Здравейте!
Детето ми е на 2г и 6м и сме пропуснали ваксината за Морбили, Паротит и Рубиола. Той междувременно се разболя от Рубиола. Ваксината, която се слага по ЗК мисля, че е Priorix. Четох доста обеспокоителни статии, за деца, които им е сложена тази ваксина, а са боледували от Рубиола.
Моят въпрос е: според Вас дали е удачно да се сложи тази комбинирана ваксина, защото мен ме е страх от страничните реакции, тъй като детето е боледувало от Рубиола?
Или да търся някакви моноваксини? Бихте ли ми казали някакво наименование на моноваксини?
Rubeola=Morbilli <<-- това в Бг Педиатрични среди ДЕСЕТИЛЕТИЯ не могат още да осъзнаят!
Детето е било болно от Морбили? съмнявам се...
Ако имате съмнение за прекарана Рубела (ваксината е срещу Морбили [Rubeola],Паротит, Рубела )може да направите изследване с ВЕНОЗНА кръв.
Какво е Рубела?
http://en.wikipedia.org/wiki/Rubella
Може да направите ваксината.
Искам първо да Ви благодаря за отговора и да кажа, че съм доста объркана.
Навсякъде в БГ преводи ваксината се превежда като Морбили,Паротит и Рубеола!!!
Но Вие ме накарахте да се разтърся из нета и наистина на английски ваксината се води за Measles - specifically a paramyxovirus of the genus Morbillivirus., Mumps and Rubella!
Съмнявам се да е боледувал от Рубела, диагнозата беше Рубеола - Морбилоза. Детето беше 3 дни с 40С температура, но без никакви други симптоми и след това избиха обривите като започнаха от главата. Температурата изчезна веднага с появата на обрива. Не са го сърбели обривите.
Не мога да разбера защо навсякъде цитират 2 отделни шарки с различни симтпоми:
- Инфекциозното заболяване рубеола се причинява от вирус (рубеола вирус), който спада към рода Tогавируси. Обривът при рубеола прилича много на обрива при морбили, но двете болести са съвсем различни.
- Заболяването морбили се причинява от инфекция с морбили вирус, който спада към род парамиксовируси.
Аз не разбирам от медицина, но това за мен са две различни неща.
Не се заяждам, наистина не разбирам от къде идва това объркване.
Искам да напрявя кръвен тест дали е боледувал от Рубеола или Морбили или Рубела???
С две думи ако той е преболедувал от Рубеола, Морбили аз ще му сложа ваксина само за Залушка, защото пише, че Рубелата е лека болест. Иначе ще сложим комбинираната ваксина.
Много ще съм Ви благодарна за разяснението, защото тук никой не ми дава ясен отговор!