Д-р Бърди, малко съм притеснена за кожата на моя Алекс. Не съм ви писала още в началото, защото така и не можах да го снимам, за да ви покажа проблема - много мърда и снимките стават размазани. Става въпрос за много сухи, изпръхнали и чак напукани бузки. Също така доста зачервени (на аватара ми горе-долу се виждат май). Никъде другаде по тялото няма проблем с кожата - само на лицето. Освен това още от едномесечен винаги има по няколко гнойни пъпки и черни точки и досега не му минават! Може да не се наричат така при бебетата, но си изглеждат точно като тийнейджърско акне. Винаги има по няколко на бузките (като черните точки са високо, почти под очите) и брадичката.
Водих го на дерматолог, каза, че щом е само по лицето, значи е екзема от лигите. Проблемът и нагоре по лицето бил резултат от лапането на ръцете, с които после размазвал нагоре. Изписа му Локоид, Липобаза и Лонола Фет за миене. На своя глава първото не започнах да го мажа, защото е кортикостероид и реших да изчакам повечко преди да започна с "тежката артилерия". Мажа само с Липобаза 4-5 пъти дневно. Червенината изчезна, но сухотата е още факт, колкото и да мажа. Едва час след намазването кожата е пак суха. Снощи намазах и със зехтин, попи за отрицателно време. Днес пак така. Поне не му повлия отрицателно.
С Линола Фет измих веднъж, но освен че мирише ужасно, малко след това се изрина на ситни пъпчици по бузите (без да съм въвеждала нови храни, материи, перилни препарати и прочие) и реших да не повтарям.
Да уточня също, че сухотата се появи докато ходехме на разходки навън и в началото реших, че може да е от няколкото минути излагане на слънце (не съм го оставяла на пряко слънце за повече от 2-3 мин дневно). НО, нещата много се развиха и влошиха до сегашното състояние през 10-те дни, в които темп. бяха минусови и не излизахме от къщи. Казвам го, за да се изключат атмосферните влияния, сезона и слънцето като фактор.
След огромното обяснение и описание, въпросът ми е какво мислите вие за предписаното лечение, дали е време да започвам кортикостероидите щом сухотата не се оправя и възможно ли е това да е начало на АД?
Предварително благодаря!