Аз съм правила без контраст по ЗК.
- Първо личния ти дава направление за специалист - при мен - невролог.
- Второ невролога ти дава направления за ЯМР. Хубаво е преди това да си говорила с него, защото е скъпо изследване, а бюджета за месеца им е ограничен. Така че дори да не ти е познат - питай го направо дали има възможост да ти даде направление за това изследване, защото срока на направлението от личния тече. Хубаво е първо да говориш със специалиста и тогава взимай направление от личния. Специалиста ти дава молба и направление.
- С направлението от личния, с молбата и направление от специалиста - заверени с подпис и печат отидох до НОИ /това в София/, и от там ми дадоха картонче, с което да чакам /т.е. чакам си ЗК да ми отпусне парите за съотв. изследване/. Казаха ми да се обадя до 10-ина дни, за да ми кажат дали е излязло. Обадих се - беше излязло за мен.
-Обадих се в б-ца Лозенец да попитам да запазя за час за изследването. Хубаво е този час да се запази по-рано, защото на много места се чака много и направлението може да ти изгори. Казаха ми, че има часове, отидох до б-ца Лозенец, запазих си час, като си носех направлението от специалиста. Много хора не знаят, че там приемът си е съвсем свободен и работят със ЗК, и затова много бързо си запазих час - за след два дена, след като ми беше излязло по ЗК.
-От б-цата ти обясняват, че ЗК заплаща само изследването - без консумативите. Т.е. ако правиш без контраст плащаш само филмите. Обикновено са два и цената им е по 10лв. единия - общо ти излиза 20лв.
Ако правиш с контраст -плащаш и контраста - около 160лв + филмите + някакви други консумативи за контраста и се получават някъде около 200лв.
Аз правих без контраст и платих 20лв.
Общо всичко стана за около 2 седмици и нещо, с чакането да ми излезе номера в ЗК.