Ей такъв готин кекс не мога да направя!
Жени, и аз така си мислех.
Досега всичките ми кексове вътре ставаха с пълнеж от крем
т.е. все недоизпечени, все тестени. Мислех, че никога няма да се науча.
Сега обаче спазвах точно технологията на приготвяне и печене /за пръв път в живота си да направя нещо точно по рецепта/. И се получи!
Ето рецептата, ако някой има желание да пробва:
КЕКС С ОЛИОПродукти: 6 яйца, 2ч.ч захар, 3 ч.ч. брашно, 3/4 ч.ч. олио, 3/4 ч.ч. прясно мляко, 1 бакпулвер, 2 ванилии
Жълтъците се разбиват с 1/2 ч.ч. захар и 2 с.л. прясно мляко до получаване на пухкава смес.
Белтъците се разбиват на твърд сняг с 1 1/2 ч.ч. захар.
Към жълтъците се добавя олиото, ръси постепенно брашно /2 ч.ч./, слага се останалото прясно мляко /леко затоплено/ + бакпулвера в него. Добавя се и ванилията.
След това двете смеси - белтъци и жълтъци се смесват - белтъците постепенно се добавят към жълтъчната смес, непрекъснато бъркане и леко, за да не спадне обема. Постепенно се добавя останалото брашно /1 ч.ч./.
Може да се оцвети една част с какао и да стане мраморен кекса.
Аз лично сложих 1/2 ч.ч. орехи, и череши /имах във фризера/, които предварително овалях в брашно.
Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма.
Моята е без дупка в средата и някъде прочетох, че за да взема въздух сместа и да се изпече добре, може да се постави фунийка от фолио. Така и направих.
Технология на печене: Първо се загрява фурната на 180 градуса, но само долен реотан. Решетката се слага на най-долното равнище. Така кексът се пече докато леко се пукне. След това фурната се включва и на горно печене, решетката се премества едно ниво по-нагоре и така кекса се пече още около 5-6 минути.
Готовият кекс се поръсва с пудра захар.
Ами да ви е сладко!