Торта Цици1ч.ч.захар
4с.л.какао
1ч.ч.прясно мляко
1пак.краве масло
Продуктите се загряват в тенджерка до стапяне на захарта.
4 пакетчета бишкоти обикновени или изрезки от блатове - аз я направих с изрезки от блатове
около 1/2ч.ч.смлени орехи
стафиди накиснати в ром или коняк
може да се добавят плодове от сладко/вишни,ягоди,череши/и кокосови стьрготини-аз не сложих
С горната смес заливаме бишкотите/изрезките, орехите и стафидите. Разбъркваме хубаво. За оформянето на цицата
използвах купичка обвита във опаковачно фолио, напълних я със сместа и така престоя цяла нощ. На сутринта обърнах купичките и за зърна поставих шоколадова стафида.
Не е никаква философия, нито от към материали, нито от към правене, абе бързо, лесно, вкусно - к`ат за мен.
Глазурата не я пиша тук, защото може да бъде по избор, аз например исках и двете цицки да бъдат с моделиращо тесто, но нямах време да направя и използвах само това което ми беше останало от Коледа за сутиена. Глазурата която направих е от малко прясно мляко, течен шоколад, няколко шоколадови бонбона, пудра захар и съвсем малко нишесте.
Тесто за моделиране на фигурки за украса на торти /марципан Варна/
Тестото което правя за фигурки е следното:
400 гр. пудра захар
100 гр. брашно
50 гр. маргарин
100 мл вода
сладкарска боя
Прави се като парено тесто. Слагат се да заврат водата и маргарина. После се прибавя брашното и се бърка. Изважда се върху плота да изстине до 18 С. После се меси с пудрата захар. Като я поеме всичката, се прави на топка и се слага в найлонова торбичка, изкарва се въздуха, за да не стане коричка и се оставя в хладилника. Може да седи 2-3 месеца.
Мойто тесто, като започнах да го меся се втечни и аз слагах допълнително пудра захар и така вместо 400 гр., пое близо 1 кг. пудра захар. По-късно още няколко момичета в бг.мамата се оплакаха от същото. Оказа се, че като започне да се втечнява тестото, се слага нишесте. Аз се бях отказала да правя втори път, но реших да се пробвам пак.
В бг.ммама има много рецепти за моделиращо тесто, тесто за фигурки и покрития за торти, аз от там черпя инфо.