Докторе, аз почвам с въпросите
Първо да кажа че сме добре, Вики наддава добре, седи стабилно, започна да подскача и с чужда помощ се изправя и прави по няколко крачки.
За захравването: Менюто ни е следното:
1. Сутрин Милумил 2 /смених Аптамила, защото го отказа въобще/ - яде между 120-150 грама с или без една бисквита Плазмон;
2. Обед зеленчуково пюре - картоф, морков, карфиол, спанак, коприва, зелен фасул, грах, броколи, накълцани на ситно. Понякога се прибавя и малко праз, копър или магданоз. Без сол. През ден давам месо по 30 грама - агнешко, пилешко, телешко, отскоро захранен и с пуешко. Давам и кисело мляко, 0.1% масленост, но не всеки ден. В останалите дни се дава по един цял жълтък. Обедното меню е със глутен - бисквитена глутенова каша на Милупа, фиде на Плазмон, сухар и бисквити, грис /около 30 грама сухо вещество/. Когато се дава месо, не прибавям АМ или каша, а кисело млеко. Слагам и мазнина - краве масло колкото грахово зърно или зехтин или царевично масло. С яйцето обикновенно прибавям сиране - около 30 грама козе или овче. Общо теглото на яденето на обяд е между 220-250 грама;
3. Следобедно хранене - плодове - по възможност пресни - ябълка, круша, синя слива, банан, праскова /опитах и шипка но на пюре и не я тачи/ настъргани с каша Царевица и ориз на Милупа. Изяжда между 200 -220 грама.
4. Вечер - Милумил 2 - между 120 до 150 мл.
Въпроси:
1. Тази схема на хранене как ви се струва?
2. С какви зеленчуци и плодове да продължа по-нататък захранването? Домати, чушка, боб , леща - от кога? Идва сезона на черешите , ягодите и малините - мога ли да давам? Какво ви е мнението за екзотичните плодове - манго, ананас и подобни?
3. Притеснява ме малкия прием на мляко - според мен "компенсира" с манджите, които бъркам, защото всичко е домашно приготвено. Вие как мислите?
4. По колко глутен - като грамаж може да яде дневно на тази възраст?
Второ - здравословен статус. Имаме една постоянна секреция от носа - не бих могла да я нарека хрема, но все хърка. Взет му е назален секрет, но чакам резултата. Според докторката ни се касае за алергия - каза " Има нещо в стаята, което го дразни". Въпросът ми е, ако МБ е чиста, как се изключва алергена - с какви изследвания?
Та това е от мен за сега, благодаря, че изтърпяхте дългия ми пост.
П.П. Въпрос на бабата /шефа на детската кухня/. Пресни маруля, пресен лук и краставица от кога могат да се дават. От кога се въвеждат бакла и брюкселско зеле?
Глутенова млечна каша може ли да се дава с месо?