0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Мнения на Birdie - Бебета [ 0 до 12 месеца ] 3
« Отговор #80 -: Януари 26, 2008, 23:24:16 pm »
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=22516.0
Прочетете-ще обсъдим после.
Много ми харесват възгледите ви за захранването и сте обяснили всичко прекрасно! Предварително се извинявам за въздългия пост и за многото въпроси, но съм водила сина си при двама педиатри - и двамата не са ми отговорили адекватно. Надявам се вие да можете да ни помогнете, въпреки че е по-сложно като не се види детето лично.
1. Замества ли се едно хранене с плодово пюре или от съчетание на плодово пюре+оризова каша. Ако да, кое хранене за деня е най-подходящо за това, имайки предвид, че на обяд се яде зеленчуковото пюре (при нас обядът в 12 е второ хранене)?
2. Също се чудя, след като е заместено храненето с картофено пюре, после е въведено и
смес картоф + морков, кога е удачно да се вкарват и други зеленчуци и какви по-рано?
3. Моят син изобщо не иска да ака сам, а аз не го оставям повече от 3 дни неизакан - помагам му със сапунче, защото иначе става нервен, започва да се гърчи от болки в корема, а и не смятам, че е добре да задържа тези отрови в организма си. Откак го захраних се и запече и ака с много напъни и твърди изпражнения.
Дадох му пюре от слива за разхлабване, но резултатът беше 2 дни непрекъснат рев, който прекъсна едва след като го изаках. Изкара страшно много газове преди "основното", явно много са го мъчили. Със сигурност мислч, че е било от пюрето, друга промяна в режима и начина му на живот не е имало.
Въпросът ми е - как да избегнем запека при захранването при положение, че картоф и морков запичат, ябълката също? И как се процедира с деца, които не искат да акат сами, а след захранване са стигнали и до запек?
4. В друга област - има ли спасение от (по)връщането? Много повръща, със сигурност не е прехранен, а не мога да хвана от какво и как - повръща в различни часове на деня. Понякога пресечено, понякога - не. Понякога на фонтан, понякога на стичаща се струйка. А има моменти (макар и редки), в които не връща нищо между две хранения. Като по-малък беше с ужасни колики, а повръщането е почти откак се е родил. Питах 2 педиатъра дали пък няма рефлукс - единият каза, че и да има, щяло да му мине от само себе си като мине 6 месеца. Другият каза, че всички бебета имали рефлукс и пак щяло да мине от само себе си. Не приемам тези отговори, защото детето очевидно се мъчи и преди да повърне (т.е. кажи-речи по цял ден) е нервен и плаче.

Информативно, моят син е на 5 месеца и яде 5 пъти на ден - сам си направи такъв режим (8-9h, 12, 3, 6, 9). На кърма беше само месец и то с цедене (роди се 5 седмици по-рано), сега яде на АМ Аптамил 1 и отскоро и на пюрета. Плодово пюре давам от 3 седмици в 11 сутринта и много му харесва (по 50 мл, т.е. едно бурканче без малко (Hipp) го яде 2 дни). Започнах захранване с картофено в 12h, приема го добре, но още не сме заместили цяло хранене.
« Последна редакция: Януари 26, 2008, 23:29:24 pm от hexina »
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #81 -: Януари 26, 2008, 23:46:02 pm »
1.Да, замества се обикновено храненето в 16-17-18 с плодово пюре.
2.Както сте въвели двата зеленчука въвеждате тиквички,например. После въвеждате спанак, и т.н. "Въвеждате се има пред вид комбинация 2-3 зеленчука, тоест можете да комбинирате картоф с морков и тиквичка. Но картоф със спанак? по-добре спанак с тиквичка и морков. Можете разбира се да правите и "странни" комбинации-децата ги харесват.
3.Нито морков,нито ябълка запичат. Картоф-да. Можете да смените Аптамил с Хумана, и да оставите детето да изяжда СВОБОДНО количествата,които иска. Това е първата и най-важна мярка,между впрочем.
4.Има-да го оставяте в столче за кола, и да сгъстите АМ с оризово брашно. Ако това не помага-да минете на антирефлуксно мляко-Хумана АР, например е много добър избор.

"...единият каза, че и да има, щяло да му мине от само себе си като мине 6 месеца. Другият каза, че всички бебета имали рефлукс и пак щяло да мине от само себе си."
->Липса на професионална компетентност и човешко разбиране.Защо? Колко много страдат родителите при тези повръщания... . А с много малко може да се получи пълно облекчение.

Правете прясно плодово и зеленчуково пюре-НЕ давайте бурканчета!
« Последна редакция: Януари 26, 2008, 23:51:39 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #82 -: Януари 26, 2008, 23:53:10 pm »
Много ви благодаря за отговорите! Не разбрах само, чист спанак или чист морков не може ли да се дава? Винаги трябва да е комбинация с картоф "за баласт" ли?
Относно съвета за домашно приготвените пюрета, сама му правя картофеното пюре, но например за морковите знам, че събират много нитрати. Същото се отнася и за повечето плодове и зеленчуци, които се продават по пазарите. Как да сме сигурни, че даваме на детето си чиста и здравословна храна? А поне пюретата на Хип нали уж са Био и изчистени...

За повръщането, всякакви столчета и пози съм пробвала, все си повръща. На детето на една приятелка са му изписали прахчета Мотилиум за такъв проблем. Какво мислите за тях и дали направо да не заведа детето на гастроентеролог?

...да оставите детето да изяжда СВОБОДНО количествата, които иска. Това е първата и най-важна мярка, между впрочем.
Само това ще го пропусна, че детето е ящно и сам няма спирачка. Яде до пръсване, буквално до откат и после повръща МНОГО. Пробвала съм го този вариант вече.
« Последна редакция: Януари 27, 2008, 00:04:20 am от hexina »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #83 -: Януари 27, 2008, 00:04:44 am »
Тогава моля вземете и преминете на Хумана АР.
Без да яде свободно количества, запека няма да се разреши.
Освен това, този нелекуван рефлукс и езофагит е мега проблем за детето и усложнява нещата от само себе си.

Не може да давате само един зеленчук-обикновено даваме в комбинация с вече познат на вкус друг (един или два). По-лесно е.

Бебето е повръщало дълго време и много... личи.
Моля вземете мерки. И за Вас ще е по-добре, и за детето.
Хумана АР е много добър продукт-с класи по-добър от Фризовом и подобни.
Не се дава "Мотилиум" на толкова малки деца "хей-така".
АР млеката много помагат. Ако и те не ограничат повръщането една или две дози "Церукал"  са от голяма полза.
« Последна редакция: Януари 27, 2008, 00:12:07 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #84 -: Януари 27, 2008, 00:07:12 am »
А докторе да питам и аз - сега като не е сезонът на повечето зеленчуци и плодове, ако нямаме "сигурни" пак ли е по-добре от пазара да купуваме и да правим в къщи или докато  се появят домашните да даваме пюрета.
Аз не че съм започнала де, ама да питам, да си знам :lol:

Благодаря Ви!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #85 -: Януари 27, 2008, 00:09:56 am »
Може да давате един или два плода комбинация от бурканче.
Но зеленчуците е по-добре да си ги готвим в къщи.
Sir Alec Guinness
« Отговор #86 -: Януари 27, 2008, 00:11:53 am »
Съдържат Д-р Бърди,
съдържат царевица, кашите за бебета над 4ри мес.
http://www.humana.de/de/produkte/breie/produkte_griess-mb-vanil_de.html
http://www.hipp.de/index.php?id=132&detail=197&alter_id=11

И на Хумана, и на Милупа, и на Хипп.

А глутенови каши в Германия на същите фирми се продават за от 6 мес. Пише си на тях. Бисквитките и кашите  с т. н. цвийбак, т. е. сухар, също са за над 6 мес.

Винаги ми е било странно и непонятно следното:

Всички тия световно известни фирми са с традиции, те не се занимават с производството на бебешка храна от вчера. Според моите наблюдения за немската система на работа /щото повечето фирми са немски/, всичко става след много изследвания, проучвания, с включени много специалисти в дадената област.... Та в духа на тия ми разсъждения, не мога да проумея, че специалистите от Хумана, Хип или Милупа, не са се занимали достатъчно с проучването какво и кога точно  могат да ядат бебетата на съответната възраст, за да го предлагат на пазара. Не мога да допусна, че те ще предлагат неща вредни за бебето ми????
Може и да не съм права, знам ли, все пак нещата опират и до бизнес.... но все пак... след 6,5 год живот в Де, мисля, че може да им се имадоста голямо доверие.
Както и да е.. разсъждавам.. провокирана от Вашето негативно отношение към "Бурканчетата". И досега не можах да разбера, каква е точно причината да сте негативно настроен към тях, т. е. кое всъщност им е толкова лошото на тия бурканчета.  Например, интересно ми е, зеленчуците, които аз сваря в къщи, ще ли са по-богати на витамини и минерали от тези в бурканчето. Нали все е сварено...
Лека вечер Ви желая. Надявам се да разберете разсъжденията ми и да не се обидите по никакъв начин.

« Отговор #87 -: Януари 27, 2008, 00:18:04 am »
Може да давате един или два плода комбинация от бурканче.
Но зеленчуците е по-добре да си ги готвим в къщи.
Благодаря!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #88 -: Януари 27, 2008, 00:21:20 am »
@albenanedelcheva

Разсъждава се по следният начин:

*известно е че царевицата е алергична храна. В кашите тя е под обработка. В бурканчетата? зависи от фирмата и технологиите и. При това положение не е разумно преди 11-12м възраст децата да се провокират с алергени, щом като има толкова много други естествени храни, от които можете да правите толкова вкусни и разнообразни пюрета. Не можете да твърдите че в Германия не можете да намерите ОГРОМНО разнообразие от пресни плодове и зеленчуци.
*след 11-12 м възраст тази царевица не е проблем за детето и може да я давате.

"Бурканчетата" са култура на отглеждане на децата. Навик. И бизнес.
Нещо като-агресивно рекламираме АМ, пък после пишем колко добро било кърменето.
"Бурканчетата" са култура на индустриално-развитите страни. Да, това е факт.
Но и затова хората там страдат от толкова заболявания.... .
Погледнете колко от въпросите в тази тема касаят "алергии", стомашни разстройства,"пъпки", "пъпчици" и т.н. ... .

Разбира се, има много качествени пюрета, но те са скъпи-вижте кои фирми се купуват в Бг... . Не всеки в Бг може да купува "Гербер" с месеци, а "Хумана" бурканчета мисля не се търгуват. И това е важна подробност,което забравяте.

Не казвам че бурканчетата са "вредни" за детето. Казвам просто че има и по-добър избор.
Ако мога да си купя "Волво" ще предпочета "Мерцедес"?
« Последна редакция: Януари 27, 2008, 00:30:13 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #89 -: Януари 27, 2008, 07:10:29 am »
Здравейте д-р Бърди,

вчера синът ми повръща няколко пъти малко преди хранене. повръщаното не беше пресечено, а освен това беше и някак като слуз. вчера на обяд яде зеленчуково пюре около 80мл, а освен това и пи доста вода за деня - 50мл, което е необичайно за него. на какво може да се дължи това слузещо повръщане? напоследък забелязвам, че от време на време и в акото му има слуз.

също искам да поптам. в сряда ни предстои 3тата ваксинация за Хепатит Б. с оглед на това, удачно ли е от утре да започна въвеждането на нов зеленчук?
« Последна редакция: Януари 27, 2008, 09:39:16 am от herelina »
*
« Отговор #90 -: Януари 27, 2008, 08:07:50 am »
Добър ден!Докторе, има ли връзка изолиран Стафилокок аеурус със зачервени дъгички на гърлото, без други симптоми?Това се повтаря вече втори месец.
Откъде изолиран?
От нослето.Може ли климатика да му изсушава лигавицата на гърлото и от там да е зачервено?
« Последна редакция: Януари 27, 2008, 08:10:37 am от ziza »
*
« Отговор #91 -: Януари 27, 2008, 09:14:59 am »
Д-р Бърди, здравейте!
На 11месеца, но не се обръщаме от корем на гръб. Кога бебетата започват да го правят?
Детето ми спи в самостоятелна стая от малко и има добър сън, много рядко се буди, дори и в периоди на зъбоникнене. Последните 3 нощи обаче бяха съпроводени с постоянно будене, тази нощ останах и аз в детската стая и установих причината - обръща се по някое време и спи по коремче, после явно и става неудобно вече, но не може да се обърне обратно по гръб, изправя се и почва да плаче.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #92 -: Януари 27, 2008, 10:14:03 am »
Д-р Бърди, здравейте!
На 11месеца, но не се обръщаме от корем на гръб. Кога бебетата започват да го правят?
Детето ми спи в самостоятелна стая от малко и има добър сън, много рядко се буди, дори и в периоди на зъбоникнене. Последните 3 нощи обаче бяха съпроводени с постоянно будене, тази нощ останах и аз в детската стая и установих причината - обръща се по някое време и спи по коремче, после явно и става неудобно вече, но не може да се обърне обратно по гръб, изправя се и почва да плаче.
Седи стабилно?
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #93 -: Януари 27, 2008, 10:15:14 am »
Добър ден!Докторе, има ли връзка изолиран Стафилокок аеурус със зачервени дъгички на гърлото, без други симптоми?Това се повтаря вече втори месец.
Откъде изолиран?
От нослето.Може ли климатика да му изсушава лигавицата на гърлото и от там да е зачервено?
Може.
Лекувайте Стафилокока.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #94 -: Януари 27, 2008, 10:17:33 am »
Д-р Бърди, здравейте!
Седи стабилно?

О, да, отдавана седи стабилно, откъм 7ми месец, много е подвижна, вече прави опити за стъпки, стои и права стабилна, щом има опора и така се предвижва. Пълзи много.
« Отговор #95 -: Януари 27, 2008, 12:39:14 pm »
Бебето е повръщало дълго време и много... личи.
Хумана АР е много добър продукт - с класи по-добър от Фризовом и подобни.
АР млеката много помагат. Ако и те не ограничат повръщането една или две дози "Церукал"  са от голяма полза.
Проблемът е, че каквото и АР мляко да съм опитвала да му дам, няма шише и биберон, от които да го яде. Уж смуче, смуче, а даже след 15 мин като погледна количеството, не е мръднало. Иначе нормалното мляко си го изяжда цялото за това време. Предполагам, че не дърпа достатъчно силно и гъстото мляко не може да излезе. Какви ли не биберони съм пробвала, вкл. тези, които са с "кръстче" вместо дупка. С тях пък се олива целия, яде прекалено бързо и после връща всичко още преди да съм имала време да го вдигна за оригване. И 1 лъжичка АР мляко да му сложа в другото, количеството си стои все същото и след пол. час труд от негова страна. А 4-5 лъжици само АР мляко е абсурд да ги "дръпне". Вече съм се видяла в чудо...
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #96 -: Януари 27, 2008, 12:49:46 pm »
Здравейте,
какво е количествоето пюре, каша, след което може и да не дохранваме с АМ /ако детето иска, разбира се ще дам малко, но принципно..../ Неможах да намеря инфо, че са обемисти темите.
Благодаря.
*

aii

• 386
  • На мама чудото :)
« Отговор #97 -: Януари 27, 2008, 12:56:01 pm »
Здравейте д-р Бърди,
Отново съм притеснена от "ягодовия" хемангиом на беба.Бяхме на консултация и на 7,5 месеца сме 8 кг. и 73 см.Когато лекарката видя хемангиома,каза,че ще го наблюдаваме само и после щяла да ме прати да го махнат.Аз си замълчах засега.Вчера вечерта обаче,при смяна на памперса и докато бършех дупето,беба си играеше с крачетата и сигурно при това е зачекнала хемангиома и тръгна много кръв.Веднага го промих с кислородна вода и лепнах лейкопласт, за да го изолирам пак при игра да не стане нещо.Обадих се на педиатърката ни и тя ми каза да го промивам и пръскам с антибиотик Оксикор,а другия месец щяла да ни праща на онкодерматолог да го маха,че бил на широка основа и нямало сам да изчезне. :( Днес махнах лепенката и през 2 чифта панталонки отново при игра започна да кърви,пак го промих и лепнах лепенка.
Моля Ви,кажете според Вас да пръскам ли с антибиотик,да го махаме ли и имам ли причини да се притеснявам от факта,че се разкървави или ще зарасне сам? :(
Благодаря Ви предварително за вниманието!
*
« Отговор #98 -: Януари 27, 2008, 13:55:28 pm »
Не е задължително да повръща. Нито "на фонтан"... .
Точно след хранене избягваме смяната на памперса-повдигането на крачката задълбочава рефлукса. Ако е наложително-издърпваме го под бебето... .

Благодаря докторе.

Може ли да кажете малко по вече за слагането в столче моля. Поставихме Лео в кошницата за кола за новородено на Чико, но като че ли ми се струва много сгънат в нея. Не натоварваме ли гръбчето като го държим в нея? Колко често и по колко време да го оставяме в столчето?
Ето сега е в столчето и пак повърна...
*
« Отговор #99 -: Януари 27, 2008, 20:03:26 pm »
Здравейте докторе,

пак сме ние с няколко въпроса :)

1.Може ли да даваме в един и същи ден Еспумизан и Инфакол. Трябва ли да даваме капките за колики преди/след всяко хранене или само слеобяд и вечер?
2.Имам трудности с оригването на Лео. Задължително ли е да се оригва след всяко хранене? Някой изпитан метод който винаги работи?
3. Трябва ли да давам някакви витамини на бебето. Аз вземам по една таблетка Пренатал на ден.
4. Относно къпането на бебето. Всеки ден ли да бъде, с шаппоан или само с вода?
5. Рязането на нокти на бебето - трябва ли да ги режем или да ги оставим да се счупят (така ми каза нашата педиатърка)
5. Какво бих могла да направя за емоционалното и умствено развитие на бебето в толкова ранна възраст? Ако имате някакви линкове към теми където бих могла да прочета ще съм ви много благодарна. МОже да са на английски и руски.

Съжалявам че стана дълго...Благодаря и приятна вечер.