0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - Бебета [ 0 до 12 месеца ] 3
« Отговор #1100 -: Април 23, 2008, 13:40:17 pm »
Седмицата е Великденска тук. Значи "мъртва". Всеки нанякъде е поел-острови,села,провинция... нарамил по едно ЦЯЛО агне,увито (по-точно-сложено)в найлонова торба. ЦЯЛО-не по едно краче ;) както в Бг из градовете... .
Наскоро видях в супермаркета една баба около 1.20м висока, преметнала през рамо едно толкова огромно агне, че двата му края, отпред и откъм гърба на бабата, опираха почти земята.

Редовно тук неделя и понеделник в тази седмица има умрели от преяждане. ;)
« Последна редакция: Април 23, 2008, 18:15:39 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #1101 -: Април 23, 2008, 13:42:16 pm »
... обаче сега просто искам да те попитам как си?
Задоволително :) за сега ;)
Докторе, много ни липсвахте! Много се радвам, че сте тук отново!  :balk_9:
Боядисайте едно яйце и за мен :)
Измесете един чудесен козунак... тук не знаят да правят козунаци и са "клисави". :)
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #1102 -: Април 23, 2008, 14:34:35 pm »
Докторееееее добре дошъл отново  :D :D :D радвам се, че сте в по добро здраве и виждам в невероятно настроение  :wink: :lol:
Много, ама много ни липсвахте, ще Ви разказвам ... :wink:
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
« Отговор #1103 -: Април 23, 2008, 15:29:00 pm »
Докторе, много се радвам да Ви "видя" отново тук!
Бъдете здрав!
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
« Отговор #1104 -: Април 23, 2008, 16:03:46 pm »
еееее, Добре дошъл, д-р Бърди!!! :D
« Отговор #1105 -: Април 23, 2008, 16:23:26 pm »
Добре дошъл докторе, вече никакви болести и само добро настроение :lol:
*
« Отговор #1106 -: Април 23, 2008, 16:56:32 pm »
Привет, привет, само здраве и положителни емоции Ви пожелавам от тук насетне :D
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #1107 -: Април 23, 2008, 17:40:56 pm »
Докторе, аз почвам с въпросите :D

Първо да кажа че сме добре, Вики наддава добре, седи стабилно, започна да подскача и с чужда помощ се изправя и прави по няколко крачки.
За захравването: Менюто ни е следното:
1. Сутрин Милумил 2 /смених Аптамила, защото го отказа въобще/ - яде между 120-150 грама с или без една бисквита Плазмон;
2. Обед зеленчуково пюре - картоф, морков, карфиол, спанак, коприва, зелен фасул, грах, броколи, накълцани на ситно. Понякога се прибавя и малко праз, копър или магданоз. Без сол. През ден давам месо по 30 грама - агнешко, пилешко, телешко, отскоро захранен и с пуешко. Давам и кисело мляко, 0.1% масленост, но не всеки ден. В останалите дни се дава по един цял жълтък. Обедното меню е със глутен - бисквитена глутенова каша на Милупа, фиде на Плазмон, сухар и бисквити, грис /около 30 грама сухо вещество/. Когато се дава месо, не прибавям АМ или каша, а кисело млеко.   Слагам и мазнина - краве масло колкото грахово зърно или зехтин или царевично масло. С яйцето обикновенно прибавям сиране - около 30 грама козе или овче. Общо теглото на яденето на обяд е между 220-250 грама;
3. Следобедно хранене - плодове  - по възможност пресни - ябълка, круша, синя слива, банан, праскова /опитах и шипка но на пюре и не я тачи/ настъргани с каша Царевица и ориз на Милупа. Изяжда между 200 -220 грама.
4. Вечер - Милумил 2 - между 120 до 150 мл.

Въпроси:
1. Тази схема на хранене как ви се струва?
2. С какви зеленчуци и плодове да продължа по-нататък захранването? Домати, чушка, боб , леща - от кога? Идва сезона на черешите , ягодите и малините - мога ли да давам? Какво ви е мнението за екзотичните плодове - манго, ананас и подобни?
3. Притеснява ме малкия прием на мляко - според мен "компенсира" с манджите, които бъркам, защото всичко е домашно приготвено. Вие как мислите?
4. По колко глутен - като грамаж може да яде дневно на тази възраст?

Второ - здравословен статус. Имаме една постоянна секреция от носа - не бих могла да я нарека хрема, но все хърка. Взет му е назален секрет, но чакам резултата. Според докторката ни се касае за алергия - каза " Има нещо в стаята, което го дразни". Въпросът ми е, ако  МБ е чиста, как се изключва алергена - с какви изследвания?

Та това е от мен за сега, благодаря, че изтърпяхте дългия ми пост.

П.П. Въпрос на бабата /шефа на детската кухня/. Пресни маруля, пресен лук и краставица от кога могат да се дават. От кога се въвеждат бакла и брюкселско зеле?
Глутенова млечна каша може ли да се дава с месо?
« Последна редакция: Април 23, 2008, 18:02:01 pm от lady_11 »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #1108 -: Април 23, 2008, 18:24:30 pm »
1.Добре е. "Плазмон" бисквити сутрин не са нужни.
2.Кайсия,праскова (без мъх), други сезонни,но без ягоди.Може банан,ананас,но не още киви. Може череши, като плод,не сокове, но не малини още.
3.Не е проблем това. Не е малко млякото.
4."...бисквитена глутенова каша на Милупа, фиде на Плазмон, сухар и бисквити, грис" <<<- това са излишни неща и само пълнеят.
Още е раничко за глутен, но ако вече го хапвате, може да ползвате обикновено фиде-около 1с.л. в обедното хранене 1-2 пъти седмично само за сега.

Ако носният секрет е добър, оставете детето на спокойствие. Не са нужни "тестувания" за това.

"Пресни маруля, пресен лук и краставица"-марули като запарени само. Лук готвен в храната-може.Пресен-не.Пресен готвен-може. Краставица на линийки нарязана от по-късно.
Да, може да се дава глутенова млечна каша с месо. Защо да не може?

Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #1109 -: Април 23, 2008, 18:29:58 pm »
Докторееееее добре дошъл отново  :D :D :D радвам се, че сте в по добро здраве и виждам в невероятно настроение  :wink: :lol:
Много, ама много ни липсвахте, ще Ви разказвам ... :wink:
Разказвайте.
Надявам се не сме ходили до Пловдив... все едно да търсим черна котка в тъмна стая.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #1110 -: Април 23, 2008, 18:32:56 pm »

Това 60 е в какви единици? mg/dl, или?
Какви изследвания досега сте направили за уточняване на състоянието?
Вашата и на детето кръвни групи са? Резус фактор Ваш и на детето е?

"Не мисля, че ако е доказано, че е кърмаческа жълтеница трябва да се спира кърменето."
->Спира се ако се касае за иктер от майчина кърма. И работи абсолютно! Но първо се уточнява от какво е иктера при детето, а не се "чака мислейки".

Първо добре дошъл отново докторе вече здрав  :D
Радвам се, че се върнахте. Правили сме всички чернодробни изследвания и те са в норма. В началото всяка седмица, а сега през седмица и пускам общ билирубин и ПКК. Правихме и ехография на черен дроб. Изписаха ни от болницата с общ билирубин 290 uMOL/L. След като близо месец може би нямаше подобрение започнах да си изварявам кърмата в продължение на 1 седмица. Резултатът след това беше общ билирубин 130 uMOL/L. Следващата седмица и давах АМ и резултата стана 60 uMOL/L. В момента е само на кърма. Не съм "чакала мислейки"  :) но ми се искаше да я кърмя колкото мога повече.
Днес реших да направим още една контрола и се оказа, че вместо да спада билирубина се е вдигнал на 80 uMOL/L. Сега незнам как да постъпя. Педиатърката при която ходя каза, че ако се вдигне до 100 uMOL/L трябва да спра кърменето. Ще съм ви много благодарна ако ме посъветвате как да постъпя. Благодаря ви

П.П Аз съм 0(+), а детето е О(-). Казаха ми, че това не се води кръвна несъвместимост и това не е приина за жълтеницата
« Последна редакция: Април 23, 2008, 18:40:35 pm от kisskotkata »
« Отговор #1111 -: Април 23, 2008, 18:36:05 pm »
Докторе, здравейте! Радвам се, че сте тук.
Ако имате възможност и желание, моля, кажете какви изследвания да направя на Мая, за да се провери общото състояние на здравето й. Пълната кръвна картина дава ли информация за това или трябва да се провери функцията на всеки орган отделно? Кои от тестовете тук (цък) или тук да направя?
Малка е вероятността да намерим работещ педиатър, докато сме в България, много почивни дни ще се съберат и разчитам на Вашата помощ.
Много здраве Ви желаем!

П.П. Наскоро научих хитрина при месенето на козунак - замесеното тесто се увива в пликове и се пуска в пералнята на центрофуга, козунакът ставал много пухкав.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #1112 -: Април 23, 2008, 20:32:04 pm »

Това 60 е в какви единици? mg/dl, или?
Какви изследвания досега сте направили за уточняване на състоянието?
Вашата и на детето кръвни групи са? Резус фактор Ваш и на детето е?

"Не мисля, че ако е доказано, че е кърмаческа жълтеница трябва да се спира кърменето."
->Спира се ако се касае за иктер от майчина кърма. И работи абсолютно! Но първо се уточнява от какво е иктера при детето, а не се "чака мислейки".

Първо добре дошъл отново докторе вече здрав  :D
Радвам се, че се върнахте. Правили сме всички чернодробни изследвания и те са в норма. В началото всяка седмица, а сега през седмица и пускам общ билирубин и ПКК. Правихме и ехография на черен дроб. Изписаха ни от болницата с общ билирубин 290 uMOL/L. След като близо месец може би нямаше подобрение започнах да си изварявам кърмата в продължение на 1 седмица. Резултатът след това беше общ билирубин 130 uMOL/L. Следващата седмица и давах АМ и резултата стана 60 uMOL/L. В момента е само на кърма. Не съм "чакала мислейки"  :) но ми се искаше да я кърмя колкото мога повече.
Днес реших да направим още една контрола и се оказа, че вместо да спада билирубина се е вдигнал на 80 uMOL/L. Сега незнам как да постъпя. Педиатърката при която ходя каза, че ако се вдигне до 100 uMOL/L трябва да спра кърменето. Ще съм ви много благодарна ако ме посъветвате как да постъпя. Благодаря ви

П.П Аз съм 0(+), а детето е О(-). Казаха ми, че това не се води кръвна несъвместимост и това не е приина за жълтеницата
Не се изварява кърма, не се дава глюкоза.

Нужно е да се направят подробни изследвания, включващи:

*посявка на урина!!-уроинфекции са честа причина за иктер при децата.
*обща кръвна картина+ДЕК
Билирубин-общ,директен,индиректен- БЕЗ това нищо нямаме.Това дава представа за вида на иктера.
*Кумбс тест-индиректен,директен
*чернодробни проби и пълният пакет там (γGT,APh)+ Хепатитни тестове-Б и С хепатит!
*други кръвни биохимични проби по преценка.
Sir Alec Guinness
« Отговор #1113 -: Април 23, 2008, 21:25:33 pm »
Докторе, здравейте! Много се радвам да Ви открия отново тук в добро здраве!

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #1114 -: Април 23, 2008, 22:05:22 pm »
Здравейте докторе, поздрави от мен и Кристина и пожелания за много здраве и лошите неща да са зад гърба ви. Весели празници!
Радваме се, че сте сред нас!
*
« Отговор #1115 -: Април 23, 2008, 23:07:50 pm »
Докторе, добре дошъл! Радвам се, че сте по-добре,липсвахте ни!
http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=5675491
Весели празници!
И да бъде с цяло агънце  :lol:!!!
*

yana-v

• 1207
  • Ще порасна голяма!!!
« Отговор #1116 -: Април 24, 2008, 08:23:02 am »
Добро утро, докторе!
И при нас има много въпроси, за които така и не получих отговор, който да ме удовлетворява! Затова с нетърпение чакахме да се върнете при нас!
Вики е още на кърма, вкл яде и нощем!
От зеленчуци сме въвели: моркоф, картоф,тиквичка, тиква, карфиол, грах,спанак!
От плодовете - ябълка,круша,банан,слива,праскова,кайсия!
Проблемите са: 1.отказва всякакво АМ - пробвахме с Фризолак, НАН и по препоръка на докторката -Нестоген! Резултата бутане на шишето и позиви за повръщане! Дори малко АМ в каша веднага се "усеща" и не се яде!
2.Опитахме с млечна каша готова - получи обрив веднага след хранене около устата - множество червени пъпчици, които изчезнаха за 15 тина минути! Втори опит АМ в пюре -предизвика няколко минутно кихане и кашляне и отделяне на безцветен секрет, който след 5-10 минути изчезна! Възможно ли е това да е алергия?!
3. Последния месец е наддала само 100 гр. и сега е само 7000 кг./родена 2,460 гр/ Според вас това нормално ли е? Според педи е добре теглото?!?
4.Още не съм дала жълтък и глутен - според вас проблем ли е? Мислех да изчакам до 9 м.
Предварително Ви благодаря за голямата помощ, която ни оказвате! Лек ден! 
*

Birdie

• 11040
« Отговор #1117 -: Април 24, 2008, 10:32:53 am »
1.Може да опитате от шише с човка, а не с биберон. Може да вземете "Хумана" и ако не го хапва и това, да опитате да сложите вътре малко сок (5-10 мл!)-ябълка,например.
2.Не е алергия това.
3.Да, добро е теглото.
4.Жълтък може. За глутен е рано още.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #1118 -: Април 24, 2008, 10:33:53 am »
Докторе, здравейте! Радвам се, че сте тук.
Ако имате възможност и желание, моля, кажете какви изследвания да направя на Мая, за да се провери общото състояние на здравето й. Пълната кръвна картина дава ли информация за това или трябва да се провери функцията на всеки орган отделно? Кои от тестовете тук (цък) или тук да направя?
Малка е вероятността да намерим работещ педиатър, докато сме в България, много почивни дни ще се съберат и разчитам на Вашата помощ.
Много здраве Ви желаем!

П.П. Наскоро научих хитрина при месенето на козунак - замесеното тесто се увива в пликове и се пуска в пералнята на центрофуга, козунакът ставал много пухкав.

Изследванията са по преценка на конкретния педиатър.
Както и нуждата изобщо от такива.
Sir Alec Guinness
« Отговор #1119 -: Април 24, 2008, 10:40:45 am »
ОК.
Благодаря.