http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=22516.0
Прочетете-ще обсъдим после.
Много ми харесват възгледите ви за захранването и сте обяснили всичко прекрасно! Предварително се извинявам за въздългия пост и за многото въпроси, но съм водила сина си при двама педиатри - и двамата не са ми отговорили адекватно. Надявам се вие да можете да ни помогнете, въпреки че е по-сложно като не се види детето лично.
1. Замества ли се едно хранене с плодово пюре или от съчетание на плодово пюре+оризова каша. Ако да, кое хранене за деня е най-подходящо за това, имайки предвид, че на обяд се яде зеленчуковото пюре (при нас обядът в 12 е второ хранене)?
2. Също се чудя, след като е заместено храненето с картофено пюре, после е въведено и
смес картоф + морков, кога е удачно да се вкарват и други зеленчуци и какви по-рано?
3. Моят син изобщо не иска да ака сам, а аз не го оставям повече от 3 дни неизакан - помагам му със сапунче, защото иначе става нервен, започва да се гърчи от болки в корема, а и не смятам, че е добре да задържа тези отрови в организма си. Откак го захраних се и запече и ака с много напъни и твърди изпражнения.
Дадох му пюре от слива за разхлабване, но резултатът беше 2 дни непрекъснат рев, който прекъсна едва след като го изаках. Изкара страшно много газове преди "основното", явно много са го мъчили. Със сигурност мислч, че е било от пюрето, друга промяна в режима и начина му на живот не е имало.
Въпросът ми е - как да избегнем запека при захранването при положение, че картоф и морков запичат, ябълката също? И как се процедира с деца, които не искат да акат сами, а след захранване са стигнали и до запек?
4. В друга област - има ли спасение от (по)връщането? Много повръща, със сигурност не е прехранен, а не мога да хвана от какво и как - повръща в различни часове на деня. Понякога пресечено, понякога - не. Понякога на фонтан, понякога на стичаща се струйка. А има моменти (макар и редки), в които не връща нищо между две хранения. Като по-малък беше с ужасни колики, а повръщането е почти откак се е родил. Питах 2 педиатъра дали пък няма рефлукс - единият каза, че и да има, щяло да му мине от само себе си като мине 6 месеца. Другият каза, че всички бебета имали рефлукс и пак щяло да мине от само себе си. Не приемам тези отговори, защото детето очевидно се мъчи и преди да повърне (т.е. кажи-речи по цял ден) е нервен и плаче.
Информативно, моят син е на 5 месеца и яде 5 пъти на ден - сам си направи такъв режим (8-9h, 12, 3, 6, 9). На кърма беше само месец и то с цедене (роди се 5 седмици по-рано), сега яде на АМ Аптамил 1 и отскоро и на пюрета. Плодово пюре давам от 3 седмици в 11 сутринта и много му харесва (по 50 мл, т.е. едно бурканче без малко (Hipp) го яде 2 дни). Започнах захранване с картофено в 12h, приема го добре, но още не сме заместили цяло хранене.