0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки (втора част)
« Отговор #900 -: Май 08, 2008, 14:17:45 pm »
Здравейте докторе,
дъщеря ми е на 1 година и 1 месец и все още и давам само мляко (270 мл Nestle Junior) за закуска към 9 часа и за вечеря пак само мляко 270 мл + 2-3 л. оризова каша към 21,30. Трябва ли да предлагам друга закуска и супа(ядене) преди вечерното мляко?
Благодаря предварително
« Отговор #901 -: Май 08, 2008, 15:33:53 pm »
Здравейте отново, д-р Бърди. Сега имам въпрос за петгодишното ми момченце. Детето няма хронични заболявания, но често боледува от задни ринити, които се усложняват в ангини, бронхити и какво ли не. Когато ходи на градина почти постоянно е болно. Преди седмица му оперираха третата сливица и се надявам сега да се стабилиза. Давам му редовно витамини, пресни плодове, фрешове, храним се здравословно, у нас не се пуши, няма алергизираща среда, поддържам изключителна хигиена. Това всичко го написах, за да ви дам някаква картина на средата на детето. Това, което ме безпокои в иначе здравото ми и много активно дете, е че се изпотява ужасно нощем, в първия си сън. Косата и дори възглавницата му са мокри. Като бебе не е имал рахит или някакви сериозни заболявания. Мислех, че изпотяването има връзка с третата сливица, но и сега продължава да се поти. Правила съм му кръвни изследвания по свое желание, няма тревожни резултати според педиатъра ни. Според вас да се безпокоя ли за това изпотяване и да търся ли сериозна причина?
*
« Отговор #902 -: Май 08, 2008, 15:46:43 pm »
Добър ден докторе,

Мина прегледа, гърди чисти, гърло и ушички ОК. Изпражненията все още са много редки и обилни, макар че спрях млякото, но пък ограничихме бройката и болката.
Посявката ще е готова в петък, до тогава ще трябва да давам Гентамицин 3х40мг./1мл. и Хидрасек 1х30 мг. или 3х10 мг.
За пъпчето педиатърката също смята, че става въпрос за това което вие предполагахте - отворен пръстен и ако в Пловдив, са ми казали че е херния, то тя трябва да е почти едва забележима. Огледа и дупето на Тони, като спомена, че фисурата е била голяма поне 1 см. и доста навътре.
Споменах за "нашите" проблеми с храносмилателната система и тя веднага ни назначи Мезим Форте. След категоричния отказ от моя страна, сподели че в Бургас веднъж месечно идва специалист от Варненската детска гастро клиника и ще е добре да видят Тони. И според нея става въпрос за нещо специфично...
Относно храненето в момента, препоръчва да давам плод ябълка, шипка, банан това което ме изненадва и обърква, е че според нея ябълката затяга. Незнам дали това е вярно, аз редовно давах ябълка, но като че ли при нас имаше друг ефект или пък съм в грешка и да съм засилила ефекта на запека.

И други неща малко ме  8O, но за тях друг път.
« Последна редакция: Май 08, 2008, 15:48:52 pm от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #903 -: Май 08, 2008, 17:56:46 pm »
Здравейте отново, д-р Бърди. Сега имам въпрос за петгодишното ми момченце. Детето няма хронични заболявания, но често боледува от задни ринити, които се усложняват в ангини, бронхити и какво ли не. Когато ходи на градина почти постоянно е болно. Преди седмица му оперираха третата сливица и се надявам сега да се стабилиза. Давам му редовно витамини, пресни плодове, фрешове, храним се здравословно, у нас не се пуши, няма алергизираща среда, поддържам изключителна хигиена. Това всичко го написах, за да ви дам някаква картина на средата на детето. Това, което ме безпокои в иначе здравото ми и много активно дете, е че се изпотява ужасно нощем, в първия си сън. Косата и дори възглавницата му са мокри. Като бебе не е имал рахит или някакви сериозни заболявания. Мислех, че изпотяването има връзка с третата сливица, но и сега продължава да се поти. Правила съм му кръвни изследвания по свое желание, няма тревожни резултати според педиатъра ни. Според вас да се безпокоя ли за това изпотяване и да търся ли сериозна причина?
Честото боледуване е характерно за децата,посещаващи детски градини. Направете противогрипната ваксина ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ, и ще имате голяма полза.
Изпотяването също е често при деца в тази възраст-щом сте направили нужните изследвания-добре.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #904 -: Май 08, 2008, 18:01:02 pm »
Добър ден докторе,

Мина прегледа, гърди чисти, гърло и ушички ОК. Изпражненията все още са много редки и обилни, макар че спрях млякото, но пък ограничихме бройката и болката.
Посявката ще е готова в петък, до тогава ще трябва да давам Гентамицин 3х40мг./1мл. и Хидрасек 1х30 мг. или 3х10 мг.
За пъпчето педиатърката също смята, че става въпрос за това което вие предполагахте - отворен пръстен и ако в Пловдив, са ми казали че е херния, то тя трябва да е почти едва забележима. Огледа и дупето на Тони, като спомена, че фисурата е била голяма поне 1 см. и доста навътре.
Споменах за "нашите" проблеми с храносмилателната система и тя веднага ни назначи Мезим Форте. След категоричния отказ от моя страна, сподели че в Бургас веднъж месечно идва специалист от Варненската детска гастро клиника и ще е добре да видят Тони. И според нея става въпрос за нещо специфично...
Относно храненето в момента, препоръчва да давам плод ябълка, шипка, банан това което ме изненадва и обърква, е че според нея ябълката затяга. Незнам дали това е вярно, аз редовно давах ябълка, но като че ли при нас имаше друг ефект или пък съм в грешка и да съм засилила ефекта на запека.

И други неща малко ме  8O, но за тях друг път.
Нужни са ДНИ със спряно мляко за да се нормализират нещата.
Ябълката нито запича,нито разстройва. Нормализира.
Банана-запича, при повечето деца.

Мисля че попаднахте в случая на развалена храна, или е ротавирусна диария (или друга вирусна-ентеровирус,например).
Другите неща?
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #905 -: Май 08, 2008, 18:02:45 pm »
Здравейте докторе,
дъщеря ми е на 1 година и 1 месец и все още и давам само мляко (270 мл Nestle Junior) за закуска към 9 часа и за вечеря пак само мляко 270 мл + 2-3 л. оризова каша към 21,30. Трябва ли да предлагам друга закуска и супа(ядене) преди вечерното мляко?
Благодаря предварително
Не. Ако детето е доволно и нахранено-не.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #906 -: Май 09, 2008, 15:55:28 pm »
Ето ни и нас за отчет.

Посявката излезе ОК, но слузта, болките и диарията все още продължават до максимум 4 пъти на ден. Снощи даже имахме тежка и неспокойна нощ, с внезапен плач и нервност. Едната баба си призна, че е правила бишкотена торта с ананас за Тони, само че не с крем ванилия на "Йоткер" а с ванилия и бадем, като се е опитала да махне бадемите 8O. Тони е ял само веднъж мисля на 28 или 29 април, тоест са минали няколко дни до диарията.Мислите ли, че е възможно бадемите да са причината за проблема? Също така давах или по точно, Тони пожела да яде маслини в добавка към вечерята (2-3 броя обезсолени) , като на следващият ден вече имахме редки изпражнения, но не диария. Опитвам се да разбера, дали тези два вида храни различни от обичайните за него, които е ял са причина за диарията.
Също така въведох и агнешко месо от бурканче на 27 април.

Колко дни още, трябва да избягнаме млякото и с плодовете какво да правя, все още не давам ?

*

Birdie

• 11040
« Отговор #907 -: Май 09, 2008, 17:47:14 pm »
"бишкотена торта с ананас "
->Крайно неудачен избор.
Докато не преминем изцяло на проста домашно приготвена храна проблемите ще ни преследват,за съжаление.
В това "бурканче с агнешко" има толкова агнешко,колкото по магазините преди 1989.
Sir Alec Guinness
« Отговор #908 -: Май 09, 2008, 23:16:10 pm »
Здравей Бърди.
От 4 месеца детето ми / 5 г./ има постоянно жилав бял секрет назад в носа. Говори носово и нощем хърка. Взехме секрет - пневмококи, лекувахме с капки цилоксан в носа, 7 дни. След това взехме отново секрет - няма пневмококи, но пък има мораксела 8O. През този период не е ходила на детска. Предписаха бактробан, но се колебая, дали да го ползвам .
Въпросът ми е - тези бактериии лекуват ли се или се самоочистват, защото УНГ-то и джипито не са на едно мнение.

И вторият ми въпрос е, след прекаран отит, колко време е нормално детето да не дочува. Какво се предприема, за да се премахне тази "течност" зад тъпанчетата. Има ли смисъл от даване на противоалергични? Капки олинт слагахме, но само позволените 7 дни. Един - два отита годишно и тази постоянна задна хрема показание ли са за премахване на третата сливица?   

И трети въпрос - може ли да се сложи превенар на 5 годишно, или може само пневмо 23? тази ваксина пневмо добра ли е?

Благодаря за вниманието и времето, докторе
*
« Отговор #909 -: Май 11, 2008, 21:34:34 pm »
Добър вечер докторе,

Пиша отново тъй като Тони изтри предният пост. Накратко редките изпражения продължават. До вчера бяхме на Хидрасек и Гентамицин, а днес мислих да не давам нищо, но се наложи и дадох Хидрасек 30 мг. след обилните и зловонни изпражнения след обяд. До момента не се е изхождал, но е много агресивен и почти не спира да пищи и напъва. Преди 1 час разговарях с педиатъра назначил Гентамицина и той ме посъветва да дам Смекта за тази вечер, а от утре да започнем с Нелидикс 3 по 1/4 поне за 2-3 дни. Прочетох листовката и съм малко притеснена, моля за вашето мнение.
Определено вече незнам с какво да храня Тони. Днес не е имал пълна порция мляко от АЛ110, а само 90 мл. в кашата. Според педиатъра мога да давам попара със сирене и плод шипка/тиква/ябълка, но без масло. В ястията преобладавощото да е картофи или ориз. Той сега яде толкова много хляб, колкото му душа иска, а преди от един сухар се запичаше, за съжаление без резултат. През деня хапва някоя друга солета, защото се инати гледайки децата около него, това проблем ли е?

Лека вечер.

П.П. Днес дадох малко шипка на закуска сутринта.
« Последна редакция: Май 11, 2008, 21:36:51 pm от Perdeto »

« Отговор #910 -: Май 12, 2008, 10:07:29 am »
Здравей Бърди!

За съжаление дъщеря ми още не е проходила. Водих я на ортопед, но не я гледа на ехограф. (Гледана е само при раждането и като беше на 5-6месеца, всичко беше наред.). Каза, че имала мускулна хипотония, но после детският лекар и неврологът го отрекоха и казаха, че всичко е наред и неврологично.

Когато я държа за двете ръце, прави крачки, но криви едното стъпало навътре. Понякога стъпва толкова накриво, че лявото стъпало застава почти перпендикулярно на дясното. Когато я водих при ортопеда, все още не искаше да прави крачки и не знаехм за този проблем.

От време на време се задържа изправена сама за няколко секунди,ако аз я пусна. Когато се държи за ниска масичка, прави крачки около нея, но е доста тромава и бавна. Иначе може да пълзи бързо.

Моля те, кажи си и твоето мнение. Ще я заведа пак на ортопед, но дотогава ще умра от притеснение.
« Отговор #911 -: Май 12, 2008, 15:45:38 pm »
Здравейте д-р Бърди. Дъщеря ми вчера вдигна температура, без да има някакви други симптоми. Не кашля, няма хрема, беше си съвсем добре и като стана от следобедния сън имаше температура. Дадох нурофен и спадна, но днес отново имаше сутринта и сега пак. Продължава да няма други симптоми, освен малко намален апетит. Колко време може да се прилага нурофена? В листовката пише, че не е за дълготрайна употреба. Досега имаме 3 приема. Ако утре все още имаме температура, ще я заведа на лекар да й пуснат изследвания, разбира се.
<br />[link=http:
« Отговор #912 -: Май 12, 2008, 22:29:23 pm »
Здравейте, докторе! От преди около месец дъщеря ми от време на време се оплаква, че я "боли дупето". Първоначално не й обръщах внимание, хем знам, че не лъже и винаги като каже нещо че я боли, винаги се потвърждава :oops:! Мажех я с бебшко кремче, колкото да спре да мрънка! Сега обаче оплакванията зачестиха, от вчера забелязах, че като се оплаква и се почесва отпред! Не е зачервено, аз поне не забелязвам някаква раничка! Лесно ходи по голяма нужда, но пък обикновено след това започва да мрънка! Винаги я мия след това, не използвам сапуни, само с вода! Какво може да е, за какво да следя, да я водя ли на преглед и при педиатъра ли или на кожен лекар, нужни ли са изследвания? Вече взех  да се притеснявам!Дъщеря ми е на почти три години! Благодаря ви много!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #913 -: Май 13, 2008, 01:01:13 am »
Здравей Бърди!

За съжаление дъщеря ми още не е проходила. Водих я на ортопед, но не я гледа на ехограф. (Гледана е само при раждането и като беше на 5-6месеца, всичко беше наред.). Каза, че имала мускулна хипотония, но после детският лекар и неврологът го отрекоха и казаха, че всичко е наред и неврологично.

Когато я държа за двете ръце, прави крачки, но криви едното стъпало навътре. Понякога стъпва толкова накриво, че лявото стъпало застава почти перпендикулярно на дясното. Когато я водих при ортопеда, все още не искаше да прави крачки и не знаехм за този проблем.

От време на време се задържа изправена сама за няколко секунди,ако аз я пусна. Когато се държи за ниска масичка, прави крачки около нея, но е доста тромава и бавна. Иначе може да пълзи бързо.

Моля те, кажи си и твоето мнение. Ще я заведа пак на ортопед, но дотогава ще умра от притеснение.

Когато е захваната за нещо, и е изправена, стои ли изправена стабилно? или се клатушка,като че ли крачетата са "макаронени"?
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #914 -: Май 13, 2008, 01:01:48 am »
Здравейте, докторе! От преди около месец дъщеря ми от време на време се оплаква, че я "боли дупето". Първоначално не й обръщах внимание, хем знам, че не лъже и винаги като каже нещо че я боли, винаги се потвърждава :oops:! Мажех я с бебшко кремче, колкото да спре да мрънка! Сега обаче оплакванията зачестиха, от вчера забелязах, че като се оплаква и се почесва отпред! Не е зачервено, аз поне не забелязвам някаква раничка! Лесно ходи по голяма нужда, но пък обикновено след това започва да мрънка! Винаги я мия след това, не използвам сапуни, само с вода! Какво може да е, за какво да следя, да я водя ли на преглед и при педиатъра ли или на кожен лекар, нужни ли са изследвания? Вече взех  да се притеснявам!Дъщеря ми е на почти три години! Благодаря ви много!
Вероятно дълбока рагада.
Или екзема е ректалната област.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #915 -: Май 13, 2008, 01:02:51 am »
Здравейте д-р Бърди. Дъщеря ми вчера вдигна температура, без да има някакви други симптоми. Не кашля, няма хрема, беше си съвсем добре и като стана от следобедния сън имаше температура. Дадох нурофен и спадна, но днес отново имаше сутринта и сега пак. Продължава да няма други симптоми, освен малко намален апетит. Колко време може да се прилага нурофена? В листовката пише, че не е за дълготрайна употреба. Досега имаме 3 приема. Ако утре все още имаме температура, ще я заведа на лекар да й пуснат изследвания, разбира се.
Не това е важно, а откъде е температурата.
Може да се дава Нурофен 3-4 дена.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #916 -: Май 13, 2008, 01:06:25 am »
Здравей Бърди.
От 4 месеца детето ми / 5 г./ има постоянно жилав бял секрет назад в носа. Говори носово и нощем хърка. Взехме секрет - пневмококи, лекувахме с капки цилоксан в носа, 7 дни. След това взехме отново секрет - няма пневмококи, но пък има мораксела 8O. През този период не е ходила на детска. Предписаха бактробан, но се колебая, дали да го ползвам .
Въпросът ми е - тези бактериии лекуват ли се или се самоочистват, защото УНГ-то и джипито не са на едно мнение.

И вторият ми въпрос е, след прекаран отит, колко време е нормално детето да не дочува. Какво се предприема, за да се премахне тази "течност" зад тъпанчетата. Има ли смисъл от даване на противоалергични? Капки олинт слагахме, но само позволените 7 дни. Един - два отита годишно и тази постоянна задна хрема показание ли са за премахване на третата сливица?  

И трети въпрос - може ли да се сложи превенар на 5 годишно, или може само пневмо 23? тази ваксина пневмо добра ли е?

Благодаря за вниманието и времето, докторе
Мораксела,както и Пневмокок, се лекуват САМО И ЕДИНСТВЕНО с АБ.
Когато излекувате Моракселата детето ще се оправи-10 дневен АБ курс, А НЕ 4 ДЕНА!
Не са нужни антихистамини, а добър АБ-НЕ Кларицид и подобни. Нито Бисептол!
Добър цефалоспорин (Зинат,Цефзил) или Аугментин.

Пневмо 23 е стара и неподходяща за деца.
Sir Alec Guinness
« Отговор #917 -: Май 13, 2008, 08:57:54 am »
Вероятно дълбока рагада.
Или екзема в/около ректалната област.
Докторе, да разбирам ли, че прегледът е задължителен или мога да третирам с някакво кремче :oops:? И евентуално какво бихте ми препоръчал?

« Последна редакция: Май 13, 2008, 10:34:56 am от Birdie »
« Отговор #918 -: Май 13, 2008, 10:03:32 am »
Не това е важно, а откъде е температурата.
Може да се дава Нурофен 3-4 дена.
Снощи малката плака повече от час, след което имаше няколко доста силни газове и се поуспокои. Не беше яла нищо на вечеря, а това се случи в 23,30 -последното хапване е било в 17. Имаме още неизлезли кътници, които са подути от доста време и се чудя дали пък те не са се активизирали сега. Според Вас май няма температура от зъбки, но все пак като няма други симптоми, дали не е възможно да има връзка някаква? Днес сутринта няма температура и дадох само панадол. Какви изследвания според Вас да искам да й направят, ако се наложи все пак да отиде на лекар?
<br />[link=http:
*

Birdie

• 11040
« Отговор #919 -: Май 13, 2008, 10:36:28 am »
Хм... "откъснете" всякакви болестни симптоми от "зъбки".
Просто е добре да видят детето. Не са задължителни изследвания.
Ако има отит, какви изследвания да правите? давате АБ... .
Sir Alec Guinness