи първо с известна стабилност.

Благодаря Ви Докторе. Тя от 5 месечна седи и е доста стабилна, пък и има желание да ходи. Сега вече спокойно ще я слагам в проходилката.

*
« Отговор #142 -: Януари 29, 2008, 09:54:32 am »
Има облекчение- и оризовото брашно и антирефлуксните млека са много добър избор.
Стига да не властва манталитета на педиатъра че "се израствало".

Е, как точно да го даваме това оризово брашно? Не е ли рано? Лео е на по малко от месец и само на кърма...
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #143 -: Януари 29, 2008, 10:14:12 am »
Бях писал и по-горе, че оризовото брашно и антирефлуксните млека не са решение за изключително кърмени деца.
За упорито и много повръщащи кърмени деца от полза е:

*да ги оставяте в столче за кола през повечето време през деня.
*да изваждате малко количество кърма преди началото на кърменето.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #144 -: Януари 29, 2008, 11:25:28 am »
Здравейте докторе!През деня малката кихаше и кашляше много,дадох Остолококциум 3пъти по полови  нка,появи се и хрема,вечерта вдигна 38.7,дадох й Панадол.Заведох веднага на лекар-20.00ч.,гърдите и са чисти,но гърлото зачервено ,възпален и уголемен мъжец,тва трябва да е нещото което виси на гърлото,простете мойта некомпетентност.Лекарката каза,че всичко идва от гърлото-кашлицата и хремата, да продължа с Остилококциума днес 2 пъти по половинка,през 6ч.свещички Ефералган,Финистил  капки 3 по 8 капки,Олинт 3 по 1,Синекод 4 по 10капки.Стеримар през 2часа,аз й давам чай-лайка вместо вода.Изписаха ни Зинат125/5 на 12ч.,ако до след обяд днес не сме свалили температурата,да го почваме.
През ноща към 3ч.когато беше поредната свещичка имаше 37.7 и от тогава няма температура.Въпроса ми е
1.Да минаваме ли на АБ и ако не как да продължаваме,щото това лекарката не уточни?

2.Не сме поставили последната ваксина Пентаксим поради ред причини,последния прием беше на 14.11.Докъто се оправим сега, ще станат 3м.между 2 и 3ваксина,а не сме поставили и ваксината за хепатит,нямаме белег на рамото и трябвало да се сложи манту.Проблем ли е толкова дълъг период?
3.Решила съм давзема от Гърция, Преванар,предвид възрастта ни колко бр. трябва да купя и кога да ги сложим?Ще имам до 2м.ваксината.
4.Прочетох от отговорите ви ,че ориза е глутен,а аз и давам от началото на 8м.Да спра ли да й готвя с ориз,при положение,че  не е проявила алергия?Кога да въведа глутена и под каква форма?Ние сме на-6ч.АМ,10ч.кърма,13ч.пюре и бульон,17ч АМ и плод,19ч.кърма21.30ч.АМ и оризово брашно на Нестле.
Предварително благодаря?Извинявам се,че стана дълго.

« Последна редакция: Януари 29, 2008, 11:39:39 am от loana »
*
« Отговор #145 -: Януари 29, 2008, 17:30:51 pm »
Докторе, днес се опитах да въведа банан като трети плод. До тук ядем ябълка, круша и картоф. Направих следобедното пюре 1/2 ябълка, 1/2 круша и 1/4 банан - стана общо към 160мл. Първите 5-6 лъжички Малчо яде с апетит. После обаче започна леко да примрънква и след като изяде към 50мл от сместа стана просто неконтролируем - рев, писъци, извива гръбчето назад и чак се захласваше от рев. Реших, че е от банана в пюрето. Направих ново пюре - както си го ял до сега 1/2 ябълка и 1/2 круша. Обаче положението се влоши...не го насилвах, след първата лъжичка прекратихме всякакви опити за пюре повече. Реших, че просто не му се яде, гушнах го, но ревът продължаваше докато не засука бузата ми! Така изтощени и изнервени за първи път от три седмици насам се кърмехме в 16ч. вместо пюре :(. Как се процедира в такива случаи? Какво да предприема? Другият ми въпрос е свързан с водата - отказва да пие вода. Биберонът го плюе, ядосва се, крещи. Поилката (магическа чаша на Авент) само я дъвче и капка вода не пие от нея, а направо с чаша се дави, олива и в крайна сметка вода в стомахчето не стига  :(. Мога ли да давам вода с лъжичка?
Възможно ли е двете неща да са свързани, т.е. той просто да е бил жаден и какво да направя ако е така?
*

aii

• 386
  • На мама чудото :)
« Отговор #146 -: Януари 29, 2008, 20:09:46 pm »
Здравейте докторе,
По Ваш съвет и мое мнение реших да не пръскам върху хемангиома с антибиотика Оксикорт.Пишете,че трябва да заведа малката на хирург,но на какъв-може би съдов?Питам,за да знам какво да искам от педиатърката,тъй като тя е решила да ме праща на онкодерматолог,което ме плаши.Все пак хемангиома се води доброкачествен тумор,нали? Имам ли основание да се тревожа за здравето на малката?Страхувам се и от оперция,тъй като разбрах,че я правят с пълна упойка,а ми се струва,че сме много малки. :(
« Отговор #147 -: Януари 29, 2008, 23:02:22 pm »
Здравейте д-р Бърди,
Спокойна нощ Ви желая.
Моля Ви за съвет.
1. Досега госпожицата е яла пилешко и пуешко месо, от ок, 3 седм. Кога мога да започна  телешко, агнешко, свинско....? Вярно ли е, че телешкото било алерген заради някакви специални белтъци? Хипп имат пюрета с телешко за над 4ри мес.
2. Жълтъка -  от кога и по колко. Към зеленчуковото пюре ли?
3. До кога детето е на тази схема:
сутрин - АМ, обяд -зленчуково пюре,  след обяд - плодове/каша, вечерни хранения - АМ /нашето бебе яде последно ок. 24ч - 5то хранене, АМ/. Имам предвид, кога се замества това сутршно хранене с нещо друго - попара или и  аз не знам точно с какво? Или вечерното -  с каша, например, или супа.
Колко хранения само с АМ е хубаво да има до 1год взъраст например?
4. За боба и лещата, казвате обезлюспени. Как се прави тази работа с лещата моля, трябва ли да и беля люспите от всяко зрънце :D :D :D
Благодаря ВИ, желая Ви всичко най-хубаво.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #148 -: Януари 30, 2008, 00:11:02 am »
Здравейте докторе,
По Ваш съвет и мое мнение реших да не пръскам върху хемангиома с антибиотика Оксикорт.Пишете,че трябва да заведа малката на хирург,но на какъв-може би съдов?Питам,за да знам какво да искам от педиатърката,тъй като тя е решила да ме праща на онкодерматолог,което ме плаши.Все пак хемангиома се води доброкачествен тумор,нали? Имам ли основание да се тревожа за здравето на малката?Страхувам се и от оперция,тъй като разбрах,че я правят с пълна упойка,а ми се струва,че сме много малки. :(
Обикновен,добър детски хирург е нужен.
Просто се отстранява това-въпрос на 1/2 час е, по принцип.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #149 -: Януари 30, 2008, 00:14:52 am »
Докторе купех ето това пи6е ,4е е от 3 месеца до 12 КГ .Мога ли да я слагам по малко ,4е с тоя рефлукс ве4е в 4удо се виждаме :? и млека сменихме и в стол4ето за кола седим и в релакс седим и сироп4ета пием и от 2 дена има болки хем я уригваме и не я поставяме легнала веднага след ядене .
Инъ4е ве4е взе да се надига като е полулегнала.
Дали влияе рефлукса на психи4еското и емоционалното развитие на детето ,инъ4е е будна усмихната и жива,но знам ли ....
мерси и лека ве4ер
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
*

Birdie

• 11040
« Отговор #150 -: Януари 30, 2008, 00:15:51 am »
Здравейте докторе!През деня малката кихаше и кашляше много,дадох Остолококциум 3пъти по полови  нка,появи се и хрема,вечерта вдигна 38.7,дадох й Панадол.Заведох веднага на лекар-20.00ч.,гърдите и са чисти,но гърлото зачервено ,възпален и уголемен мъжец,тва трябва да е нещото което виси на гърлото,простете мойта некомпетентност.Лекарката каза,че всичко идва от гърлото-кашлицата и хремата, да продължа с Остилококциума днес 2 пъти по половинка,през 6ч.свещички Ефералган,Финистил  капки 3 по 8 капки,Олинт 3 по 1,Синекод 4 по 10капки.Стеримар през 2часа,аз й давам чай-лайка вместо вода.Изписаха ни Зинат125/5 на 12ч.,ако до след обяд днес не сме свалили температурата,да го почваме.
През ноща към 3ч.когато беше поредната свещичка имаше 37.7 и от тогава няма температура.Въпроса ми е
1.Да минаваме ли на АБ и ако не как да продължаваме,щото това лекарката не уточни?

2.Не сме поставили последната ваксина Пентаксим поради ред причини,последния прием беше на 14.11.Докъто се оправим сега, ще станат 3м.между 2 и 3ваксина,а не сме поставили и ваксината за хепатит,нямаме белег на рамото и трябвало да се сложи манту.Проблем ли е толкова дълъг период?
3.Решила съм давзема от Гърция, Преванар,предвид възрастта ни колко бр. трябва да купя и кога да ги сложим?Ще имам до 2м.ваксината.
4.Прочетох от отговорите ви ,че ориза е глутен,а аз и давам от началото на 8м.Да спра ли да й готвя с ориз,при положение,че  не е проявила алергия?Кога да въведа глутена и под каква форма?Ние сме на-6ч.АМ,10ч.кърма,13ч.пюре и бульон,17ч АМ и плод,19ч.кърма21.30ч.АМ и оризово брашно на Нестле.

1.Не мога да кажа. Зависи от прегледа.
2.Не е проблем. Нямате нужда от Манту. Липсата на белег не е критерии за нерезултатността на предшестващата БЦЖ ваксинация. Само една доза БЦЖ е достатъчна. За цялата схема!
3. Две дози 8,10 м и трета след 12месец.
4.Извадете го от храните само. Може да започнете с фиде след 10.5-11 месец.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #151 -: Януари 30, 2008, 00:18:05 am »
Докторе, днес се опитах да въведа банан като трети плод. До тук ядем ябълка, круша и картоф. Направих следобедното пюре 1/2 ябълка, 1/2 круша и 1/4 банан - стана общо към 160мл. Първите 5-6 лъжички Малчо яде с апетит. После обаче започна леко да примрънква и след като изяде към 50мл от сместа стана просто неконтролируем - рев, писъци, извива гръбчето назад и чак се захласваше от рев. Реших, че е от банана в пюрето. Направих ново пюре - както си го ял до сега 1/2 ябълка и 1/2 круша. Обаче положението се влоши...не го насилвах, след първата лъжичка прекратихме всякакви опити за пюре повече. Реших, че просто не му се яде, гушнах го, но ревът продължаваше докато не засука бузата ми! Така изтощени и изнервени за първи път от три седмици насам се кърмехме в 16ч. вместо пюре :(. Как се процедира в такива случаи? Какво да предприема? Другият ми въпрос е свързан с водата - отказва да пие вода. Биберонът го плюе, ядосва се, крещи. Поилката (магическа чаша на Авент) само я дъвче и капка вода не пие от нея, а направо с чаша се дави, олива и в крайна сметка вода в стомахчето не стига  :(. Мога ли да давам вода с лъжичка?
Възможно ли е двете неща да са свързани, т.е. той просто да е бил жаден и какво да направя ако е така?
Можеше да дадете АМ/кърма след 5-те лъжички и да опитате пак после.
Не е проблем че не пие вода!
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #152 -: Януари 30, 2008, 00:19:07 am »
Да, може.
Какъв е резултата от мерките?
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #153 -: Януари 30, 2008, 00:23:51 am »
Здравейте д-р Бърди,
Спокойна нощ Ви желая.
Моля Ви за съвет.
1. Досега госпожицата е яла пилешко и пуешко месо, от ок, 3 седм. Кога мога да започна  телешко, агнешко, свинско....? Вярно ли е, че телешкото било алерген заради някакви специални белтъци? Хипп имат пюрета с телешко за над 4ри мес.
2. Жълтъка -  от кога и по колко. Към зеленчуковото пюре ли?
3. До кога детето е на тази схема:
сутрин - АМ, обяд -зленчуково пюре,  след обяд - плодове/каша, вечерни хранения - АМ /нашето бебе яде последно ок. 24ч - 5то хранене, АМ/. Имам предвид, кога се замества това сутршно хранене с нещо друго - попара или и  аз не знам точно с какво? Или вечерното -  с каша, например, или супа.
Колко хранения само с АМ е хубаво да има до 1год взъраст например?
4. За боба и лещата, казвате обезлюспени. Как се прави тази работа с лещата моля, трябва ли да и беля люспите от всяко зрънце :D :D :D
Благодаря ВИ, желая Ви всичко най-хубаво.

1.След 7-7.5 месеца. Стига за сега толкова вида месо. Не е вярно това за телешкото. Агнешко не даваме-високо съдържание на холестерин.
2.След като влезе в 7 месец. По схема.
3.До 12м възраст. Остават сутрин и вечер-АМ и не е добре да ги замествате. Няма нужда от попари!
4.Сварявате,изсипвате върху сито (отдолу съд),с дървена лъжица триете лещата върху ситото->> люспите остават отгоре. Отдолу е пюре от леща. :)
Sir Alec Guinness
« Отговор #154 -: Януари 30, 2008, 10:01:21 am »
Продават леща без люспи и в България. Червеникава е на цвят, сварява се по-бързо.
*
« Отговор #155 -: Януари 30, 2008, 10:35:45 am »

1.Не мога да кажа. Зависи от прегледа.
2.Не е проблем. Нямате нужда от Манту. Липсата на белег не е критерии за нерезултатността на предшестващата БЦЖ ваксинация. Само една доза БЦЖ е достатъчна. За цялата схема!
3. Две дози 8,10 м и трета след 12месец.
4.Извадете го от храните само. Може да започнете с фиде след 10.5-11 месец.

Температурата беше само понеделник вечерта и вече нямаме проблем с нея ,не сме на АБ.Имаме кашлица,която беше суха  и вземаме синекод и финистил капки,но вече не е суха щото секретите от нослето явно се стичат в гърлото.Какъв сироп ще ми препоръчате да продължим?
Благодаря!

*

janeta

• 272
  • Вече мама на двама сладури-моята сбъдната мечта
« Отговор #156 -: Януари 30, 2008, 11:53:13 am »
Здравейте, Докторе!
На 03.01 родих преждевременно-термина ми беше за 07.02 бебето се роди 2.100 кг. и 44 см. В родилното не му е поставена ваксината БЦЖ. Другата седмица трябва да го водим на детска консултация и искам да знам кога ще трябва да му се постави тази ваксина и кога ще му се слагат и другите бебешки ваксини(по-късно ли и с колко по-късно)? Благодаря ви предварително за вниманието!
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
*
« Отговор #157 -: Януари 30, 2008, 12:01:15 pm »
Здравейте ,доктаре.
Малката госпожица е на  18дни за втори път и се случва да повръща обилно .Кърмя и дохранвам с АМ.При връщането ми се вижда ,че е от две хранения,защото количество повърнато е много.От какво се получава и опасно ли е ? Има ли вероятност да продължава да връща? Благодаря за отговора предварително.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #158 -: Януари 30, 2008, 14:13:01 pm »
Здравейте ,доктаре.
Малката госпожица е на  18дни за втори път и се случва да повръща обилно .Кърмя и дохранвам с АМ.При връщането ми се вижда ,че е от две хранения,защото количество повърнато е много.От какво се получава и опасно ли е ? Има ли вероятност да продължава да връща? Благодаря за отговора предварително.
Вероятно преяжда, и може би АМ не е нужно. Ли поне не е нужно в този обем,който давате.
Sir Alec Guinness
« Отговор #159 -: Януари 30, 2008, 14:39:59 pm »
Здравейте докторе, днес водихме нашия юнак на доктор. В събота вечер вдигна почти 40 С температура, която с Панадол и Ефералган-свещички смъкнах до 38.5, сутринта пак дадох Панадол. Като продължавам да давам през 6 часа. Температурата се нормализира. Има хрема, за нея сме на физиолигичен разтвор, а от тази вечер и на Олинт. На прегледа казаха, че гърдите и гърлото са чисти. Ако не се подобри за 2-3 дни да минем на антибиотик Дурацеф. Какво е мнението ви за този антибиотик? Олинта сутри и вечер ли да впръсвам по веднъж? Да продължа ли с Панадола?
Препоръчахте ни и изследвания за кръвна глюкоза, заради жълти ноктенца по краката. Резултата е от пръстчето и е 5.37, след вземане на кръв по обяд след храна. Добре ли е?

С нетърпение чакам да ми отговарите, от вчера и през ноща има лоша кашлица. Давам Хустагил. Много ви благодаря