0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки (втора част)
« Отговор #740 -: Април 11, 2008, 21:56:51 pm »
Д-р Тонев, наистина споделете специалноста си, може да бъдете полезен не само на децата.
пишете на лични ако мога ще отговоря. не съм често до компа.
« Отговор #741 -: Април 11, 2008, 23:55:19 pm »
И аз имам въпрос.Който доктор има възможност нека ми отговори.
С херп-ангина сме от 3 дни.До снощи/3 дни/вдигаше висока Т,а понякога и само около 38-38,5 градуса,но детето се чувстваше много зле и давах Нурофен/2 пъти на ден/.Постоянно плаче от болки в гърлото и не се храни и пие малко течности.Днес няма Т ,но пак е отпаднала и и се лежи.По-рядко се оплаква от болки в гърлото.Днес ни изписаха Аугментин/на 12часа *5мл/.Лекарката каза-да не се мъчи детето,че едната сливица била уголемена и червена като якето и.Да го започвам ли,или да изчакам още един ден?
посявка? стрептест? суе? ц- реактивен протеин? нещата много зависят от прегледа...

Нищо такова няма направено.Ако ги направя това ще стане в понеделник с резултати най-рано вторник.А дотогава?

Тереза - 3г9м
« Отговор #742 -: Април 12, 2008, 11:40:26 am »

използваите инфанрикс + акт - хиб по отделно. това е много добър избор. правили ли сте превенар ? 
[/quote]

Идеята ми с ваксините е ако може да мине с едно убождане, че детето ми има уплах от лекарския кабинет и дори само при преглед плаче неистово и буйства. В листовките на Инфанрикс и Хиберикс пише, че могат да се комбинират в 1 спринцовка /Инфанрикса служи за разтворител на Хиберикса/. Лекарката няма подобна практика и ми каза, че може да го направи, но на моя отговорност. В листовката на Act-HIB също пише, че може да се комбинира в 1 спринцовка с ДТаК, но си мисля че е по-добре да използвам Хиберикс, защото е на същия производител като Инфанрикса.

Моля Ви, дайте мнение за комбинирането в 1 спринцовка на 2 ваксини. Има ли подобна практика в БГ?

Благодаря Ви.

П.С.: Превенар не сме правили. Всъщност нямам достатъчно информация за тази ваксина.
*

nani

• **
  • 74
  • Обичта е това от което имаме най-огромна нужда
« Отговор #743 -: Април 13, 2008, 15:45:12 pm »
Здравейте,
искам да попитам и се надявам да ми помогнете с отговор. На синът ми от повече от седмица започна да му се бели кожичката около ноктите на крачетата и ръчичиките, и до доста усилено. Това признак за недостик на някакви витамини ли е или нещо друго? Има ли място за притеснение и ако да, какво трябва да предприема? Благодаря ви.
« Отговор #744 -: Април 17, 2008, 11:27:21 am »
Момичета, моля, която от вас има рецептата за т.нар. правено кремче на Бърди (с Бетноват и Фусидин май беше), нека ми пише. Много моля!

Поздрави!
« Отговор #745 -: Април 17, 2008, 18:25:39 pm »
Мами, знаете ли дали Д-р Бърди е добре?  :(

« Отговор #746 -: Април 17, 2008, 19:18:23 pm »
Искренно се надявам че е добре, виждам че влиза тук, влиза и в бг-мамма, но не пише, не знам защо...
« Отговор #747 -: Април 23, 2008, 10:30:49 am »
Писал е вече, значи е добре :D
« Отговор #748 -: Април 23, 2008, 21:06:30 pm »
Здравейте, докторе.Много се радвам, че отново сте при нас.Имам следния въпрос- давам по малко кисело мляко на Йоана, но тя не го харесва и спираме на първата лъжица.След по-малко от минута около устата и се появява зачервяване и по няколко бели пъпчици.След 10 мин изчезва всичко.Не я сърби.Възможно ли е да има непоносимост към белтъка на кравето мляко.Какви изследвания е необходимо да направим.Благодаря Ви предварително.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #749 -: Април 23, 2008, 21:09:25 pm »
Не давайте на детето кисело мляко,щом не му харесва.
Едва ли е "алергия" или непоносимост.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #750 -: Април 23, 2008, 21:38:58 pm »
Здравейте, докторе! Изключително съм щастлива да ви видя тук и в по-добро здраве! :D
Нашата драма с обривите продължава, но ми се иска да ви питам няколко принципни неща. Получи се така, че Валери пи зиртек в продължение на два месеца с прекъсване от два дни. Спрях го преди 10 дни. Вчера дадох 1/3 бурканче ябълка, круша и киви /Semper/ - появиха се две пъпки по крачето. Днес дадох още 1/3 от същото и сега зоната около коляното е цялата в пъпки. Досущ обривът е като уртикариалния който получи след даване на коктейл от пресни банан и праскова /на 7 месеца/. Искам да Ви питам:
1. ако продължа да захранвам постепенно и пак се появят обриви как е редно да се процедира? Спирам захранването с вероятната причина и давам зиртек 7 дни? Или?
2. Предвид, че преди 3 месеца се изрина от пилешко /бурканче/ кога отново мога да пробвам да дам? Телещко? Говеждо? Риба?Домати? Грах? Царевица? Портокал? Ананас? А банан и праскова? Има ли нещо конкретно от което трябва строго да го пазя и какво е то?
3. Искам да сложим превенар, но педиатърката ми казва, че при толкова алергични деца като Валери трябва да се изчака минимум два месеца след друга ваксина /чака ни реимунизация с пентаксим на 1г. и 6 м./. Това така ли е и следователно 2 дози ли ни трябват ако го ваксинирам на 1г. и 8м.?

П.П. Човек наистина най-добре оценява какво има ако го изгуби, макар и временно  :wink: Радвам се, че сте тук и че Ви има!

« Отговор #751 -: Април 23, 2008, 22:00:21 pm »
Благодаря Ви, докторе.Весел Великден!
« Отговор #752 -: Април 23, 2008, 22:21:39 pm »
Здравей Бърди, добре дошъл при нас отново, молитвите са ни били искрени и изпълнени с признателност, да си жив и здрав!
Преди 15 дни направих случайна кръвна картина на Мериан ( 17 години), ама съвсем случайно, исках да видя кръвна група и реших с целия си акъл и кръвна картина да направя. 
Всичко е супер, само тромбоцитите са 105         
Направо съм в ужас, все за мойте ужасии си мисля, не мога да спя, чудя се какво е това, тя е супер, няма никакви, ама никакви признаци на болно дете, просто не болудува често, няма температура, няма синки, някам кръвотечения, в тонус е, изглежда добре, далака не е увеличен, черния дроб също, няма лимфни възли....
Водих я при трима хематолога, при двама педиатъра, много обстойно я прегледаха, обадих се и на проф. Бобев и му прочетох резултата - той се смее, щото ме знае каква съм откачалка и тази моя фобия.... не се притесни и той, просто нищо, но моля те и ти да ми кажеш, моля те...
Ето ти изследванията, кръвта е от пръста.
 Все ме е страх да не е левкемия....

WBC (левкоцити) 7.23
 x10^9/L 3.5 - 10.5

LY% (лимфоцити - %) 31.4
 % 20-48(50 - 70за деца до 4г)

MO% (моноцити - %) 10
 % 1.00-11.0

EOS%(еозинофили - %) 1.48
 % 0-6

BASO%(базофили - %) 0.863
 % 0-2

GR% (гранулоцити - %) 56.2
 % 40 -70(20- 50 за деца до 4г)

LY# (лимфоцити - бр.) 2.27
 x10^9/L 1.100 - 3.800 (1.300 - 7.400 за деца до 4г)

MO# (моноцити - бр.) 0.724
 x10^9/L 0.070 - 0.80

EOS#(еозинофили - бр) 0.107
 x10^9/L 0.000 - 0.500

BASO#(базофили - бр) 0.062
 x10^9/L 0.000- 0.140

GR# (гранулоцити - бр.) 4.06
 x10^9/L 2.100 - 6.400 (0.900 - 5.300 за деца до 4г)

RBC (еритроцити - бр.) 4.68
 x10^12/L M(4.4 - 5.9) Ж(3.7 - 5.3)

Hgb (хемоглобин) 131
 g/L М(135 - 180) Ж(120 - 160)

Hct (хематокрит) 0.397
 L/L М(0.40-0.53) Ж(0.36-0.48)

MCV (ср. обем на еритроцита) 84.9
 fL 82.0 - 96.0

MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 28
 pg 27.0 - 33.0

MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 330
 g/ L 300-360

RDW (девиация на ерит. р-ие) 14.7
 % 11.5 - 14.5

Plt (трoмбоцити) 105
 x10^9/L 130-360
Моля те за мнението ти, преди да я изследвам беше болна, някаква вирусна инфекция със болно гърло и кашлица, пиеше парацетамол, аналгин, и все такива без антибиотици.
Още един важен въпрос.
От един месец Джули няма синки, никакви, а се удря по същия начин, даже по -силно, но синки не излизат.
Излизаха и в продължение на месец може би, неперкъснато, от най - малък удар ( ти знаеш де, защото писах по този въпрос), но сега въобще не излизат, все едно никого не са излизали 8O 8O 8O 8O 8O 8O
Как мислиш, на какво се е дължало, не може така извледнъж да има такава промяна.
Искам да ти кажа за Мериан, че вече 15 дни от изследването тя е добре, няма темеператури, не и е лошо, не се разболява, въбоще е едно здраво момиче ( да чукам на дърво), никакви признаци на нищо, просот те моля да ми кажеш дали е страшно и дали е нещо лошо...
В две лаборатирии правих изследванията, от пръст на машина са правени.
Благодаря ти и извинявай за дългите въпроси, но имам нужда от твойте отговори.
Нещо друго се сетих...
От около 4 години Мериан има страхотна екзема само на показалеца на дясната ръка, която от време на време се възпалява и се цепи кожата до кръв, дали да не я снимам да я видиш, на колкото и доктори да съм я водила само кремове изписват кортикостероидни, но за момента минава и после пак така...
Има и обострен колит, непрекъснато от няколко години я боли корема след хранене и има страхотни газове... пак никакво внимание от лекарите.

Здравей Бърди, моля те да ми отговориш, значи мина повече от месец, детето е добре, никакви признаци на нищо, няма синки, кръвоизливи, температури, ит.н. чувства се прекрасно, но я мъчи колита и като се наяде неперкъснато й е тежко, не ходи по 4 дни до тоалетна, трудно ходи, знам че се мъчи така.
Дали ще е удобно да ти снимам този дермит на пръста, примерно от вчера вече и до кръв се цепи, не може да пипне нищо с него, а така е от 5 години, никой не успя да я излекува....
Благодаря ти предварително.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #753 -: Април 24, 2008, 10:35:23 am »
Да, снимайте.
Sir Alec Guinness
« Отговор #754 -: Април 24, 2008, 10:50:17 am »
Ще е следобяд, защото сега нямам апаратче под ръка :oops:, а за кръната картина и тромбоцитите - притеснява ли те нещо и да взимам ли мерки някакви?
« Отговор #755 -: Април 24, 2008, 17:59:51 pm »
Уф, много се ядосвам, не ми носят апаратчето, а го дадох на познати да се снимат, дано ми го донесът до вечерта...
« Отговор #756 -: Април 24, 2008, 21:08:49 pm »
Бърди, докато намеря апарат да те питам, и двете са ми с жълти сополи от днес, голямата я боли гърлото, и двете нямат температура, хранят се добре, на малката слагам Олинт, но на голямата какво да давам и има ли връзка с тромбоцитите лекарства примерно парацетамола намалява ли ги или е било нещо случайно  ида не се съобразявам с това което се случи?
Голямата казва, че гърлото я боли високо, все едно зад носа, секрета е жълтеникав и носа особено дясната ноздра е направо запушена.
*
« Отговор #757 -: Април 25, 2008, 10:54:59 am »
Здравейте Докторе!
Ще Ви помоля да ми кажете, дали Str.pneum е задължително да се лекува веднага след изолирането й или може да се направи опит и организма сам да се "справи" с нея?
Благодаря!
Желая Ви спокоен ден!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #758 -: Април 25, 2008, 11:10:02 am »
Веднага и незабавно се лекува. Няма "справяне"-само се разпространява заразата наоколо в такава степен,че всички стават носители и после детето от тях се заразява.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #759 -: Април 25, 2008, 11:11:01 am »
Бърди, докато намеря апарат да те питам, и двете са ми с жълти сополи от днес, голямата я боли гърлото, и двете нямат температура, хранят се добре, на малката слагам Олинт, но на голямата какво да давам и има ли връзка с тромбоцитите лекарства примерно парацетамола намалява ли ги или е било нещо случайно  ида не се съобразявам с това което се случи?
Голямата казва, че гърлото я боли високо, все едно зад носа, секрета е жълтеникав и носа особено дясната ноздра е направо запушена.
По-добре да заведете децата да ги прегледат.
Може би Стреп-тест?
Sir Alec Guinness