Здравейте на всички.
Отдавна чета информацията тук, но все не мога да срещна това което ме интересува.
Накратко за мен: почти на 36 години съм. Повече от година и половина неуспешни опити. Мъжки фактор - на лице е астенозооспермия, но аз се съмнявам дали само там е проблема. Съгласна съм, че е необходимо при него да се подобрят показателите, това и правим, но междувременно ми се иска да изясня нещо.
През цялото това време съм мерила температура, правили са изследвания и на мен.
Накратко това, на което до сега лекарите не ми отговарят. Според тях, изследванията показват, че при мен всичко е ОК. Но за мен е необяснимо това:
БТ се понижава едва около 5-7 ден след началото на МЦ / пада под 37,0 и варира между 36,6 - 36,9 /. Това е всеки месец. Остава по-ниска за около десет дни, около 15-16 ден се повишава и остава висока / варира около 37,15 - 37,35 / до след края на следващия цикъл. Меря я сутрин, в дупето, с живачен термометър. Сменила съм няколко - чупят се и т.н., и настоявам в аптеката да не са китайски но си е все така.
Цикълът ми е редовен - около 28 дни и винаги е бил така. Наблюдавам и други фертилни признаци около овулацията - леки болки в яйчниците, Ц. слуз, две чертички на ову теста ...
Другото, което забелязвам от 5-6 години ден два преди началото на цикъла си имам розово-кафеникаво зацапване - по около 2-3 капки за целия ден. И чак след това започва нормалното кървене, не е много болезнено, просто нормален цикъл - 4-5 дни продължителност.
Това, което до момента съм чула и прочела като обяснение тук не ми отговаря на въпроса имали проблеми при мен.
От една страна - високата температура, която се задържа висока и в началото на следващия цикъл е признак на повишен прогестерон през Лут. фаза.
От друга страна: зацапването преди цикъл е признак на понижен прогестерон през Лут. фаза.
В същото време хормомалните ми изследвания са в средата на референтните граници. Изследвала съм репродуктивни и щитовидни хормони - всеки път са ОК. Проходими тръби, микробиология ОК - и изобщо моите изследвания са си наред.
Май стана много дълго, но моля за коментар или мнение.
Такава ситуация позната ли ви е? Има ли място за тревоги или няма смисъл да се притеснявам излишно.
Пак повтарям, работим по въпроса за подобряване подвижността на плувците, но ако междувременно се налага да взема някакви мерки и аз, моля за съвет.