0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Програма за лечение на ендометриоза (2008 г.)
« Отговор #20 -: Февруари 20, 2008, 12:12:57 pm »
Явно още ситуацията не е напълно изяснена. Щом става на 2-ро гише презаверяването - отивайте там и не се обяснявайте н охраната. Да не се правят на мн. умни.  :? Само преди това тр. да се снабдите с нов протокол, което пак си е занимавка.  :(
*
« Отговор #21 -: Февруари 20, 2008, 13:15:47 pm »
Тази сутрин звънях в Здр.каса по нашия въпрос и от там ми казаха,че не е нужен нов протокол,ако имаме веднъж вече заверен.Трябва само лекуващия лекар да поправи името на лекарството и да сложи печат и подпис.Ще го пробвам в петък,когато съм пак на преглед.
*
« Отговор #22 -: Февруари 20, 2008, 17:32:04 pm »
Тези в касата са пълни идиоти. Да напишат едно указание как се действа в този случай, да го пратят надолу по веригата на служителите си, на гинеколозите, джипитата и фармацевтите, които имат аптеки и толкова. Много ли акъл се иска??? :x
*
« Отговор #23 -: Февруари 20, 2008, 21:15:38 pm »
За огромно съжаление такава е жалката действителност. Няма установен ред за подобен случай. В крайна сметка от цялата неразбория страдат пациентите. А хаоса е пълен.
кми7, моля те пиши ако успееш да минеш с поправка на протокола. И ако искаш сподели в кое здравно заведение си била? Аз бях в Майчин Дом.
« Отговор #24 -: Февруари 20, 2008, 21:21:15 pm »
kmi 7, Luiza, необходими са старият протокол - в него лекарят трябва да е нанесесъл корекция , че лекарството е сменено/задължително с негов подпис и печат/ и рецептурната книжка. Нищо повече. Даже жената на второ гише не ми поиска и рецептурната книжка, а направо ми презавери протокола.
*
« Отговор #25 -: Февруари 22, 2008, 15:51:10 pm »
Момичета, става така както green eyes пише по-горе. В НЗОК съм чакала не повече от 15мин.
*
« Отговор #26 -: Февруари 26, 2008, 13:42:56 pm »
За пореден път се убедих,че дезинформацията затруднява живота.Наистина става бързо в З.каса,ако си занесъл стария протокол с поправката и печат и подпис от болницата.За съжаление джи пито ми разбра от мен за новата програма и не знаеше какво тр.да направя.Да не споменавам,че и в болницата нямаха никаква представа.Но това е живота- непрекъсната борба.
*

f4eli4kata

• *
  • 24
  • Не идваш ли на този свят,за да прегърнеш едно дете
« Отговор #27 -: Април 05, 2008, 14:13:49 pm »
Здравейте,момичета,
И на мен след лапаротомия ми откриха тежка ендометриоза и ми попълниха протокол за получаване със Здравната каса на Золадекс-9 месеца.Но след проверка разбрах,че това лекарство не се включва в лекуването на ендометриоза за 2008г.Да не би да има друго име лекарството от тези в тазгодишната Програма?Моля да ме посъветвате,защото съм много объркана и трябва да започна лечението си.

« Отговор #28 -: Април 06, 2008, 21:28:18 pm »
Здравей f4eli4kata,
Новите лекарства са:
Декапептил Депо - доплаща са 77 лв.
Лукрин Депо - взима се безплатно.

Успех с лечението
*

f4eli4kata

• *
  • 24
« Отговор #29 -: Април 06, 2008, 22:06:36 pm »
Благодаря ти,Таня,
Ще се съветвам утре с доктора кое е удачно да ми предпише.А какво е това "експертно решение",необходимо към документите за Здравната каса?От къде се вади?

*
« Отговор #30 -: Април 07, 2008, 11:43:14 am »
f4eli4kata,копирам ти необходимите документи от ПРОГРАМАТА.
"НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
1. Молба (свободен текст) до директора на РЗОК на територията, на която ЗЗОЛ е направило избор на ОПЛ.
2. Епикриза от болничното лечебно заведение, поставило диагнозата, подписана от лекуващия лекар (акушер-гинеколог) и завеждащ отделение/клиника и заверен с печата на лечебното заведение.
3. Експертно становище за необходимостта от лечение с дадения лекарствен продукт.
4. Протокол от извършената лапаротомия/лапароскопия, подписан от оператора и завеждащ отделение/клиника и заверен с печата на лечебното заведение.
5. Копие от хистологичното изследване (при наличие на такова).
6. “Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК” – обр.  МЗ-НЗОК.
7. Декларация за съгласие с изискванията за лечение по програмата

Всички документи се приемат в РЗОК след задължителна проверка за непрекъснати здравноосигурителни права.
Протоколите се издават от лекар с призната специалност по  акушерство и гинекология, сключил договор с НЗОК в извънболничната помощ или от  комисията, създадена със заповед на директора на лечебните заведения, посочени в програмата за диагностициране на заболяванията и проследяване ефекта от лечението /в този случай, протокола се подписва от членовете на комисията и се подпечатва с печата на лечебното заведение/.
При издаване на протокол  от специалист, работещ в ДКЦ, МЦ или групова специализирана практика, протоколът се подписва и от ръководителя на лечебното заведение."

Трябва да си купиш Рецептурна книжка, да я попълни личният ти лекар и да я завериш в съответната РЗОК преди да си подадеш документите. Без рецептурна книжка ще те върнат!!!
На мен всички документи ми бяха дадени от акушерката на лекуващия ме лекар в болницата вкл. молбата и декларацията, които попълних още в лечебното заведение.
И още нещо - 9 месеца лечение???  8O НЗОК отпуска лекарства само за 6 месеца. Дали ще вземеш всичките 6 ампули или по-малко  - изборът си е твой. Повечето момичета минават с лечение от 3 - 4 месеца, а в случаи с много ендометриозни огнища - 6 мес.    месеца е много дълъг период, въпреки че д-р Владимиров обясняваше веднъж, че лечението с медикаменти на ендометриозата след операция може да продължи до 12 мес.

*

f4eli4kata

• *
  • 24
« Отговор #31 -: Април 08, 2008, 13:14:59 pm »
Благодаря ти,kyan,
Четох програмата внимателно и всеки един документ го изстрадах с пътуване до Пловдив,където ми беше операцията.Остана ми само една Декларация за съгласие за лечението(номер 7).Утре ще ходя в Здравната каса в Стара Загора,казаха ми,че там ще ми дадат образец от нея и ще я попълня на място.Дано на се оправя бързо.За 9-месечния срок и аз се ококорих  8O,ама така ми написа лекаря.Не знам как ще протечат нещата,явно от тежката степен на ендометриоза се обуславя и това предписание.Ще видим.Само да ме одобрят.Ще се лекувам с Декапептил.Интересува ме и още нещо,ако сте наясно,момичета:Дали лечението трябва да стане непосредствено след операцията?При мен нещата май ще се забавят откъм Здравната каса и ще имам цикъл поне 1(или 2) пъти,докато дойде позволението.Пояснете ми,моля!Благодаря ви!

*
« Отговор #32 -: Април 08, 2008, 14:46:54 pm »
Здрасти пак. Лечението трябва да се почне възможно най-бързо след операцията. Иначе може да се появи рецидив, ако чакаш няколко месеца. Т.г. не знам НЗОК колко бави одобрението, но м.г. беше 2.5 - 3 месеца.  :(
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #33 -: Април 08, 2008, 19:19:46 pm »
Принципно един или два мензиса след оперативното лечение не е рисков период, но търси алтернативи за да не се проточи в повече.
Успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

f4eli4kata

• *
  • 24
« Отговор #34 -: Април 09, 2008, 19:49:25 pm »
Здравейте пак,момичета,
Благодаря ви за отговорите!Поне знам,че не е фатално ако не мога да намеря Декапептила,но ще го купувам без касата първия път(така смятам) и се надявам да не се проточи наистина дълго одобрението на Касата.А има ли вероятност въобще да не ме одобрят след като отговарям на всички техни изисквания(възраст,внесени непрекъснати осигуровки и т.н.)?!Днес подадох папката с документи,че и снимки на операцията ми доокрасиха всичките бумаги(така ме посъветва лекаря-да ги приложа и тях,но нямало кой да я доразгледа,та ще им звъня утре пак.Надявам се да не ви досадя с въпросите,но тръгвайки сега по тези стъпки трябва да питам:В кой ден от цикъла се прави Декапептила? :bighug:  Успех и на вас!

« Отговор #35 -: Юли 29, 2008, 16:55:00 pm »
Тези в касата са пълни идиоти. Да напишат едно указание как се действа в този случай, да го пратят надолу по веригата на служителите си, на гинеколозите, джипитата и фармацевтите, които имат аптеки и толкова. Много ли акъл се иска??? :x

Възмутена съм от цялата система,не са кординирани помежду си,колко жени страдат от това прехвърляни между Касата и гинеколозите.Мен ме размотават вече 2 седмица,нямам нерви да се занимавам.Ще ми е трудно да си закупувам сама Золадекса,но така няма да се подиграват с мен.
*
« Отговор #36 -: Август 05, 2008, 14:46:45 pm »

Възмутена съм от цялата система,не са кординирани помежду си,колко жени страдат от това прехвърляни между Касата и гинеколозите.Мен ме размотават вече 2 седмица,нямам нерви да се занимавам.Ще ми е трудно да си закупувам сама Золадекса,но така няма да се подиграват с мен.
Какво е станало???  :?
Ако искаш ми отговори, ако не - здраве.
Успех с лечението!
« Отговор #37 -: Август 08, 2008, 23:58:27 pm »
Ами, нямам нищо против да споделя.След като ме изписаха,операторът ми каза,че трябва да търся докторката,която му е асистирала,защото тя била запозната с процедурата за Здравната каса.Но първо да мина през Касата да си взема протокол.При което аз отидох в Касата,там ми казаха,че те само приемат попълнените документи,гинекологът трябвало да ми даде протокол, освен това никъде не виждали в моята епикриза диагноза Ендометриоза. 8O
Оттам отивам да търся тази докторка,тя ми отговори,че не е имала случай при които да се е налагало одобрение за Золадекс от Касата,разговаря с няколко неини колеги,но никои не беше виждал този Протокол.При което и тя ме изпрати в Касата,а там вече бях :?
На следващия ден отидох при моя гинеколог,оказа се,че има протокол,но не беше сигурен дали е актуален и не знаеше кодовете за Золадекс и подобните му.Изпрати ме в Здравната каса да питам за нов протокол,при което му обясних,че вече бях там и че Гинеколозите трябва да дават инфо на пациентките,те трябва да се информират от саита на Касата.Каза ми да попитам и да се върна при него.Оттам пак в Касата,при което ми се развикаха.И цялата работа за една проклета бланка,даже наскоро разбрах,че Касата не отпуска Золадекс.
Затова реших сама да си купувам Золадекса.
Нормални ли са всички тези разходки до Касата и доктора?
Според мен не са.Успех на всички,които имат подобен проблем.
*
« Отговор #38 -: Септември 07, 2008, 17:05:02 pm »
В случая виновен е гинекологът ти. Тоя е длъжен да се информира за промените, които прави НЗОК. Освен това от НЗОК им се обаждат или по някакъв друг начин им изпращат новите програми за лечение - променят ги всяка година. Золадекс не се поема от НЗОК за лечение на ендометриоза от години. Няколко години касата е плащала за Диферелин. Така че лекарят ти съвсем не е бил в час. Освен това той трябва да подготви всичките ти документи - протокол за изписване на лекарството, протокол от операцията и т.н. Аз получих всичките документи от болницата, като говорих за тях с акушерката на моя д-р. Само протокола от опарецията и епикризата си бях взела сама. Освен това си направих рецептурна книжка, попълни ми я джипито и я заревих в СЗОК. Въобще не са ме разкарвали насам-натам.
Съжалявам, че чак сега ти отговарям, но отдавна не съм влизала във форума тук.
« Отговор #39 -: Ноември 23, 2010, 14:10:34 pm »
здравеите,за 1 пат пиша и ми е малко странно,така 4е ви моля да ме извините
На мен ми правиха диагности4на лапароскопиа в Май4ин дом на 03.11.2010 и сега ми естранно 4е нищо не ми изписаха да пия.Молиа ви обяснете ми какво става