Привет, момичета! И аз имам горчив опит с хламидията - лекували сме я вече 2 пъти, но най-накрая успяхме. Най-достоверен е този тест с директното флуоресцентно наблюдение. Взема се секрет от влагалището на жената и от уретрата на мъжа. Непременно се проверяват и двамата и се лекуват съвместно. Азитрокс или Сумамед са антибиотиците, които ви трябват. Те наистина имат удължено действие, но не съм сигурна дали 1 прием ще реши проблема. Последния път аз пих Сумамед 3 седмици по 1 г, а мъжа ми Азитрокс по 1г, но за 4 седмици. После се чака поне 3-4 седмици да минат след приема на последната таблетка от антибиотика и чак тогава се прави същия тест - директен. За ориентир струва 22-25лв, правят го на малко места. Аз последно се насочих към една лекарка, която е специалист по кожно-венерически болести (т.е. точно за нея е хламидията) и тя си взима пробите и си ги изследва лично. Казва се Андасорова и приема в Пловдив и Асеновград. Много е важно КАК са ви взели материала за изследването - с тампон, а не с четка за цитонамазка, а после тампона се поставя в специална епруветка с хранителна среда, за да стигнат "гадовете" живи до лабораторията. На епруветката преди да я разопаковат си пише, че е предназначена за хламидия!!!
А във ВМИ в поликлиниката също изследват, но НЕ им вярвам вече, след като кожната лекарка там ми взе материал с четка за цитонамазка и го намаза на стъкло, отново като за цитонамазка и в лабораторията ми го изследваха и ми взеха парите, без да ми кажат, че така не се взима материала!
Та внимавайте много как се взима материала и къде давате самото изследване.
За мъжете тази кожната Андасорова също взима и изследва. Работи и със Здравната каса, само че това не ви спестява парите за изследването, а само за прегледа и взимането на материала. Важно е да знаете, че иначе прегледа на частно е 25лв. Ако някой се интересува от координати - на лични може да ми пише.