Доктор Бърди, тъй като не ми отговорихте на въпроса (за д-р Мустаков и алтернативен алерголог), а той остана в първа част на започнатата тема за деца от 1-6 год., Ви припомням какво Ви отговорих на Вашия въпрос: "Защо точно да е алергичен ринит?"
Отговорих Ви следното:
"Така каза педиатъра ни, който го лекува от както се е родил. Освен това му махнаха третата сливица миналата година в ИСУЛ и доктора там също беше на това мнение.
Когато се разболее от някоя вирусна инфекция, започва една хрема с дни, може и месец да си тече, без да спира. Спира само ако пие Кларитин или друго антиалергично лекарство. Всякакви опити съм правила да му спирам хремите без да му давам Кларитин, но безуспешно. Миналата година преди да му махнат третата сливица направи серозен отит. Тази година направи гноен отит. Освен това аз имам вазомоторен ринит, който е целогодишен."
Ако е нужна още информация ще Ви кажа, но така или иначе съм решила да го консултирам с алерголог. Иска ми се да е достатъчно добър и да е добро лечението му за детето ми. Не просто да го тъпчам с лекарства.
Благодаря Ви за отделеното време!
Повечето от този тип ринити се предизвикват или обострят ПРИ деца, от храни.
Може да направите РАСТ тест, но да тестувате с кожни проби детето е рисковано, несигурно и не категорично. Най-често виновните храни са-ядки от всякакъв тип (особено овесени,фъстъци,бадеми),некачествен шоколад, царевични продукти,грах,свинско месо (по-рядко). Изобщо не са толкова алергични- цитрусови, яйце, мляко и млечни в целия този общ списък. Ябълка(с много,много редки изключения) може да е алергична само за Г-н Мустаков.
РАСТ теста може да даде повече информация, особено що се отнася до домашни алергени, но внимателно би трябвало да се интерпретира. Интерпретациите на колегата Мустаков по отношение на РАСТ теста са недостоверни, пресилени, и с обременяващо за детето последствия.
Един или два отита не са сериозен проблем и са много честа детска патология."Вазомоторен" ринит при деца? съмнявам се...
Наличието на хроничен синузит, наподобяващ алергичен такъв, също би трябвало да се има пред вид. Да,повечето от синусите са развити във възрастта на детето Ви, и може да има проблем с тях- противно на това,което често се мисли в Бг от УНГ специалисти. В този аспект-посявката на носен и фарингеален секрет е първото нещо,с което трябва да се започне. Защо? Защото в Бг не се прави регулярно нито Акт-Хиб, нито Превенар, и това допринася за невероятно големият процент хронични микробни носителства в назофарингса.
Не Ви отговорих, и защото не смятам Г-Н Мустаков за сериозно лице. Нито методите му на "лечение". А не знам кой друг да Ви препоръчам- фамозната доцентка, по начин на мислене и практики, е сходна с Мустаков, за съжаление.
Факта,че всичко това го пише човек,живеещ в чужбина от много години, и обективно нямащ никакви финансови причини за кавга, би трябвало да Ви убеди, че зад думите ми има обективност.
Простете, лично мнение.