0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ЯМР
« -: Декември 28, 2005, 17:39:08 pm »
Моля който е преминал през това изследване да сподели как протича?
Сташничко ли е? :(

*

naiema

• 998
  • Да бъдем силни и последователни в борбата!
ЯМР
« Отговор #1 -: Декември 29, 2005, 13:31:41 pm »
Ако става въпрос за хипофизата аз съм си правила скенер на глава.Не е никък страшно.Вкарват те в нещо като фуния / сигурно си виждала апарата по телевизията / и започват да те снимат.Във вената ти вкарват констрасно вещество / не боли / и единственото условие е да не трепваш.Става за около 1 минута всичко.Предопредиха ме,че може да ми стане усилно от препарата във вената и казаха да махна с ръка и ще ме извадят.Аз специално не почуствах нищо.А също така трябвало да се подпише декларация , че си запозната със страничните ефекти, които могат да се получат като реакция от багрилното вещество.Аз , слава Богу, не получих никакви странични ефекти.Така,че въобще не се притеснявай.Става много бързо  и снимките са готови след 20 мин.
Ако случайно става въпрос за нещо друго във въпроса ти, извини ме ,че те занимавам с глупости.
ЯМР
« Отговор #2 -: Декември 29, 2005, 17:02:26 pm »
Благодаря ти за отговора, но мисля, че ЯМР на хипофизата е различно от скенера. Някъде бях чела, че ЯМР е по-сигурния начин за откриване на макро или микроаденом на хипофизата. При иследване със скенер не винаги можело да се види микроаденома.
Но може изследването да е подобно :wink:

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
ЯМР
« Отговор #3 -: Декември 29, 2005, 18:32:31 pm »
ЯМР е по-добро изследване. Вижда се по-точно.
Единственото неудобство за пациента е, че е малко шумно изследване.
ЯМР
« Отговор #4 -: Декември 30, 2005, 13:08:23 pm »
Аз съм си правила ЯМР на хипофизата. Малко е досадно. Вкарват те в нещо кото тунел, при мен продължи около 30 мин. После ме извадиха, вкараха ми във вената контрастното вещество и ме вкараха отново за още 30 мин. Не боли, но е неприятно да стоиш един час без да мърдаш.
*
ЯМР
« Отговор #5 -: Януари 04, 2006, 10:21:10 am »
Наде, не се безпокой - не е приятно, но минава и заминава. Важен е крайният резултат да е добър, нали така?
По мои наблюдения всичко е много индивидуално, защото всеки по различен начин се чувства в това затворено пространство в капсулата. Аз лично първите 5 минути изпаднах в паника - май ми се появи чувство за клаустрофобия. Но после се успокоих. Лошото при мен беше, че от контрастното вещество получих страхотни болки в ръката и тя ми се оправи чак след седмица. Но пак повтарям, всичко е много индивидуално - тук чета, че при другите момичета всичко минава безболезнено. Явно аз съм изключение.
Важното е да не мърдаш, за да се направят добри снимки. Стискам палци всичко да е наред!
ЯМР
« Отговор #6 -: Януари 09, 2006, 15:35:29 pm »
На мен ми правиха ЯМР без контрастно вещество, за пролактином в хипофизата.
Единственото, което може да те притесни е евентуално пристъп на клаустрофобия. Препоръчвам да си поискаш памук за ушите, защото доста думка вътре. Малко е хладничко също, но в Окръжна дават и едно одеалце:)
Наистина най-важно е да не мърдаш. Аз най-много се притеснявах да не кихна, така че ако си хремава го отложи.
Мисли за хубави неща и може даже да ти се приспи (както на мен)
ЯМР
« Отговор #7 -: Януари 11, 2006, 13:57:44 pm »
Момичета, благодаря ви за отговорите! ЯМР на хипофизата ще прафя февруари. Ендокриноложката ми каза, че изследването се поема от касата изцяло, ще платя ако се наложи слагане на контрастно вещество.
Някой може ли да ми каже приблизително цената? И как разбират дали е необходимо контрастно вещество- предполагам, ако не се вижда ясно??
Знаачи най-важното- да не мърдам, тапи за уши и да съм топло облечена.

*
ЯМР
« Отговор #8 -: Януари 11, 2006, 14:40:09 pm »
Контрастното вещество струва 200 лв. С него стават най-добри снимки, затова го препоръчват. За съжаление ЗК поема само ЯМР.
Най-важното е да се настроиш да не мърдаш - това е. И да нямаш страх от клаустрофобия - това е най-стряскащото в началото. Шумът въобще не е кой знае какво. Ритъмът се сменя и на моменти е забавно. Аз си представях, че съм в дискотека.
На мен лично въобще не ми беше студено, така че затова съвети не мога да давам.
Успех и да кажеш после!
ЯМР
« Отговор #9 -: Януари 11, 2006, 17:43:53 pm »
На мен ми правиха ЯМР в Окръжна болница. После подочух от една невроложка че там резонансът им не е най-добрия, но аз си нямах и представа. Но като разбра за какво изследване съм ходила (същото като твоето), каза че всички стават. И въпреки това най-добрите са в Лозенец и във Военна Болница. Доколкото знам, това има отношение при по-сложни наблюдения, където се търсят по-малки изменения.
При мен въобще и не стана въпрос за контрастно вещество. Ако не мърдаш и имаш нещо - ще се види.
Аз имам един въпрос - как успя да убедиш ендокриноложката да ти даде направление?
*
ЯМР
« Отговор #10 -: Януари 12, 2006, 09:34:05 am »
Аз правих ЯМР в една лаборатория, която се намира в Пирогов. Още като подписах въпросника ми казаха, че най-добрият вариант е да ми сложат контрастно вещество, защото така изследването е най-качествено. При всички положения ти трябва да дадеш предварително съгласието си.
ЯМР
« Отговор #11 -: Януари 12, 2006, 15:59:46 pm »
Аз съм от Бургас с ще правя ЯМР тук в Транспортна болница . Първата ендокриноложка при която ходих ми каза, че няма нужда от ЯМР ( Пролактина ми беше 996, при горна граница 619). После гинеколожката ме прати при друга ендокриноложка, която без да и казвам ми пусна направление за ЯМР и сега чакам февруари.

ЯМР
« Отговор #12 -: Февруари 09, 2006, 16:30:55 pm »
Днес ендокриноложката ми се обади, че съм удобрена за ЯМР и отидох да си взема направлението.
Каза ми ,че мога да го направя в който град желая. Тук в Бургас има ЯМР, но не се знае дали ще могат да ми го разчетат. Като знам колко са ни" добри " гинеколозите, какви ли специалисти имаме за ЯМР???
Ендокриноложката ми даде телефоните на Правит. Болница " Лозенец" и на Военна Болница. Незнам какво да правя. Направлението ми важи 1 месец, но дали ще има свободни часове в София за ЯМР по Здр. Каса в този период??? Ще се обадя да попитам. Посъветвайте ме къде?

*
ЯМР
« Отговор #13 -: Февруари 09, 2006, 17:20:40 pm »
Цитат на: nadejdi4ka
Днес ендокриноложката ми се обади, че съм удобрена за ЯМР и отидох да си взема направлението.
Каза ми ,че мога да го направя в който град желая. Тук в Бургас има ЯМР, но не се знае дали ще могат да ми го разчетат. Като знам колко са ни" добри " гинеколозите, какви ли специалисти имаме за ЯМР???
Ендокриноложката ми даде телефоните на Правит. Болница " Лозенец" и на Военна Болница. Незнам какво да правя. Направлението ми важи 1 месец, но дали ще има свободни часове в София за ЯМР по Здр. Каса в този период??? Ще се обадя да попитам. Посъветвайте ме къде?

Адашкееееее и на мен ще ми се наложи ЯМР ,кажи коя е ендокриноложката при която си ходила.Нали правилно съм разбрала, че тя работи със здр.каса. Аз трябва да направя ЯМР или скенер по изискване на доц.Конова,макар и според мен да нямам нужда,но все пак мисля да го направя,за да не го мисля.
Колко ти е последно пролактина. Щото моя си е в норма от сумати време,даже днес като си взех резултатие ми се стори вече даже нисък.Верно че е от парлодела,ама е крайнто време да го спирам.
Нали си разбрала вече , че Манолова за никакъв не става.

P.S. Разкажи как става това със здравната каса ,че досега не съм ползвала а вече се налага.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

ЯМР
« Отговор #14 -: Февруари 09, 2006, 17:39:27 pm »
Наде, при тази ендокриноложка ме прати д-р Калчева и след ЯМР ме вика за фоликуметрия.
Д-р Боряна Великова - Специалист вътрешни болести и ендокринология. Частен кабинет ул. " Лермонтов" 33 А тел. 056/840202 gsm: 0888726700
Със Здр. Каса работи в Транспортна болница :Понеделник 14 до 18 ч.
Вторник и четвъртък 8 до 13 ч.
Отиваш при личната си лекарка и искаш направление за ендокринолог. Обади се за час в Транспортна 84 08 04 и 84 08 22.
Чака се направлението за ЯМР не се дава веднага.
Аз Манолова отдавна я зарязах. Сега ако успеем да направим една спермограма в София на 19.02 и всичко е наред, ще продължавам с моите изследвания напред, че да видим до къде ще я докараме тази година. Успех. Пролактина ми е в норма, даже и при мен е ве4е доста нисък :P

*
ЯМР
« Отговор #15 -: Февруари 09, 2006, 20:56:32 pm »
Цитат на: nadejdi4ka
Наде, при тази ендокриноложка ме прати д-р Калчева и след ЯМР ме вика за фоликуметрия.
Д-р Боряна Великова - Специалист вътрешни болести и ендокринология. Частен кабинет ул. " Лермонтов" 33 А тел. 056/840202 gsm: 0888726700
Със Здр. Каса работи в Транспортна болница :Понеделник 14 до 18 ч.
Вторник и четвъртък 8 до 13 ч.
Отиваш при личната си лекарка и искаш направление за ендокринолог. Обади се за час в Транспортна 84 08 04 и 84 08 22.
Чака се направлението за ЯМР не се дава веднага.
Аз Манолова отдавна я зарязах. Сега ако успеем да направим една спермограма в София на 19.02 и всичко е наред, ще продължавам с моите изследвания напред, че да видим до къде ще я докараме тази година. Успех. Пролактина ми е в норма, даже и при мен е ве4е доста нисък :P

Благодаря ти Наде, да знам като отида при джипката, която още незнам коя ми е ще я накарма да ми даде направление за Калчева, пък тя да ми даде за ЯМР, ТСХ, Т4,ТАТ и МАТ, а вече ще ги направя при Конова

ЯМР
« Отговор #16 -: Февруари 10, 2006, 12:27:18 pm »
Наде, Калчева не работи с Касата, тя ме прати при Великова. Отиваш при личната и искаш направление за ендокринолог или гинеколог и отиваш при който лекар си избереш стига да работи със Здравната каса. :wink:

ЯМР
« Отговор #17 -: Февруари 20, 2006, 14:39:10 pm »
В петък направих ЯМР в бившата Правителствена болница - " Лозенец" при д-р Михайлова. ВСИЧКО Е НАРЕД!!!
 "Както на нативите, така и на контрастноусилините образи, не се намериха данни за Ту на хипофизата" :P
Изследването мина много добре. Дадоха ми тапи за уши. Вкараха ме в капсулата, а аз стискам очите и несмея да погледна. Дадоха ми в ръката една помпичка, ако ми стане лошо да я стисна и да ме извадят веднага. След около 20 мин. ме извадиха и ми поставиха контрастното вещество и ме вкараха за още малко. Звуците бяха много странни- все едно слушам нещо като техно музика :P . Единственото неприятно усещане беше това, че ми изтръпнаха краката да се стягам да не мръдна.
 Само се чудя, защо не ми дадоха да подпиша документ за съгласието ми за контрастното вещество, както някой от вас пишат?
     И да ви кажа, че съм ОЧАРОВАНА от тази болница. Не предполагах, че в България съществува болница с такъв стандарт. Всичко вътре беше лукс- Нямам думи да го опиша. Все едно си в страшно скъп хотел.

*
ЯМР
« Отговор #18 -: Февруари 20, 2006, 16:01:47 pm »
Ми Наде, поздравления.Айде скоро, да чакаме и хубавата вест, пожелавам ти го от сърце. Последно при мен не се налага ЯМР според д-р Стойков , с който доц.Конова се е допитала.
Спрях парлодела, като се  надявам да не се качи рязко пролактина.
Оказа се, че моят  пролактин е бил повише вследствие на бременността ми и това било нормално,защото гърдите се подготвяли за лактация и парлодела (бромокриптина) не е трябвало да го приемам.

*

Tonita

ЯМР
« Отговор #19 -: Февруари 22, 2006, 10:34:45 am »
Аз съм правила без контраст по ЗК.
- Първо личния ти дава направление за специалист - при мен - невролог.
- Второ невролога ти дава направления за ЯМР. Хубаво е преди това да си говорила с него, защото е скъпо изследване, а бюджета за месеца им е ограничен. Така че дори да не ти е познат - питай го направо дали има възможост да ти даде направление за това изследване, защото срока на направлението от личния тече. Хубаво е първо да говориш със специалиста и тогава взимай направление от личния. Специалиста ти дава молба и направление.
- С направлението от личния, с молбата и направление от специалиста - заверени с подпис и печат отидох до НОИ /това в София/, и от там ми дадоха картонче, с което да чакам /т.е. чакам си ЗК да ми отпусне парите за съотв. изследване/. Казаха ми да се обадя до 10-ина дни, за да ми кажат дали е излязло. Обадих се - беше излязло за мен.
-Обадих се в б-ца Лозенец да попитам да запазя за час за изследването. Хубаво е този час да се запази по-рано, защото на много места се чака много и направлението може да ти изгори. Казаха ми, че има часове, отидох до б-ца Лозенец, запазих си час, като си носех направлението от специалиста. Много хора не знаят, че там приемът си е съвсем свободен и работят със ЗК, и затова много бързо си запазих час - за след два дена, след като ми беше излязло по ЗК.
-От б-цата ти обясняват, че ЗК заплаща само изследването - без консумативите. Т.е. ако правиш без контраст плащаш само филмите. Обикновено са два и цената им е по 10лв. единия - общо ти излиза 20лв.
Ако правиш с контраст -плащаш и контраста - около 160лв + филмите + някакви други консумативи за контраста и се получават някъде около 200лв.
Аз правих без контраст и платих 20лв.
Общо всичко стана за около 2 седмици и нещо, с чакането да ми излезе номера в ЗК.