По повод хемоглобина, ето как стоят при мен нещата.
При втората ПКК беше паднал на
105. Следящата ме док каза, че е нормално при бременни да падне. "Ако ти искаш, назначавай си нещо" - бяха думите и - "според мен нямаш нужда от нищо."
Аз не и се доверих, звъннах на моя близка - гинеколог и тя по телефона ми назначи 2 х 1 Малтофер Фол. И в София д-р Марков каза, че при двуплодна бременност рискът от анемия е висок и да приемам железния препарат.
Но, има едно голямо НО, при мен желязото си е в нормалните стойности. Питах се дали това е желязодефицитна анемия и дали има смисъл да хрускам гадните железни таблети. Послушах лекарите и 2 месеца и половина си вземах 2 х 1 таблета Малтофер Фол.
Преди 2 седмици хемоглобинът ми беше се качил от 105 на
109! След двумесечен прием на желязо!
Днес бях при хематолог. Ето какво ми обясни докторката - хематолога днес. Да спра Малтофера, защото моят организъм има достатъчно желязо и не го усвоява въобще, а го изхвърля, нямайки нужда от повече. В моя случай, ако говорим за анемия, тя не е желязодефицитна. Изписа витамин В12 под формата на таблети Неуробекс 3 х 1. След около 25 дни пак ще изследваме кръвта и ще видим кое как се е повлияло.
Според хематолога, хемоглобин от 110 - 115 е нормален при бременност.
Всички останали стойности са ми добри и за сега добре съм се справяла с двуплодната бременност.
Така че, гинеколозите, щом чуят за нисък хемоглобин, автоматично изписват железни препарати, а не винаги са нужни.
Но нали знаете: колкото доктори - толкова мнения.
Успех на всички!