Майчинството ще бъде 220 лева месечно, или с 40 лева повече в сравнение с 2007 г. Увеличава се еднократната помощ при раждане. От 200 лева тя става 250 лева за първо дете, 600 лева за второ и 200 за всяко следващо дете. Деца с трайни увреждания над 50% ще получават еднократна помощ от 100 лв. до навършване на 2-годишна възраст.
Еднократната помощ при бременност ще е 150 лв, като при едновременно раждане на две или повече деца за всяко от тях също ще се отпуска месечна помощ в размер на 150% от размера на месечните помощи за дете.
Размерът на месечните помощи за дете ще бъде 25 лв., а средномесечният доход на член от семейството за получаване на помощи за деца ще бъде 300 лв. През тази година право на детски надбавки имаха само семействата, чийто доход не надхвърляше 200 лева месечно на човек.
Здравната вноска на децата до 18 години се повишава от 0.5 на 3% от минималния осигурителен доход.
-Това е последната инфо,която имам,според проектобюджета,който е отпуснат за 2008г.Другият месец на 12-ти ще ходя до гинеколожката да изкара болничен лист.Интересното е,че когато я попитах с този документ до НОИ или до социалните трябва да ходя,тя не можа да ми отговори.Според мен е по-логично да е до социалните,защото все пак не работя.И си мисля и нещо друго,дали не може да си взимам помощите от града,в който живея,а не от този,който ми се води по адресна регистрация.Или пък дали не мога да ги прехвъря на сметката на таткото?!Ще трябва да проверя как стоят нещата в социалните.Може пък направо той да излезне в бащинство