0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки (втора част)
« Отговор #420 -: Февруари 18, 2008, 00:13:06 am »
Докторе, все още я забърсвам с мокри бебешки кърпи. Само понякога, когато пишка я забърсвам с тоалетна хартия, но тя е от меките.Ако има проблем, едва ли е от хартията.
« Последна редакция: Февруари 18, 2008, 00:17:24 am от tan »
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #421 -: Февруари 18, 2008, 00:21:52 am »
Добре.
Не безпокойте детето засега без нужда.
Излишно се травматизира от тези непрекъснати изследвания.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #422 -: Февруари 18, 2008, 00:30:50 am »
Добре.
Благодаря Ви!

:bighug:
« Отговор #423 -: Февруари 18, 2008, 10:02:32 am »
Здравейте, докторе.Йоана вече стана на една година и се чудя, кое хранене да заместя първо и с какво.Значи храни се така
8:30-9:00 - става и я кърмя
12-13 зеленчуково пюре с месо, жълтък или само зеленчуци
16 - плод, най-често круша или банан.Като види банан направо го сочи и почва едно "ам-ам" :D
19- кърма
22- кърма
Другият ми въпрос е- последните две седмици спеше много неспокойно- ставаше много и ако не й предложа гърда започва да реве страшно.Понякога след секунди заспива отново-според мен не е гладна, а търси успокоение.Какво мога да направя, за да не суче  постоянно.Бибата я изхвърли преди 2 месеца и при опит да й я дам, дори и вече заспала се събужда, реве и я хвърля.
*
« Отговор #424 -: Февруари 18, 2008, 11:39:32 am »
Докторе,
позволете ми още един въпрос и преставам да мисля за това (поне за сега).
Възможно ли е някоя храна, която яде, преработвайки се в изхожданията да е червена. И аз само да си мисла, че е кръв, а в действителност да не е. Имали такава възможност?

Благодаря за търпението.
Желая Ви спорен и усмихнат ден!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #425 -: Февруари 18, 2008, 11:41:36 am »
Докторе,
позволете ми още един въпрос и преставам да мисля за това (поне за сега).
Възможно ли е някоя храна, която яде, преработвайки се в изхожданията да е червена. И аз само да си мисла, че е кръв, а в действителност да не е. Имали такава възможност?

Благодаря за търпението.
Желая Ви спорен и усмихнат ден!
Да,има.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #426 -: Февруари 18, 2008, 11:43:54 am »
Здравейте, докторе.Йоана вече стана на една година и се чудя, кое хранене да заместя първо и с какво.Значи храни се така
8:30-9:00 - става и я кърмя
12-13 зеленчуково пюре с месо, жълтък или само зеленчуци
16 - плод, най-често круша или банан.Като види банан направо го сочи и почва едно "ам-ам" :D
19- кърма
22- кърма
Другият ми въпрос е- последните две седмици спеше много неспокойно- ставаше много и ако не й предложа гърда започва да реве страшно.Понякога след секунди заспива отново-според мен не е гладна, а търси успокоение.Какво мога да направя, за да не суче  постоянно.Бибата я изхвърли преди 2 месеца и при опит да й я дам, дори и вече заспала се събужда, реве и я хвърля.
Храненето е добро и може да го оставите така поне още 2-3 месеца.
Не мога да кажа нещо конкретно за безпокойството вечер-понякога една доза Парацетамол помага.
Sir Alec Guinness
*
Проблем с пикочните пътища
« Отговор #427 -: Февруари 18, 2008, 13:18:54 pm »
обръщам се към вас защото с лекарите не мога да се разбера, а говориме един и същ език. Детенце е на 2,10г. и за втори път има бактерии в урината, първият път беше на 1,1 г. и имаше псеудомонас, сега има протеус. Излекувахме ги и в момента е чиста, гледа я видна софийска нефроложка и тя е на мнение, че не е вродено и няма проблем с бъбреците, добре но я заведох при уролог от Пирогов и за него не е нормално дете да има два пъти такива бактерии освен ако не е нещо вродено. Иска да й пъхне един шиш в уретрата и да провери за стриктура, евентуално да се прави дилатация и прочие. Незнам какво да правя, да подложа ли детето на този срес и изследвания или не? Помогнете със съвети или с минали по този път и препатили защото съм доста притеснена
Много благодаря предварително
« Отговор #428 -: Февруари 18, 2008, 13:25:36 pm »
Бърди, четох, че в чужбина не се правят излишни изследвания на децата, само при нужда и се сетих, че като Мериан беше бебе никой не й е взимал кръв, просто така си отрасна без никакви изследвания.
Бих искала да знам твоето мнение, сигурно и на други мами ще е интересно да научат как са ни поставяли диагнози в миналото, как 90-те години не се взимаше кръв на 6м на 1г на 3г.....
това което споделят мамите в чужбина е, че никой не ги натоварва с излишни изследвания, че те се правят само при нужда и когато диагнозата не може да бъде уточнена.
Имам чувството, че в БГ те пращат за всяко нещо, за да могат да взимат пари от лабораториите, а те са безброй много. :?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #429 -: Февруари 18, 2008, 13:32:09 pm »
обръщам се към вас защото с лекарите не мога да се разбера, а говориме един и същ език. Детенце е на 2,10г. и за втори път има бактерии в урината, първият път беше на 1,1 г. и имаше псеудомонас, сега има протеус. Излекувахме ги и в момента е чиста, гледа я видна софийска нефроложка и тя е на мнение, че не е вродено и няма проблем с бъбреците, добре но я заведох при уролог от Пирогов и за него не е нормално дете да има два пъти такива бактерии освен ако не е нещо вродено. Иска да й пъхне един шиш в уретрата и да провери за стриктура, евентуално да се прави дилатация и прочие. Незнам какво да правя, да подложа ли детето на този срес и изследвания или не? Помогнете със съвети или с минали по този път и препатили защото съм доста притеснена
По принцип при уроинфекция при деца под годинка се прави ретроградна цистео-уретрография (това,за което пишете и Вие) за да се изследва за рефлукс.
При деца с първи епизод на уроинфекция над годинка, се прави първо УЗ и след това се решава. Решението дали да се прави ретроградна цистео-уретрография при деца над годинка е комплексно и зависи от много неща. Само по себе си не е необичайно да има протеус във втората проба-това се получава понякога при агресивно и дълготрайно АБ лечение на първия епизод.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #430 -: Февруари 18, 2008, 13:53:09 pm »
Бърди, четох, че в чужбина не се правят излишни изследвания на децата, само при нужда и се сетих, че като Мериан беше бебе никой не й е взимал кръв, просто така си отрасна без никакви изследвания.
Бих искала да знам твоето мнение, сигурно и на други мами ще е интересно да научат как са ни поставяли диагнози в миналото, как 90-те години не се взимаше кръв на 6м на 1г на 3г.....
това което споделят мамите в чужбина е, че никой не ги натоварва с излишни изследвания, че те се правят само при нужда и когато диагнозата не може да бъде уточнена.
Имам чувството, че в БГ те пращат за всяко нещо, за да могат да взимат пари от лабораториите, а те са безброй много. :?
Тук на 6м възраст изследвания не се правят.
Правят се подробни и пълни изследвания след годинка. Един път-с профилактична цел, и те са подробни с хормонални изследвания, холестерин, триглицериди и т.н.

Иначе всеки сам преценява какво и как да прави извън това.
Посявки се правят много рядко- Стреп теста замества посявките.
Sir Alec Guinness
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #431 -: Февруари 18, 2008, 14:32:59 pm »

докторе, няколко пъти вече използвате този термин - Стреп-тест. аз мислех, че е посявка, оказва се, че е нещо друго. бихте ли пояснили накратко какво представлява този тест, моля?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #432 -: Февруари 18, 2008, 14:49:22 pm »
Благодаря, докторе.Значи след 2-3 месеца ще коментираме пак.Приятен ден. :)
*

Birdie

• 11040
« Отговор #433 -: Февруари 18, 2008, 15:29:50 pm »

докторе, няколко пъти вече използвате този термин - Стреп-тест. аз мислех, че е посявка, оказва се, че е нещо друго. бихте ли пояснили накратко какво представлява този тест, моля?
Стреп-тест е бърз тест за наличие на Стрептокок във фарингеален секрет.
Пробата се работи с малко секрет и дава резултат след около 10 минути (оцветява се индикатор). Дали има Стрептокок.
Помага много за да се реши дали при "червено гърло" да се дава АБ.
Множеството фарингити при деца са с вирусна генеза, останалото болшинство-стрептококови. Така че... много помага.
Sir Alec Guinness
« Отговор #434 -: Февруари 18, 2008, 16:41:01 pm »
Бърди, благодаря, значи правилно се прилага в чужбина, а тук те пращат за всяко нещо на кръвна картина, а никой не се сеща да направи хормонални изследвания примерно, холестерин, а пък да не говорим, че ще ме гледат като треснати ако им го спомена.  :?
Джули е много добре, няма следа от обрива ( още на дургата сутрин беше така), давам зиртек по 6 капки и не я подлагам на диета.
До кога с зиртека?
И още нещо, давам коприва на супа, на пюре, честичко.
Какво би казал за копривата, дали е полезна и след каква възраст, има ли ограничение в количеството?
*
« Отговор #435 -: Февруари 18, 2008, 21:08:02 pm »
По принцип при уроинфекция при деца под годинка се прави ретроградна цистео-уретрография (това,за което пишете и Вие) за да се изследва за рефлукс.
При деца с първи епизод на уроинфекция над годинка, се прави първо УЗ и след това се решава. Решението дали да се прави ретроградна цистео-уретрография при деца над годинка е комплексно и зависи от много неща. Само по себе си не е необичайно да има протеус във втората проба-това се получава понякога при агресивно и дълготрайно АБ лечение на първия епизод.
Тя псеудомонас имаше на 1,1г. , пи Зинат и ги изчисти, сега е на 2,10 г. и се появиха протеус, значи от поста ви разбрах, че з амое успокоение трябва да го направя.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #436 -: Февруари 18, 2008, 23:05:29 pm »
Да,може би, при тези дадености и нова информация.
« Последна редакция: Февруари 18, 2008, 23:37:16 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #437 -: Февруари 19, 2008, 11:14:19 am »
Докторе,
съжелявам че отново ще Ви притесня.
Нали ми беше притеснено за акото на Вики, та след всяко изхождане не само "слагам" лупите, както обичате да казвате, а направо вадя микроскопа. Та днес цялото й ако беше във власинки, вишнаво-кафяви. По принцип има такива власинки, когато яде банан, но те са черни, а тези не бяха черни. Съжелявам, много ми е неудобно че така детайлно обяснявам всичко... не бяха слузести, както би била кръвта, а точно като власинки, плътни. Всъщност не зная как изглеждат кървавите нишки. Дали това, което виждам е кръв или просто преработена храна.  Почти всеки ден яде банан. Имали нещо, по което мога да разбера дали е кръв?
Съжелявам, но надявам се ме разбирате...
*

Birdie

• 11040
« Отговор #438 -: Февруари 19, 2008, 11:25:41 am »
Дайте проба за изследване-ако има кръв ще излезе (+).
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #439 -: Февруари 19, 2008, 11:32:57 am »
Да, мислех си да взема шишенца от аптеката и при следващо изхождане да дам проба за изследване. Но има ли значение какво яде, защото преди време педиатърката ни беше споменала, че за да се дава проба за изследване за наличие на кръв, трябва да не се яде телешко, червени храни и пр. Има ли нещо такова?
И от значение е ли е колко време ще престои пробата. Защото както знаете точто тези проби се събират до обяд и се носят в Бургас и там вече се изследват.
Ако всичко е до това да дам проба без предварителни диети и пр., ще дам та да се успокоя. Иначе незная. Тя е съвсем спокойна. Храни се, играе, спи. А при нея спокойният сън винаги е бил индикатор за състояниетой. спи спокойно - значи е добре.Неспокоен сън - може би има проблем. Не ми се ще да я подлагам на какво то и да било заради поредното мое притеснение.