Девойки, телешкото стана разкошно... Охх, само като се сетя и започвам да се облизвам. Та предвид факта, че за мен тази рецепта се оказа изключително успешна, да си дойдем на думата:
Телешко къри в корона от оризПродукти (за 4 човека):
- 1 кило обезкостено телешко
- 1 голяма ябълка или две средни (за предпочитане е да са с кисела жилка)
- 3 глави лук (по-големи)
- 1 супена лъжица къри
- 200 грама сметана
- 10 сантилитра бяло сухо вино
- 1 ч.л. сушен магданоз
- 1 дафинов лист
- 40 г. масло
- 1 с.л. зехтин
- дългозърнест ориз (аз ползвах Басмати)
Приготовление:
- месото се нарязва на кубчета със страна 2 см
- в дълбок тиган с капак се притопля мазнината и се запържва мръвката от всички страни
- вади се мръвката, и се слага лука, който се запържва до прозрачност
- връща се месото, сипва се отгоре кърито, като се внимава добре да се разбърка
- добавя се ябълката на кубчета, другите подправки, залива се с виното и 20 сантилитра вода, похлупва се и се оставя да къкри на тих огън около час, като се бърка на редовни интервали, а по средата на къкренето се добавя и сметаната.
Докато кърито къкри, сварявате ориз, който да служи за подложка на яденето, по класическа рецепта за бял ориз.
Сервира се, като в чинията се прави подложка от ориза, в средата се сипва месо, а отстрани се посипва със соса... И да ви е сладко...
Оххх, ранно сутрешно огладнях