Ми и в моята рецепта няма желатин, ма парфето не е ли друго бе.
Тирамису
1 ч.ч пудра захар
1 пакетче(220гр) крем сирене Филаделфия
2.5 чаши течна млечна сметана
5 ч.л. захар
1 чаша гъсто кисело мляко или заквасена сметана
1 пакет бишкоти
една чаша кафе – еспресо или нес + 1-2 с.л ром, Бейлис или ликьор с вкус на кафе
Пудрата захар се разбива със сиренето до пухкав крем. Към крема от сиренето се прибавя киселото мляко(заквасената сметана) и се бърка до получаването на еднородна смес.Чаша и половина течна сметана се разбива с три лъжици захар, докато стане гъст крем и малко по малко се прибавя към крема от сиренето докато стане пухкав крем.
Бишкотите се потапят в кафето и се редят в тортена форма с откопчаващи се страници, изсипва се половината крем и се разстила върху бишкотите, настъргва се шоколад или се поръсва какао по желание, после пак се редят бишкоти напоени в кафе и отгоре останалия крем. Оставя се в хладилника за поне 10 часа. Изважда се от хладилника, махат се страниците, разбива се останалата една чаша сметана с 2 ч.л. захар, намазва се тортата и се поръсва с какао.