0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки (втора част)
« Отговор #820 -: Май 03, 2008, 21:42:23 pm »
имах предвид локални инхалатори- тези с Вентолин
от снощи е с хрема, обилна, за сега пръскам Олинт и през останалото време с физиологичен разтвор
благодаря за отговора

Ползва се инхалатор с Вентолин, но при нужда и по показания. А не като редовна практика.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #821 -: Май 03, 2008, 21:52:49 pm »
От около 6 години го има, забелязала съм, че от водата се обостря, завяхва после, после пак.
Засяга показалеца и палеца на дясната ръка - само там, това е снимка във вид който не е толкова обострен, има моменти в които даже до кръв се цепи.
Нямам представа как се появи, но се сещам, че баща й имаше подобно нещо на пръстите, за съжаление нямам връзка с него за да го питам.
Понякога боли, понякога я сърби.
За гъбички изследвали ли сте?
С какво сте мазали досега?
Не, не сме изследвали :oops:, мазали сме със кортикостероидни кремое, някой правени, със цинк, вече нямам идея какво сме правили, но от 1 година не съм мазала с нищо.
Какво би препоръчал да пробваме?
*
« Отговор #822 -: Май 03, 2008, 23:12:12 pm »
Добър вечер докторе, да попитам и аз може ли? :wink:

Първо в "кратце" малко какво ново при нас докато Ви нямаше. Сложихме една доза Превенар, както и ходихме в Пловдив, само че в хирургията. Тони глътна зъбче от гребенче и след като не видях нищо при щателната проверка в памперса от период на 3 седмици, реших да комбинирам "разходката".
Оказа се, че пищенето и агресията няколко часа преди изхождане е причинена от фисура на ануса, която оперативно излекуваха там. Също така ми казаха, че дребосъчко има вродена пъпна херния, която за момента била в лека форма и не налага интервенция. Дотук ОК, Тони вече се изхожда без проблем, че даже не можех да разбера кога е свършил работа. Да обаче след два,три дни след като се прибрахме Тони започна да е леко отнесен най вече сутрин, някаква задна хрема с леки прокашляния два, три вечери. Започна и отново това пищене както преди. Проведох тел.консултация с личният педиатър  който естествено ме увери, че е някаква лека настинка и след безкрайно дългите празници ще прегледа Антоан. Три дни впръсквах стеримар и олинт сутрин и вечер, в момента нищо. Вчера обаче, се появиха редки и обилни изпражнения, но в рамките на нормалното 3 пъти. Днес положението стана критично, в смисъл че от 12 до 19 ч. имахме 6 диарични изпражнения с много слуз. Също така забелязах и пъпчици в областа на памперса под пъпчето, както и единични по ръцете и краката. Няма до момента Т, давам смекта и АЛ110 и овладях ситуацията. Ясно е, че засега нито може да го прегледат, нито мога да пусна посявка. Въпроса ми е, според описанието което Ви дадох дали става въпрос за вирус или хранителна реакция. От както се върнахме Тони прояде солети и бисквити, яде храна от бурканчета, отказва категорично пресни плодове и понякога вечерното АМ. Не приготвям домашна храна, поради невъзможност от напреднала алергия по ръцете.

Писах на бързо, дано стана ясно и разбираемо.
Лека вечер

П.П. Тръгнахме за гастроентеролог в Пловдив, но поради невероятно сбъркано българско здравеопазване изгубихме 4 дни, за 2 часа работа в хирургията. С две думи, бяхте прав, че никой няма да ни обърне нужното внимане, а има отлични специалисти.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

Birdie

• 11040
« Отговор #823 -: Май 03, 2008, 23:22:50 pm »
Как излекувахте фисурата?
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #824 -: Май 03, 2008, 23:37:27 pm »
Как излекувахте фисурата?
След като не сме провели лечение на време, се налага оперативно лечение на фисурата, това ми обясниха.
Общо взето там те изслушват и преглеждат сумати народ специалисти (6 броя), само дето не сме в тяхната област. Дори не си правят труда да обяснят, защо и за какво те хоспитализират. Евентуално ако някоя сестра е на кеф, може да реши да ти обясни, че за следващият ден си включен в "програма" тоест назначен за операция.
Абе нямам думи просто. :x :(

*

Birdie

• 11040
« Отговор #825 -: Май 04, 2008, 00:03:13 am »
Не разбрах? оперирахте детето? или? за детска анална фисура,която се лекува с кремче за 4-5 дена??
За глътнатото оперирахте детето ,или? нещо не разбрах изобщо...

Това,което описвате не мога да кажа дали е хранителен проблем или вирусна диария.
Хидрасек би бил повече от полза.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #826 -: Май 04, 2008, 00:12:12 am »
Оперираха аналната фисура, лекувала се с кремче ако открита на време, това ми обясниха.
Зъбчето не можаха да го видят, защото е пластмасово, но спорд тях няма проблем и ако не го е изходил, ще го ... Иначе щателно го огледаха, няма аномалии и раздирания.

Мислех си и аз за хидрасек, но нямах по ръка. 
Предполагам сте на мнение, да не поставям диета на Тони, освен разбира се да изключа плодовете за известно време.
Хм даже в момента явно го боли пак коремчето, защото проплаква, присвива и рита с краченца.

Благодаря и спокойна нощ.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #827 -: Май 04, 2008, 00:21:11 am »
Не знам какво да кажа просто...шиха фисурата, или? на толкова малко дете?
Работя вече повече от 14 години, но такова нещо досега не съм нито виждал, нито чувал... .
И в какво се състоеше операцията?
И сега защо плаче пак? "...Започна и отново това пищене както преди."

Не е нужна диета, Хидрасек ще помогне.
« Последна редакция: Май 04, 2008, 00:25:34 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #828 -: Май 04, 2008, 00:38:28 am »
Не знам какво да кажа просто...шиха фисурата, или? на толкова малко дете?
Работя вече повече от 14 години, но такова нещо досега не съм нито виждал, нито чувал... .
И в какво се състоеше операцията?

Е те сега чухте вече  :( при това с пълна упойка, без изследвания само ПКК с биохимия.
Ами явно са я шили, въобще никой не си направи труда да ми обясни. Говорих с хирурга, който толкова добронамерено ме гледаше и обясняваше как всичко е наред и как са излекували детето и че няма вече да плаче и терзае...
Боже ние веднага щом Тони излезе от упойка и захрани си тръгнахме,след като подписах декларация и спретнахме с баща му скандал. Не че така е редно, но не може да те хоспитализират без обяснение, едва когато отказах при заведени документи една сестра и шефката на детската хирургият благоволиха да ми обяснят в много резюмиран вид.
Отделно отношенето на персонала ...   :x, епитетите са малко в мят речник за да ги опиша.
Също нито един педиатър за 4 дни не дойде да погледне детето при назначен такъв. Той пък на свой ред би трябвало да назначи консултация с детски гастроентеролог и т.н.
Абе много сме зле в БГ, ей на пак се чудя как да самолекувам синът си, защото видиш ли детето се разболяло точно по празниците. Не че като са делници е по различно, тук при нас поне. И фисурата е можело да видят и хернията също, като стана въпрос за нея Вие какво мислите? Казаха ми, че било хубаво до 2 год. да се оперира, но пък можели и цял живот да нямал проблеми.
Абе дори вече и не ми се говори за нашите лекари... :(

И сега защо плаче пак? "...Започна и отново това пищене както преди."

Това незнам, минаха две седмици от операцията и се случиха и празници, та все още никой не е погледнал детето в Бургас. Надявам се не е старата излекувана фисура или пък недай си боже нова. Предупредиха ме до две седмици да не получава запек и да се постаря да го прегледа гастроентеролог, а той преди диарията имаше запек, защото имах тотален отказ от храна различна от солети, бисквити и хляб натюр. Затова се принудих да купя плодови йогурти и дуети в бурканче.
Може да пищи от коремни болки съпроводени вече сега и с диарията, знам ли. :(
« Последна редакция: Май 04, 2008, 00:56:47 am от Perdeto »

*

Birdie

• 11040
« Отговор #829 -: Май 04, 2008, 01:01:33 am »
Малките пъпни хернии се затварят сами докъм 3-3.5 годинки в огромното болшинство от случаите.
Нужно е обаче много внимание в проследяването им, защото независимо от добрата прогноза по-често от другите хернии при деца МОГАТ да дадат усложнения.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #830 -: Май 04, 2008, 09:34:40 am »
Малките пъпни хернии се затварят сами докъм 3-3.5 годинки в огромното болшинство от случаите.
Нужно е обаче много внимание в проследяването им, защото независимо от добрата прогноза по-често от другите хернии при деца МОГАТ да дадат усложнения.
Какво имате в пред вид "много внимание в проследяването", та тук в Бургас толкова пъти съм ги питала точно за хернията и всички категорично, отхвърляха да има такава.

Тази сутрин отново имахме обилни изпражнения със слуз, но за сметка на това са кашави. Дадох и една доза Хидрасек в сутришното АМ, втората доза кога е най целесъобразно да дам, както е указано на опаковката или ...?

*

Birdie

• 11040
« Отговор #831 -: Май 04, 2008, 13:54:48 pm »
Може да дадете три дози Хидрасек от 10 мг за деня.
Пъпната херния при деца е лесно да се види. Освен,ако няма такава, и от Пловдив са говорили безсмислици... (не е за учудване щом слагат да "оперират" дете за анална фисура без никакви други проблеми). Снимайте пъпчето... да видя.

"Проследяване" се има пред вид да се отчита наличието на пъпна херния като възможна причина за необясними ОСТРИ проблеми.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #832 -: Май 04, 2008, 14:27:54 pm »
Докторе, може би ще подминете въпроса ми, но Ви моля да ми отговорите. Противопоказно ли е да се яде риба, когато се пие АБ? Мисля, че не беше желателно. Вики току що яде сьомга, а след час ще пие АБ. Дали ще има проблем?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #833 -: Май 04, 2008, 14:32:23 pm »
Зависи от Антибиотика.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #834 -: Май 04, 2008, 14:37:31 pm »
Аугментин
*

Birdie

• 11040
« Отговор #835 -: Май 04, 2008, 14:38:31 pm »
Избягвайте рибата докато приемате този вид АБ.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #836 -: Май 04, 2008, 14:42:34 pm »
Благодаря Ви, Докторе!
« Отговор #837 -: Май 04, 2008, 16:58:29 pm »
Здравейте, докторе!

Синът ми е на 15 навършени месеца и все още не върви самостоятелно. Той имаше дисплазия на лявата тазобедрена става и беше със стремана на Павлик до 8-мия месец. Научи се да седи два месеца след като го "освободихме" от тези стремена. Като резултат от каишките започна да държи крачетата изпънати и да не ги свива в коленете. Постепенно след няколко рехабилитационни курса се научи да пристъпва и сега върви, когато го държа за двете ръце. Притеснявам се, защото не прави опити да се изправя сам, а все чака да му подам ръце, за да се вдигне. Не се предвижва и по мебелите, иначе е стабилен, но когато е подпрян за нещо. Водихме го на невролог и той отрече да има неврологичен проблем. Според него има единствено забавяне заради тези каишки. Иначе е социално активен, разпознава, комуникира, "бърбори", хваща с палец и показалец , разбира като му се говори, изпълнява прости "команди". Въпросът ми е дали да го водя при друг невролог, въпреки че ходихме при най-добрия в града или да мирясам и да проявя търпение да тръгне, когато му дойде времето. Мъжът ми е за втория вариант :)
Забравих да кажа, че има слаба съединителна тъкан и все още незатворена фонтанела, въпреки че му давам витамин Д и е кърмен до 13 месеца.
Благодаря ви предварително!
« Последна редакция: Май 04, 2008, 17:04:31 pm от desilava »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #838 -: Май 04, 2008, 18:05:00 pm »
Дисплазията на тазобедрената става и/или луксацията НЕ СА причина за късно прохождане. Всичко опира до преценката на мускулният тонус, регресията на архаичните рефлекси, и наличието или липсата на някакъв проблем.

Имайки пред вид трагичното състояние на Бг детска ортопедия, бих искал да се убедите по всякакъв начин че детето няма остатъчни проблеми с тазобедрената става(стави). Това БЕЗ връзка с прохождането. УЗ изследване на детето, и оценката на ставите по Граф класификацията би трябвало да са ок.

"...има слаба съединителна тъкан"
->Няма такъв термин в педиатрията. Нито заболяване, нито патология, ако изключим редки състояния, но под друго име и с друга същност.

"...все още незатворена фонтанела"
->Това няма връзка с Вит Д. Безсмислено е да му давате Вит Д, ако му давате краве масло, АМ, и детето се отглежда в нормални условия.

"...защото не прави опити да се изправя сам, а все чака да му подам ръце, за да се вдигне."
->Факта че се вдига и задържа е от значение, а не толкова как.

Надявам се седи стабилно... .
« Последна редакция: Май 04, 2008, 18:58:07 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #839 -: Май 04, 2008, 18:39:20 pm »
Дисплазията на тазобедрената става и/или луксацията НЕ СА причина за късно прохождане. Всичко опира до преценката на мускулният тонус, регресията на архаичните рефлекси, и наличието или липсата на някакъв проблем.

Имайки пред вид трагичното състояние на Бг детска ортопедия, бих искал да се убедите по всякакъв начин че детето няма остатъчни проблеми с тазобедрената става(стави). Това БЕЗ връзка с прохождането. УЗ изследване на детето, и оценката на ставите по Граф класификацията би трябвало да са ок.

"...има слаба съединителна тъкан"
->Няма такъв термин в педиатрията. Нито заболяване, нито патология, ако изключим редки състояния, но под друго име и с друга същност.

"...все още незатворена фонтанела"
->Това няма връзка с Вит Д. Безсмислено е да му давате Вит Д, ако му давате краве масло, АМ, и детето се отглежда в нормални условия.

"...защото не прави опити да се изправя сам, а все чака да му подам ръце, за да се вдигне."
->Факта че се вдига и задържа е от значение, а не толкова как.

Надявам се седи стабилно... .

Да, седи стабилно. Иначе терминът "слаба съединителна тъкан" го използваха вече няколко бг доктори, но никой не може да ми обясни точно какво означава. Иначе го водим на ортопедични прегледи с ехография и лекуващият  му ортопед твърди, че проблемът с дисплазията е решен.
за фонтанелата незнаех, че не влияе даването на витамин Д. Тук ме побъркаха да го водим на трансфонтанелна ехография, заради голямата фонтанела и ми казаха да му давам по 4-5 капки Вигантол.
Водихме го и на физиотерапия и според рехабилитаторът мускулният тонус е добър.
Благодаря ви за бързия отговор!