0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Момичета, това е новата програма - Програма за лечение на ендометриоза (2008 г.)

Желая ви успех! :hug2:

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Програма за лечение на ендометриоза (2008 г.)
« Отговор #1 -: Януари 24, 2008, 20:44:02 pm »
Ех, колко рано си пуснала програмата - още на 11.01. Аз я видях чак миналия петък. Вече няма да се отпуска Диферелин.
"Лечението се провежда с ЛХ-РХ аналози – Leuprorelin amp. 3,75 mg inj. и Triptorelin amp. 3,75mg inj. на всеки 28 дни по 1 депо инжекция интрамускулно.
Терапевтичният курс e еднократен с обща продължителност на лечението до 6 месеца."

« Отговор #2 -: Февруари 12, 2008, 10:22:51 am »
А какво става когато курсът на лечение с Диферелин е започнал в края на миналата година и трябва да свърши в началото на тази. На мен в момента личния лекар ми отказа рецепта за Диферелин - остават ми още 3 инжекции от общо 6, защото не фигурира в списака на лекарствата от Здравната каса.
*
« Отговор #3 -: Февруари 12, 2008, 11:05:16 am »
 То не е един проблем.Аз пък няма какво да правя с изписания и взет Диферелин,който вече не ми е нужен(поне за сега).
« Отговор #4 -: Февруари 12, 2008, 11:22:46 am »
То не е един проблем.Аз пък няма какво да правя с изписания и взет Диферелин,който вече не ми е нужен(поне за сега).

Аз търся Диферелин - трябват ми 3 ампули, защото не искам да сменям лекарствата, ако имаш излишен можеш да ми пишеш на ЛС
*
« Отговор #5 -: Февруари 12, 2008, 11:37:39 am »
Писах ти и на ЛС и на мейла.Успех!
*
« Отговор #6 -: Февруари 12, 2008, 11:57:37 am »
В бг-мама в темата "Ендометриоза-да поговорим", момичета бяха писали, че заради смяната на лекарствата трябва да идат при АГ за нов протокол. С него след това в РЗОК, където веднага го презаверяват за 1 от новите лекарства - Декапептил депо - доплащате 77 лв. или Лукрин депо - напълно безплатнен е. И чак след това да идете за рецепта при джипито.
Много гадно от страна на НЗОК, че сменя лекарствата просто защото вече сме 2008 г. и тя е договаряла с друг производител медикаменти за ендометриозата. Тези от вас, които са почнали лечение с Диферелин и не са го свършили са най-потърпевши. Доколкото знам медикаментите не са взаимнозаменяеми, макар и да съдържат еднакви вещества. Явно разликата е в процентното съдържание.  :?
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #7 -: Февруари 16, 2008, 19:49:51 pm »
аз искам да попитам нещо-по повод  на критериите за отускане на  лекарствата от НЗОК фигурира -   "► стерилитет (първичен или вторичен)"
как да тълкувам това  :ask:
моля  някой с опит  да  ме светне
току що се прибрах  след  втора  лапароскопия  в Майчин дом и диагнозата е  ендометериоза-чакам хистологията  за да  подготвяме протоколите/лекарите клонят  към този вариант / и искам да съм наясно ,че съм от провинцията  и да не се налага  само за  един документ  да се пътува  до София

*
« Отговор #8 -: Февруари 17, 2008, 16:07:58 pm »
Това е изискване за доказан стерилитет. М.г. обещаха да променят критериите, като искахме точно този да отпадне, но.. са го оставили, гадовете.  :x
Обикновено докторите пишат на протоколите за отпускане на лекарствата от НЗОК - "ендометриоза и стерилитет", т.е. лъжат за стерилитета, защото иначе касата няма да отпусне лекарството. Накарай д-ра да ти го напише стерилитета в протокола... Въпреки че на тях им е ясно, че в повечето случаи тази диагноза не е вярна, но оставиха критерия.  :( 
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #9 -: Февруари 17, 2008, 17:00:25 pm »
kyan благодаря
аз като нова  и не нясно с нещата и отскоро попаднала  в водовъртежа на  всики тези проблеми   ми бе мн неясно
ама си е гадничко-да ти лепнат  и диагноза"стерилитет"-ако  доктора  сам ми  я добави и незнаех че е изскване  на здравната каса  -би ми било доста потискащо

*
« Отговор #10 -: Февруари 17, 2008, 21:45:03 pm »
nimika , разбирам те. М.г. д-рът, който ми даде епикризата ме гледаше с такъв скръбен поглед, а съм виждала, че е веселяк по принцип. Предавам ти дословно разговора ни:
- Вие сигурно знаете - ендометриоза - казва той и продължава да ме гледа тъжно.
- Друго има ли?, питам аз.
- Стерилитет.
8O Че аз не съм искала да забременявам досега? / тръбите ми са ок, матката също/
- Стерилитетът е за пред здравната каса, за да ви отпуснат лекарството - отговори д-рът.

Наложи ми се да чакам резултатите от хистологията, защото имаше съмнения, че кистата може и да не е ендометриозна и очаквах какво ли не...
Не съм си слагала диагнозата "стерилитет" на сърцето, така да се каже.  :wink: Добре, че д-рът ми обясни защо е написана.
Успех с НЗОК. Дано да те одобрят бързо!
*
« Отговор #11 -: Февруари 18, 2008, 13:19:09 pm »
Някоя от вас пробвала ли е да "презавери"протокола,с който е изписан Диферелина,с такъв за новото лекарство?На мен нещо не ми се получи.От ЗК ,където се подават документите пак са се държали грубо и не са обяснили нищо(пратих приятеля ми ,защото единия ден нямаше номера-още преди обяда,а аз бях на работа).Незнам кого да попитам-аз съобщих на личната ми лекарка,че вече не може да ми изписва Диф.,в болницата,където съм оперирана ме питаха как да попълнят документите и какво още ми е нужно?Ако те не знаят, кой?
*
« Отговор #12 -: Февруари 19, 2008, 12:04:16 pm »
В бг-мама момичетата бяха писали в темата "Ендометриоза - да поговорим" в "Проблемно забременяване...", че първо трябва нов протокол за някое от новите лекарства, който автоматично в РЗОК го завеярвали. След това джипито им дава рецепта за аптеката.
Обаждайте се в РЗОК и питайте какво да направите, за да не висите напразно в касата.
Само така мога да ви помогна...  :(
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #13 -: Февруари 19, 2008, 15:03:38 pm »
kyan, успя ли да получиш информация дали Диферелин и Декапептил са взаимозаменяеми?

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
« Отговор #14 -: Февруари 19, 2008, 17:26:06 pm »
 Ultra,на мейла ли да ти пратя "историята" и какъв е срока?
*
« Отговор #15 -: Февруари 19, 2008, 17:45:50 pm »
kyan, успя ли да получиш информация дали Диферелин и Декапептил са взаимозаменяеми?
Да. Помолих фармацевт специално да направи проверка.
Според него започнато лечение с Диферелин може да продължи с Декапептил депо, понеже имат едно и също активно вещество - трипторелин. Лукрин депо е с друго активно вещество и не може да замени Диферелин, при вече стартирало лечение. Каза ми, че дори е правил проверка в някакъв американски фармацевтичен учебник...
« Отговор #16 -: Февруари 19, 2008, 18:35:04 pm »
Някоя от вас пробвала ли е да "презавери"протокола,с който е изписан Диферелина,с такъв за новото лекарство?На мен нещо не ми се получи.От ЗК ,където се подават документите пак са се държали грубо и не са обяснили нищо(пратих приятеля ми ,защото единия ден нямаше номера-още преди обяда,а аз бях на работа).Незнам кого да попитам-аз съобщих на личната ми лекарка,че вече не може да ми изписва Диф.,в болницата,където съм оперирана ме питаха как да попълнят документите и какво още ми е нужно?Ако те не знаят, кой?

kmi 7, аз днес ходих и ми презавериха протокола. Слагат ти нов печат, написват датата и се подписват. Процедурата трае около 1 мин. -  не повече.
Още с отиването, обаче, възникна проблем, защото охраната не разбра за какво съм дошла и каза, че има много хора и ако не ми се чака да си оставя протокола и рецептурната книжка и да дойда да си ги взема след няколко дни. Дотогава щели да ги заверят. Обясних му подробно, че протоколът ми един път е заверен, отпускани са ми лекарства и сега само трябва да се презавери. Та най-накрая влезе с протокола вътре и веднага ме извикаха да си го получа готов.
Ако си в София - направо кажи, че си за второ гише. Те отговарят за нашите лекарства.
Дано да съм била полезна. Успех!
  :balk_602:
*
« Отговор #17 -: Февруари 19, 2008, 20:27:05 pm »
Извинявай за глупавия въпрос,но единственото,което трябва да нося е стария протокол и рецептурната книжка,така ли?
 Аз се бях подготвила с нов протокол,който"май"се прилагал към стария(така ми казаха от болницата).Отивам и охраната ми казва-няма номера,30 човека чакат за там(а беше 10:30).Аз реших,че няма да успея,понеже бях на работа и пратих приятеля ми на другия ден рано сутринта.Той се върна доста стреснат и направо потресен-казали,че съм тъпа(???)и незнам си още какво.Може и така да е,но аз не съм им занесла да оценяват тест за интелигентност.Та така няма край борбата с това чудовище Здр.каса
*
« Отговор #18 -: Февруари 19, 2008, 20:44:09 pm »
Аз също съм от тези, дето са по средата на лечението с Диферелин. До сега съм взела 4 инжекции. Този месец е рад на петата. Днес ходих при личния лекар за рецепта, но той изпадна в невъзможност да ми издаде такава. Каза "няма такова лекарство, тази програма не ми излиза". От там отидох право в здравната каса, където от охраната специално влязоха вътре да питат за моя случай и отговора беше, че трявба да ми се издаде нов протокол от здравно заведение, в който става ясно с кой препарат се заменя Диферелина и да се подаде наново да чака одобрение /1 месец ужким/ и евентуално тогава да се завери и т.н.  :noevil:Става дума за София.

Та това е коренно различна версия от тази на кми7!!!
*
« Отговор #19 -: Февруари 19, 2008, 21:07:11 pm »
И аз съм от София.Сигурна съм ,че има и други"версии".Затова питам дали някой изобщо знае какво трябва да се направи?