Д-р Бърди, здравейте. Аз пак ще ви занимая с един по-общ въпрос свързан с развитието на детето. Става дума за говорното развитие и кога е редно да се направи консултация с логопед. Дъщеря ми сега става на 2 години и почти не говори, само отделни думи -мама, баба, не, няма, леля, айде и си казва името. попрочетох разни неща по въпроса и мога смело да отхвърля проблем със слуха -чува съвсем добре и е даже много музикална, има предпочитания към песни и т.н. Няма проблем и с разбирането, всичко разбира, може да си посочва части на тялото -зъбки, глава, ръка, крак, коремче, носле, коса, познава обкръжението вкъщи и също знае кое къде е, показва на колко годинки ще стане. Проявява голямо любопитство в момента и непрекъснато сочи разни неща и очаква да й се каже какво точно е.Когато иска нещо конкретно, си го посочва и си настоява да си го получи. Тя казваше "мама" още на 4,5 месеца, но явно това не е признак на нищо. Време ли е за консултация с логопед или може да се изчака още -до 3 години? Някъде бях чела, че центърът на говора се намира точно до двигателния център в мозъка. Ако това е така, то има ли връзка между факта, че тя късно проходи и вероятно и късно ще проговори? Може ли да се касае за чисто функционална причина -нещо свързане с езичето, примерно. Ако си спомняте преди време се безпокоях, че си държи устата отворена и си плезеше доста езичето. Тогава не откриха никаква причина за това. Сега вече рядко го плези и си го прибира, когато й се направи забележка.