хич и не трябва да ме питаш- пускай
този път mariposa да пробва да видим тя какво ще направи
Рецептата за козунака. Записвам я точно така както са ми я дали на мен.
1.5 бурканче от лютеница захар, 350 мл. мазнина /ние мешаме малко мас и олио, маста давала мекота/, 40гр. мая-мисля че е 1 кубче, 700мл. прясно мляко, 9-10 яйца - ние слагаме 12, 2.500 кг брашно, ванилия, аромати и есенции, стафиди и орехи-по желание.
Мини мисля, че тази доза ти е твърде голяма. Може би е най-добре да я намалиш. Тази рецепта я правим вкъщи от 7-8 год. и е сполучлива. Не съм сигурна за твърдостта, но мисля че така се получава, когато захарта е в повече. Утре ще питам бабето и тя да каже. Сега се сетих, че мин. год. съм я снимала подробно докато приготвяше маята и всичко останало. Дано се сетя утре да кача снимките с описанието.
Имам още една рецепта на козуначено тесто, пиша ти я, но не съм я пробвала.
1 кг. брашно, 6 яйца, 1 ч.ч. кис. мляко, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. маргарин, 1 куб. мая, 1 ч мед, олио и яйце за намазване.
С горните продукти се омесва хубаво тестото. След като се е събрало, се бие в плота /бе по рецепта е 100 пъти, ма са ми множко и с по-малко става/. Разточва се дебела кора, намазва се хубаво с олио и се навива на руло. След това се реже от рулото и се обръща в тавата /на принципа на питките/. Остава се да втаса. Намазва се с яйцето и се пече 40 мин. Като се извади се намазва с меда.