0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
пролактин и по-раннен цикъл
« -: Декември 26, 2005, 09:38:48 am »
Момичета, моля за съвет:
От 15 ден на цикъла имах много болезнени гърди, до такава степен, че ми изпъкнаха вените и капилярите, зърната промениха цвета си. Търпях, търпях, но отидох на доктор , който ми изписа Прогестерон за мазане на гърдите.
След три дневно мазане, от което болката  и другите симптоми отшумяха , ми дойде на 22 ден /за справка овулационния календар ми отчита средна продължителност на цикъла 30 дни/.

Въпросът ми е - може ли на действието на прогестерона да се дължи това ранно посещение на лелката ?

В Зачатие прочетох това: "Прогестеронов препарат се дава или през устата или чрез инжекция за да се предизвика менструация или “отпадно кървене”. Ако след спиране на прогестероновия препарат се получи кървене, проблемът очевидно е хормонален, което ще изисква допълнително уточняване чрез други тестове. Ако не настъпи кървене въпреки допълнителното вкарване на хормони, това означава, или че съществува проблем от страна на матката или че нямате достатъчно естроген, за да отговорите с кървене на прогестероновия стимул."

Някой ако знае да каже какво е това "отпадно кървене"?

Благодаря!
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Re: пролактин и по-раннен цикъл
« Отговор #1 -: Декември 27, 2005, 11:15:42 am »
Не съм сигурна, но би трябвало да значи изкуствено предизвикана менструация (по-рано от нормалната за конкретния човек)
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
« Отговор #2 -: Декември 27, 2005, 11:36:17 am »
Лейди, прогестерон се дава и за задържане на бременност, и за предизвикване на М. примерно при ановулаторен цикъл. Възможно е твоят да е бил такъв. Изследвала ли си пролактина?
*

lady_11

• 3217
« Отговор #3 -: Декември 27, 2005, 13:48:18 pm »
По принцип съм изледвала пролактин няколко пъти - все е в норма , но не в конкретния цикъл. Бях на лекар и док каза - следващия месец прогестерон под формата на дуфастон.
« Отговор #4 -: Декември 27, 2005, 13:56:26 pm »
Цитат на: lady_11
В Зачатие прочетох това: "Прогестеронов препарат се дава или през устата или чрез инжекция за да се предизвика менструация или “отпадно кървене”. Ако след спиране на прогестероновия препарат се получи кървене, проблемът очевидно е хормонален, което ще изисква допълнително уточняване чрез други тестове. Ако не настъпи кървене въпреки допълнителното вкарване на хормони, това означава, или че съществува проблем от страна на матката или че нямате достатъчно естроген, за да отговорите с кървене на прогестероновия стимул."

Някой ако знае да каже какво е това "отпадно кървене"?

Лейди, струва ми се, че при ановулаторен цикъл хормоните не са такива, каквито при обикновен, овулаторен. Затова в сатията пише, че проблемът е хормонален - има се предвид жена, която няма М. по принцип или рядко й идва. Прието е, че ановулаторен се случва средно на 12-13 цикъла и е нормално.

Когато отидох за пръв път при Стаменов, той установи липса на ову - ясно е, че сме попаднали на ановулаторен цикъл и ми предписа Дуфастон за 14 дни. След което ми дойде 8 дни след спирането на хапчетата. Иначе пак щеше да ми дойде, при това горе-долу по същото време (веднъж годишно имам такива дълги цикли, в които съм сигурна, че няма ову).

При ановулаторен цикъл лигавицата на матката не нараства, стои си 7-8 мм тип L, а не става М. Вероятно отпадно кървене означава точно махане на тази неплодотворна лигавица, която, така или иначе, трябва да се махне.

Не се шашкай, изчакай да видиш следващия цикъл как ще е.
*

lady_11

• 3217
« Отговор #5 -: Декември 27, 2005, 14:16:08 pm »
Не се шашкам, само не ми беше ясно. Нормалните хора като спрямо които се  прилага прогестерон им закъснява и идва след като спрат хапчетата или на конкретната дада. Аз обаче избързвам, така беше като пих и премарина с дуфастона - от 25 до 21 ден без да се съобразява лелката си идва, нищо че е подранила. Както и да е.
« Отговор #6 -: Декември 27, 2005, 14:23:25 pm »
Е, още нямаме емпирични случаи с прогестерон за мазане, само ти си. Но явно при теб има система - да ти подранява от прогестерона...
*

meshko106

« Отговор #7 -: Декември 28, 2005, 12:10:11 pm »
Момичета, моля за съвет:

Въпросът ми е - може ли на действието на прогестерона да се дължи това ранно посещение на лелката ?

Здравей, мазах се 1 месец с прогестогел заради кисти на гърдите. Тогава се готвех за  инвитро на спонтанен цикъл и попитах д-р Владимиров дали трябва да спра гела и дали може да окаже някакво влияние върху хормоналния баланс, отговори ми, че не е нужно да го спирам, защото той се прилага локално и няма да окаже кой знае какво влияние. Не съм имала странични ефекти от него. Не мога да кажа дали повлиява на цикъла, защото аз забременях точно тогава. Предполагам все пак, че всеки организъм реагира различно. Попитай лекаря си.Успех.
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #8 -: Декември 28, 2005, 13:06:24 pm »
Не се шашкам, само не ми беше ясно. Нормалните хора като спрямо които се  прилага прогестерон им закъснява и идва след като спрат хапчетата или на конкретната дада. Аз обаче избързвам, така беше като пих и премарина с дуфастона - от 25 до 21 ден без да се съобразява лелката си идва, нищо че е подранила. Както и да е.

Аз като пиех Утрогестан си ми дойде точно на дата нито ден по-рано нито ден по-късно. И като ми дойде спрях хапчетата. Цикъла ми е много точен точно 27 дни
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*
« Отговор #9 -: Януари 03, 2006, 08:54:41 am »
Лейди,

на теб доколкото разбирам са ти изписали профилактично Прогестогел за мазане на гърдите, което е прогестерон, но той не влияе пряко върху цикъла. Аз миналата година имах киста на лявата гърда и се мазах три месеца с Прогестогел и тя се махна. Маже се от 15 ден на цикъла (предполагаема дата на овулация до началото на М). Така че според мен двете неща нямат връзка в случая.