0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Всички момичета тук ни е събрало желанието ни за дете. Но то, детето, само по себе си достатъчно ли ще бъде, за да бъде животът ни оттук нататък напълно щастлив? Или човек е вечно в едно такова търсещо, недоволно състояние на духа, което е и предпоставка за развитие, от друга страна. Хората, които имат деца, казват, че щастието на живота им е в децата. Но не мисля, че ние, които нямаме деца, трява да сме нещастни. Все пак, животът има много лица и зависи кое точно от тях в момента съзерцаваме.

Даа, това понятие е от онези вечните,  неверни илюзии за живота,  за  които току си помислиш, че знаеш всичко, и то вземе, че те изненада и изчезне от живота ти.
Хайде за поразсъждаваме за това понятие, и то свързано с нашия конкретен живот. Ето някои насочващи въпросчета:
·   Има ли пълно щастие, нещо като постоянно състояние на блажена щастливост, или щастието е само един миг, моментно изживяване на някаква голяма, силна емоция и чувство?
·   Страхуваме ли се ние, българите, да използваме думата “щастие” и я заменяме с изрази от типа на: “добре съм”? Има ли някакво суеверие в този ирационален страх от думата “щастие”?
·   Защо чужденците толкова смело, безотговорно и често използват думата “happy”, а ние се боим от нея?
·   Ще ни бъде ли достатъчно детето, което толкова искаме, за да добие нашето щастие завършен, постоянен вид?
·   Променя ли се представата ви за щастие през годините? Или то е като целите в живота – щом постигнеш едната, изваждаш другата цел от джоба и докато не я постигнеш, щастието го няма на хоризонта?
·   Или ще се окажат прави онези хитри философи, които са го определили като непостижимо? 

Предстои ми да си избера издателство до една година и нещо и да си харесам дизайн за корицата на една книжка, та за целта около Коледа обикалях книжарниците, за да  крада идеи за модерен дизайн на корица. И попаднах на една книжка, която си и купих: “Happiness: How to find it and keep it”, Joan Duncan Oliver. Първоначално не мислех да я купувам, защото си мислех, че  едва ли авторката ще ми каже нещо ново за щастието. Обаче книжката се оказа интересно написана, интересно издание също така с много цветни страници...знаете, такива неща грабват окото.
В книгата се предлага един много прагматичен, западен поглед към щастието, което, така написано, изглежда напълно постижимо за всеки, защото е събрано в няколко пункта. Според тази книга щастието, разбира се, е нещо комплексно, което по-скоро се доближава до реализираност, доволство от живота. Нужни са ти няколко компонентта, за да се почувстваш щастлив и ето някои от тях:
-   позитивно мислене – (има ли някой, който да не полудява поне малко, като му кажеш, че тук е разковничето – това си е от мен  :D);
-   чувство на състрадание и милосърдие, които да упражняваме на практика върху други хора;
-   да се сприятеляваш (befriending) с непознатото и да бъдеш доволен от новите неща, които ти се случват;
-   да се научиш да изразяваш вътрешните си преживявания;
-   да обръщаш внимание на семейството и приятелите си;
-   да балансираш между миналото, настоящето и бъдещето, но да живееш в настоящето;
-   да овладееш изкуството на ограниченията, т.е. да си доволен от това, което имаш в момента;
-   да намериш своя морален компас;
-   да се научиш да се радваш на интимната си връзка;
-   да овладееш силата на хумора;
-   да откриеш вътрешния си център на спокойствието и да черпиш от него;
-   как щастието влияе на твоето здраве;
-   как да си създаваме щастливи спомени и да ги извикваме, когато не сме толкова щастливи;

Ако се съди по тези критерии, то щастието е лесна работа. Друг е въпросът, че човек е една сложна психо-интелектуална система, в която много от протичащите процеси са непредсказуеми.
Питах мъжа си  дали е щастлив според тези критерии и той ми казва, че и без тях е щастлив. За себе си – не знам, страх ме е от тази дума. По-скоро си имам приоритети и временни проектчета, които гоня...Но знам, че няма да се чувствам виновна, че понякога ми е добре и без дете, макар че  то е цел.
Та, това беше един малко дълъг начин да ви попитам:  “Щастливи ли сте, или просто сте добре?"
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Какво е щастието за вас? Щастливи ли сте?
« Отговор #1 -: Януари 12, 2008, 22:21:08 pm »
Когато си поставя една цел и не мога да я постигна - това не ме прави щастлива. Но ако си начертая съвсем ясно всяка една стъпка до тази цел и последователно постигам всяка една малка цел към голямата - това вече ме прави щастлива. Разбира се винаги може да се случи така, че макар че постигам тези междинни целички по пътя, пак да не достигна до крайната. Но знам, че съм направила всичко възможно. И това ме прави щастлива. Ако съзнателно съм се отказала да достигна целта, а не е станало от безсилие - пак ще съм щастлива. Когато се чувствам безсилна обаче, не съм щастлива, не съм независима и не съм свободна.
В този ред на мисли - да отгледам детето е само една от тези цели. Когато постигам междинните резултати съм щастлива. Но това е само една от целите. Искам да си поставя и други, но когато се опитам да ги осъщаствя, винаги се оказва, че има една приоритетна и всички други ще се съобразяват с нея. Когато детето ти е болно или нещастно забравяш за всичките си целички и стремежи, светът вече не съществува за теб. Знаеш, че можеш да изгубиш целта си и се чувсташ абсолютно безсилен. Когато то се оправи... всичко си е по старо му. Животът продължава. И именно това кара хората да мислят, че
Цитат
Хората, които имат деца, казват, че щастието на живота им е в децата. Но не мисля, че ние, които нямаме деца, трява да сме нещастни.
Но да абсолютно си права. В никой случай това не означава, че хората без деца не трябва да имат свои цели. Да ги постигат и да продължаваш напред. И това да ги прави щастливи.

Ако в една стая свети лампа и още 50 свещички. Тогава няма да забелязваме свещичките. Но ако огасим лампата... Тогава виждаме всички тези свещички и разбираме колко силно светят. Те са си светили и преди, просто ние не сме ги виждали. Ние сме си втълпили, че в стаята е светло заради лампата, защото в другите стаи е светло заради лампите. Ето в тази ситуация са хората с деца. Децата не ти позволяват да погледнеш на другите неща в живота задълбочено. Именно затова те са единственото щастие на хората с деца.

А този приоритет е само един инстинкт. В него няма логика. Ако беше логичен, нямаше да има нужда да е инстинкт. Ако можеше да разсъждаваш логично, щеше ли да заложиш всичко на една карта и да чакаш да видиш дали е печаливша?
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

everything_possible

• 957
  • Всичко е възможно, ако го пожелаеш истински.
« Отговор #2 -: Януари 13, 2008, 00:33:01 am »
Щастието е способноста на човек да оценява красивите моменти от живота.Колкото повече моменти оцениш,толкова си по-щастлив.
Понякога стремежът да осъществиш една мечта може да те заслепи и да пропуснеш много стойностни неща.
Понякога ,когато загубиш нещо разбираш каква е била цената.
Имала съм много щастливи моменти,но единственият който ме накара да почувствам,че наистина живея беше моята кратка бременност.Едва ли би могло да има по-голямо щастие от това да създадеш един живот.Способността да сътвориш от 1 яйцеклетка и 1 сперматозоид човек.Да видиш и усетиш как расте вътре в теб,как се ражда,как ти гука,как те гледа,как казва първата думичка,как прохожда,как тръгва на училище,как завършва,как се жени,как те дарява с внуци и т.н.,и т.н.
Никой не може да ме убеди,че има нещо по-красиво и по-щастливо нещо от това.Надали има човек ,който да е преживял раждането на дете и да не си е помислил дори за миг,че това е ЧУДО.
Да,аз съм щастлива,защото имам съпруга си,близките си,приятелите си и хубави моменти,но стремежът ми да се сдобия с най-голямото щастие,винаги ще ме заслепява!
ВЯРВАЙ! Мечтите се сбъдват!
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #3 -: Януари 13, 2008, 01:06:44 am »
И двете ме разтърсихте, ама яко...

Не, не съм щастлива сега, уморена съм и тъжна съм.

Имам планове, но нищо не зависи от мен.
Имам приятели, ала остана ли сама оставам със страха...
Имам сили, но след всеки провал съм безсилна.
Имам желания, а все не намирам духа от бутилката.
Имам утроба, но празна.

Имам здраве, съпруг, семейство, дом и приятели за което трябва да съм щастлива, а винаги казвам "добре съм".

Имам..., 22 Пурегона и 3 Цитротида!
 :bighug:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #4 -: Януари 13, 2008, 03:01:37 am »
evro,  :bighug:

Аз мисля, че съм щастлива, въпреки че една част от мен не спира да иска да си поставя нови цели и да търси щастието в постигането им. И съм съгласна, че трябва да живеем сега, не да си мислим, че ще бъдем щастливи, ако се случат определени неща. Така просто животът ни отминава без да усетим, а и щастието с него. То е в малките неща - една усмивка, една красива роза, един миг с любим човек, една добра дума и дори един слънчев лъч. Щастието, когато имаш дете, може би е по-различно, по-пълно, но това могат да споделят тези, които имат деца.

*
« Отговор #5 -: Януари 13, 2008, 08:57:19 am »
Щастието е нещо относително.
За един щастието е да намери парче хляб, изхвърлено в контейнера за боклук.
За друг щастието е прекара рожденния си ден в Египет и да получи за рожденния си ден нова кола в тон с новия си цвят на косата.
Какво е щастието за мен.Явно не съм го открила.
Равносметката:какво имам до сега.
Имам съпруг.Заедно сме вече близо 9 години.Уж се разбираме, но имам усещането, че ако опита е неуспешен ще се разделим.Много ни се събра и на двамата.
Имам прекрасна майка.Която обаче има множество миоми в матката и отказва да вземе мерки.Кръвоизливите и продължават.
Имам приятели.По-малката част от тях страдат, защото нямат дете.По-голямата странят от мен защото имат, или очакват, а аз нямам.

Да, аз съм от тези, които казват "Добре съм"...дори и да не съм!
*
« Отговор #6 -: Януари 13, 2008, 10:16:07 am »
Мимка -  :hug2:
Понякога си мисля, че съм щастлива...независимо, че нямам деца...Имам съпруг, който ме обича и когото аз безкрайно обичам!!! Имам дом, майка, сестра, малко приятели, но истински, работа, която обичам, но която ме изнервя в последно време...
Но понякога си мисля какво би било да има и едно малко човече, за което да се грижа? Ето, н-р днес нямаше да мързелувам пред компа, а щях да съм на разходка в снега, да правя снежен човек и да се бия с топки...
Доктор Дейвид Ликен препоръчва продължителна диета, при която трябва да се захранваме всекидневно със здравословни хапки щастие. С прости, малки, стойностни радости. Изберете сами – чиния спагети с италиански сос, от която се носи божествен аромат, или просто отморяваща вана, пълна с пухкава пяна. Вдъхнете уханието на прясно смляно сутрешно кафе, насладете се на мириса на роза. Всяка сутрин отваряйте широко прозореца и вдишвайте дълбоко. Това са някой от възможните рецепти за повишаване равнището на щастие....
Разсъждавайки в тази посока си мисля, че щастието е всичко това, което имаме, но не го оценяме на време, а чак когато го загубим....Но моето(нашето) щастие би било пълно, ако се изпълнят мечтите ни ...или поне тази мечта...мечтата за дете...

*
« Отговор #7 -: Януари 13, 2008, 10:28:31 am »
Намерих нещо, което мисля, че ще ви бъде интересно - става въпрос за женското и за мъжкото щастие. Ще го копирам за тези, които искат да го прочетат.
Розичке, извинявай за спама по темата ти, но просто не се въздържах!

Какво струва щастието? Какво струва женското щастие???
Не е хич трудно да направиш една жена щастлива!
Трябва само да си добър:
1) Приятел
2) Другар
3) Любовник
4) Брат
5) Баща
6) Учител
7) Възпитател
8) Майстор готвач
9) Механик
10) Водопроводчик
11) Дизайнер на интериори
12) Модист
13) Електротехник
14) Сексолог
15) Гинеколог
16) Психолог
17) Психиатър
18) Терапевт
19) Остроумен
20) Симпатичен
21) Атлетичен
22) Нежен
23) Внимателен
24) Кавалер
25) Интелигентен
26) С богато въображение
27) Съзидателен
28) Благ
29) Силен
30) Разбиращ
31) Толерантен
32) Благоразумен
33) Амбициозен
34) Даровит
35) Смел
36) Решителен
37) Заслужаващ доверие
38) Съобразителен
39) Страстен
40) но преди всичко... ПЛАТЕЖОСПОСОБЕН.

Същевременно не бива да се забравя, че е задължително:

1. Да не си ревнив, но без да оставяш впечатление, че нехаеш за нея.
2. Да се разбираш добре с техните, но в никакъв случай повече, отколкото с нея
самата.
3. Да я оставяш да прави нейните си неща, но и да изразяваш интерес къде ходи и
какво прави...

Особено е важно да:

Не се забравят рожденните дни, годишнината, откакто сте заедно, от сватбата,
абитуриенските балове, именните дни, менструацията и, датата на първата ви
целувка, рожденните дни на любимите и леля, брат и сестра, на бабата и дядото и,
на най-добрата и приятелка.

За съжаление изпълнението мо-та-мо на тези инструкции не гарантират напълно, че
ще се чувства истински щастлива, понеже може да бъде обзета от усещането, че е
нетърпимо обсебена от задушаващо перфектен живот, в следствие на което да се
хвърли на врата на първия нещастник-животар, който намери!

Бог е казал: Обичайте ги!!!! ... НИКОГА НЕ Е КАЗВАЛ "РАЗБЕРЕТЕ ГИ".
1) СЕКС
2) ХРАНА
Ей, жени, хайде сега кажете, дали не ви излизат мъжете почти гратис?!
П.П. Допълнение от мъжа ми - след години дори им трябва само храна...

*
« Отговор #8 -: Януари 13, 2008, 13:23:08 pm »
Душка,  :D :D :D
Мимка, сигурна съм, че ви е трудно. Но мъжът ти се е оженил за теб, за да бъдете заедно. Защото ти си важна за него и те обича. Не мисля, че фактът, че нямате деца, би могъл да промени тази обич. Просто има трудни моменти в живота. Не трябва да се отказвате от тази любов само заради трудностите. Та вие затова сте заедно - за да ги преодолявате пак заедно. Сигурна съм, че ще станете родители. Кураж, мила!  :bighug:

*
« Отговор #9 -: Януари 13, 2008, 17:50:53 pm »
Въпроса беше -какво е за мен щастието.
Аз обясних...
Пред мен и мъжа ми има два пътя след неуспешен опит-осиновяване или раздяла.За сега нещата клонят към второто.За съжаление не се дължи само на липсата на дете.В семейството ми се намесват и странични фактори като свекърва, баба, свекър, чичо, девер, етърва.Аз успях да ги елиминирам като фактор, но не и той.
Както и да е, темата не беше за това.
« Отговор #10 -: Януари 13, 2008, 17:59:16 pm »
Розичке , страхотна тема ! :butterfly:

Напоследък ,често се замислям върху това.
Истината е ,че след като изхабих тонове енергия да упреквам ,цялата Вселена за всичко ,което ми се  случи , гонейки мечтата си (единствината),след море от сълзи ,след стотици часове прекарани в самосъжаление , сама , изолирана , неразбрана ...живота ми удари толкова силен шамар , че се събудих , огледах се и сега , казвам с пълно сърце- всеки ден си намирам време да бъда щастлива!
Това за мен не е перманентно състояние , но е ВСЕКИ ДЕН и е задължително да открия нещо за което да се усмихна:
-здрава съм , близките ми също. ЖИВИ СМЕ!
-обичана съм и аз обичам
-работя нещо , което ми носи удовлетворение
-започнах да отглеждам цветя , преди забравях да ги поливам :?
-спрях да укорявам съпруга си , осъзнах че в брачният съюз Бог събира двама души , съвършенно различни не за да се моделират един друг , а за да се приемат такива , каквито са , за да остане при тях любовта.
-срещам се с приятелите ,радвам се , когато те ме търсят.
- и още и още..
За мен щастието не е миг , аз го превърнах в едно предпразнично настроение ,с което се срещам всеки ден.
Най-тежката мисия в този живот е , че имаме избор как да го изживеем и цялата отговорност е само и единствено наша.
Избрах да го живея пълноценно ,
да страдам , но и да се радвам ,
да се ядосвам , но и да прощавам ,
да плача , но и да скачам като дете от радост...
Защото не искам да отлети просто ей така , без да успея да оценя красотата му ,вторачена в другата му страна.
Нали аз избирам! :D
« Отговор #11 -: Януари 13, 2008, 20:32:25 pm »
аз пак мисля,че на тази дума както и на още една-любов :lol:- много писатели,философи,поети както и обикновени хора(били те по-практични или някаде с главата в облаците :lol: )са търсили не знам какви значения 8O....а отваряйки речника и четейки обяснението на този тип думи направо да умираш от смях...поне на мене така ми звучи тяхното обяснение в речника :lol:...въпреки това някъде отдавна и не си спомня къде, някакв автор сравняваше щастието с капки вода от дъжда 8O...честно казано това сравнение най-много ме удовлетворява и си го запомних :lol:
Според мен няма как да си щастлив всеки ден,че ще се задавиш  :lol:,но докато все пак съм жива и здрава ще продължавам да се смятам за "щастливка" каквото и да ми се случи :lol:...и не си падам много по цитати,но ще цитирам пак:"и утре е ден...."
сигурна съм,че всяка от вас знае кого цитирах :lol:,ако не нека Розичката помага малко :P
Бъдете щастливи!

*

Eli_

• 516
  • Тъпа и упорита !!!
« Отговор #12 -: Януари 13, 2008, 21:00:59 pm »
Аз се чувствам щастлива ,от както се научих да живея с мисълта,че може и да нямам деца,но това не е края на света. Чувствам се победена в борбата за дете. Много рядко се предавам /да не кажа никога/ ,но тук наистина не успях. Вече две години минаха от както съм далече от тия неща /т.е. от както се разделих с приятеля си/ и наистина се чувствам щастлива и спокойна. Радвам се на чуждите деца ,като на свои ,имам най-прекрасния човек до себе си /още не сме говорили за деца/... живота е хубав ,когато си в мир със себе си,имаш истински приятели и работа ,която ти носи удоволствие ! Това никак не е малко ,нали ? :)
« Последна редакция: Януари 13, 2008, 21:05:07 pm от Eli_ »
*
« Отговор #13 -: Януари 13, 2008, 22:11:21 pm »
Мимка, права си, извинявай, че ти се намесих в мнението. Всеки разбира щастието по различен начин. Желая и на теб, и на всички тук да го намерят!

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #14 -: Януари 13, 2008, 22:47:00 pm »
Розичке, от вчера се въртя около твоята тема и много размишлявах. Дълго и трудно би станало ако се разпростра над всички аспекти и засегнати точки. По-простичко ще е май ако всички го кажем със сърцето си.
Тези дни много дълго ми се случва да размишлявам върху това, какво е щастието, щастлива ли съм, какво става в живота ми и накъде вървя... Не знам дали ще успея да формулирам правилно мислите, които ме вълнуват, но бих опитала. Не съм сигурна, че ще съм и толкова поетична като момичетата тук.
Случиха ми се неща, които ме накараха да погледна друго яче на живота си.
Мислех си, че живота за мен свършва с диагнозата стерилитет. Не бях доволна, не исках да се примиря, не можех да остана щастлива сама с моя мъж. Бях готова на всичко, поставих си цел, дадох си срок и реших, че след това ще се примиря. Няма да съм щастлива, но ще съм добре.
Случи се чудото, забременях. Живеех от преглед до преглед, тук много момичета са го изпитали. Не знаех какво е да се зарадваш с пълно сърце и душа, да се почувстваш щастлив на самата дума "бременна сте". Видях детето си да се ражда живо и здраво и това е един единствен неописуем миг на пълно щастие, който изпитах. Тогава знаех, че никога няма да се повтори. Само този един единствен момент, който е мой, който внася слънце в душата ми. После започнаха страховете, съмненията, борбите. Вярно е, детето те променя и твоето щастие се състои в това, детето ти да е щастливо и да е добре. Когато се разболя за пръв път си мислех, че светът ми свършва. Бях готова да умра, ако нещо му се случи. За мен не беше важно да съм добре, не ме притесняваше това, че не бях спала няколко нощи, че не съм се хранила, че не знам ден ли е, нощ ли е - важно беше само то да е добре. Когато се усмихна за пръв път след 40 градуса температура, това е най-великия ми момент на щастие - отразен в неговите очи и усмивка.
Случи ми се втори път - забременях. И си мислех, че не мога да обичам толкова много, колкото обичах нероденото си дете. Пак не се зарадвах, душата ми беше свита и се бореше да изкара успешна бременност. Когато ми казаха "мисед" и има опасност ти да умреш, не мислех за нищо, даже за детето си, а за това, че си исках обратно тази точно бременност. Че искам това бебе, с цената на всичко...
Случиха ми се доста неприятности последните месеци, вярно мислех няма на къде повече. Обаче онази с косата не прощава... Тогава се замислих как живеем. Дали си заслужава борбата с всичко, дали си заслужават поставените цели, мъките, сълзите... И си помислих, че неподправената детска радост на детето ми при вида на първата елха, на първата играчка, сложена там, на първата усмивка, на първото мама, първата крачка, първия дъх в първата минута си заслужават дори да не съм добре, да кажа щастлива съм. Да, щастието се състои в това детето ти да е добре. Или поне моето... Така че дори и да не съм добре винаги ще казвам щастлива съм. Само заради една детска усмивка. До смъртта ми...
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #15 -: Януари 14, 2008, 11:44:18 am »
Дали съм щастлива - по-скоро не. Всяка сутрин се събуждам с мисълта защо точно на мен се случи да не изживея щастливите мигове на майчинството, как приятелките ми постепенно отглеждат децата си, как живеят с техните проблеми, колко прекрасни мигове те очакват като бал, казарма, годежи и т.н. Всичко това само ще го гледам отстрани и при мисълта, че на мен това няма да се случи ме влудява. Ако щастието беше в парите и осиновяването, защо и беше например на Н. Кидман да ражда и всички останали като нея. Мисля, че при  нас жените е заложено - щастието да идва с децата. Може и да греша, но за момента това чувствам.
*
« Отговор #16 -: Януари 14, 2008, 12:10:30 pm »
Няколко години живях с мисълта, че непременно трябва да успея да имам дете, да направя всичко възможно, че и невъзможното дори, че на всяка цена трябва да се стегна и да преодолявам трудностите, защото трябва да имам дете.
Е, един ден, не толкова отдавна, се събудих с мисълта, че "трябва" ми носи психическо натоварване и негативни емоции. Замислих се да заменя "трябва" с нещо друго, по приятно и неангажиращо, например "когато". Когато се почувствам готова, пак ще опитам, ако не се почувствам, просто няма да се насилвам. Когато се почувствам готова, ще се простя с мечтата за биологично дете, ако не се почувствам, ще си мечтая още дълго  :D, и така. "Когато" се оказа хубаво понятие, сега съм по-освободена, мога да приема мисълта, че няма да съм бременна, че животът ми за друго е предопределен и така. Решихме да осиновим дете, почувствах радост от решението, приятен трепет от очакването, започнах съвсем реално да мечтая  :D
Доближих се една стъпка към щастието  :D
Имам невероятен съпруг, кака мога да се сърдя на Господ, че не ми дава дете, като ми е дал такъв съпруг? Май овладях изкуството на ограниченията, за което се говори в книгата на Розичка - радвам се на това, което имам  :D
Комплексно, знам какво е щастие на теория - да си здрав, заобиколен с обичани хора, реализиран. На практика - имало е моменти, в които съм се чувствала истински, напълно щастлива. Те не са били свързани с нещо конкретно, просто моменти, които ме навестяват в най-необичайно време, дори като пускам пералнята  :lol: Имало е такива моменти, тогава съм си казвала, ето, сега, в този момент, съм щастлива  :D
Най-важното условие, за да е щастлив човек, според мен, е да живее в мир със себе си. На мен ми е трудничко да следвам тази максима /истинска Везна  :lol:/, но се опитвам, всеки ден. Понякога ми се отдава, понякога не. Важното е, обаче, че се старая  :D
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #17 -: Януари 14, 2008, 12:29:42 pm »
А забелязали ли сте, че има хора, които просто не искат да бъдат щастливи и винаги някой друг им е виновен. Не зная дали са щастливи. Но като че ли им харесва околоните да ги съжаляват и постоянно се правят на нещастни.
Аз не харесвам такива хора.

Edit: Исках моя пост да е след Грейс, защото нейното мнение беше много позитивно. Но Aида ме изпревари. Определено не искам да критикувам никой конкретно.
« Последна редакция: Януари 14, 2008, 12:31:46 pm от Tamara »
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #18 -: Януари 14, 2008, 12:42:10 pm »
опитвам се да преместя мнението след твоето...
но съдържанието си остава:

Откровенно нещастна съм.

Щастието се описва само с един поглед и усмивка. Детска.
Коледата не е коледа- без деца.
Всеки празник не е празник- без деца.
Всеки ден , не е ден- без деца.

Колкото и да се самоуспокояваме и позитивираме всички знаеме какво искаме за да бъдем истински щастливи. Другото е заблуждение.
според мен
« Отговор #19 -: Януари 14, 2008, 13:23:24 pm »
Има един автор - Вадим Зеланд , по професия е ядрен физик, руснак.
Неговите книги ми дадоха криле. Там намерих много отговори за себе си.
Според неговите възгледи , животът е една огромна координатна система от избор на варианти.
Вярата , ражда страхове и съмнения. Той казва , не вярвайте , а имайте намерение.
Когато вярвате ,индуцирате сила ,родена от вашите страхове и се сбъдват не мечтите ви , а лошите ви прогнози.
Имаше една такава стара максима , пожелай си нещо и го забрави...
Въпросът е да правим каквото трябва и да имаме намерение да стигнем до крайната си цел ,без това да е съпроводено с помрачаване на живота ни и на радостта от него.

Вчера четох за младо момиче от Варна , лежи в кома от 20 месеца.
Предозирали й упойката при цезарово сечение.
Най-голямата й мечта била да има дете...
Така й не знае , все още ,че мечтата й е сбъдната. :(
Замислих се , колко струват мечтите ,защо да живея за утре или да страдам за вчера ,когато завися от толкова много събития и хора , защо да не се радвам днес , на белия сняг , на зимното слънце ,на усмихнатата продавачка в кварталния магазин и на много други неща...
Ще се боря , разбира се за мечтата си , но без да прегазвам себе си , защото утре-то не ми е обещано...