0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Пресконференция за програмата ин витро
« -: Декември 18, 2005, 20:47:14 pm »
Днес, 18 декември, в БТА се порведе пресконференция по повод Програмата за лечение на безплодието при жената, която е под въпрос за следващата 2006 г.

Присъстваха проф. Кюркчиев, председател на БАСРЗ, д-р Стаменов, секретар, една колжека от НЗОК (за съжаление, не запомних името й, но ще го науча), г-жа Адарска - президент на Национална организация на пациентите с ракови заболявания и аз от страна на Зачатие.

Пресконференцията беше в рамките на 1 час. Всички напарвихме кратки изказвания. Ще ви копирам само изказването на д-р Стаменов.

"Цели

Създаване на публичност по проблема с трудното зачеване в съвременното общество и разясняване на проблемите

Отчитане на особеното състояние на двойките с този проблем и интеграцията им в обществото

Отчитане на ролята на семейството в борбата с проблемното забременяване

Демографска ситуация

* От 1989 г. насам населението на България е намаляло с над един милион души. Хората до 29-годишна възраст са намалели с близо 840 000 души. Статистиката сочи, че ако днес хората на възраст 20 – 29 години са близо 1 150 000 души, след 10 години броят им ще стане милион, а след още 10 години, т.е. през 2023 г. – едва 670 000, близо два пъти по-малко.  

От 10-12 години насам населението ни намалява средно с 45 – 50 хиляди души годишно.
      Наличието на демографски срив налага търсене нови възможности за повишаване на раждаемостта за промяна в демографската политика на страната.
    * Не е пресилено да се каже, че в момента над 250 000 български семейства искат, а не могат да имат деца. Това са близо 15% от хората в детеродна възраст - между 18 и 45 години

Европа

* Процентът на деца родени след ин витро:
          o Дания   4.1 за 2002    
          o Словения  3.6
          o Унгария  1.9
    * Броят на циклите за млн. население:
          o Дания   2106
          o Словения 1209
          o Унгария  671
          o Хърватия 589

У нас....

* Тази бройка е 171 на млн. население

Фактори, които влияят за възникването на проблема със стерилитета

* Занижена роля на превенцията
    * Неправилен подход към проблема
    * Околна среда
    * Социална среда
    * Липса на обществен интерес към проблема

Статистика

* Първото успешно ин витро оплождане (IVF) е направено в далечната 1978 г. във Великобритания и това дава надежда на много семейства
    * В България процедурата започва да се прилага през 1987 г

* Защо ИН ВИТРО?

- не е панацея, но е с най-голям успех

- резултатът се знае в рамките на две седмици

- приложим при всички причини метод за проблемно   забременяване

За първи път в България

* За изминалата 2005-та НЗОК отпусна средства за лекарства на 1000 жени, но поради големият брой нуждаещи се Касата прие документи за кандидатстване по програмата на 1200 жени.

* Програмата беше изготвена и съставена съвместно със специалисти на БАСРЗ. Абсолютно всички индикации за ин витро оплождане бяха включени.

* В Програмата участваха 11 Центрове за асистирана репродукция, от които 7 – в София, 3 - във Варна и 1 в Пловдив. През 2006 г. в Програма ще бъдат включени още 4 Центъра: 2 - в София и 2 в Пловдив.

Програмата ще донесе на България 380 бебета

от които:

*    Близнаци  66    
    *    Едноплодни  250
    *    Триплодни  1

Програмата беше направена с най-добрите медикаменти за стимулация

Вярваме, че през 2006-та:

* В Програмата ще се включат 1500 жени за получаване на безплатни лекарства за извършване на процедурата по ин витро оплождане.

* Всяка жена, включена в Програмата, да има право да кандидатства до 3 пъти при неуспешен опит, като всеки опит може да бъде веднъж годишно.

Още за програмата…

* Ще се включат нови медикаменти, които ще позволят по-голяма гъвкавост в стимулациите.

* Съвместно БАСРЗ и БЛС да се започне обучение на психиатри и психолози за подготовка на т.нар. “Емоционални консултанти”, които да са в помощ на двойките, подлагащи се на процедурата преди и след ин витро оплождането.

Връзки с медиите

* Връзките с медиите са от изключително значение за поставянето на проблема и отчитане на огромното му обществено значение.
    * С конкретни действия и организирани медийни кампании да се постави проблема за профилактика на заболяването.
    * Да се постави въпроса за социалната и емоционална адаптация на семействата в тази кризисна ситуация
    * Съвместно с БАСРЗ да се определи механизъм за постигане на “обратна връзка”."

След това отговаряхме на въпроси на журналистите. После в неформална обстановка аз и д-р Даскалов продължихме да говорим с част от журналистите. И накрая в пицарията заедно с приятели (да си признават веднага) проведохме още един разговор с журналистка от БТВ.

Утре, когато имам сили, ще напиша повече.  :)

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #1 -: Декември 18, 2005, 20:58:19 pm »
аз изпуснах репортажа в ранните новини ще чакам късните.
а иначе с нетърпение чакам да разкажеш повече подробности. Както и присъсвалите във Виктория. Айде кво се ослушвате.. :noevil:
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
« Отговор #2 -: Декември 18, 2005, 21:03:03 pm »
Мели, искаме твоето изказване  :D

И още, още, още подробности ;)

Иначе - радвам се, че някой мисли за нас и прави нещо за нас!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #3 -: Декември 18, 2005, 22:35:00 pm »
е, проведохме разговор с журналистката в пицерията, ама кво каза тя в репортажа от целия тоя разговор.... че говорила с двойки, правили инвитро, ама те не искали да ги снима, щото не търсели съжаление.
това се оказа явно есенцията на разговора за нея... интересно пък ако беше снимала някоя двойка, какво ли щеше да излъчи за 20-те секунди, които отделиха?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #4 -: Декември 18, 2005, 23:00:01 pm »
Гледах новините по НТВ които отделиха също 20 сек. само колкото да покажат как д-р Стаменов казва, че благодарение на програмата ще има 380 бебета.
*
« Отговор #5 -: Декември 19, 2005, 09:24:41 am »
И аз не съм доволна. Наистина, след едно часово обяснение със журналистката, която ме уговяряше как да съм разкажела, че съм минала по програмата, но ако можело с повече чувство и да вложа и емоции повечко, абе едва ли не ако се разреша пред камерата ще е най-добре, та естествено не се съгласихме, защото е смешно. Но един час й обяснявахме че е безмислено, защото идеята не е да трогнем две, три бабички, а да покажем на хората от които зависи включването на програмата в клиничните пътеки и догодина, че си струва. Няма да изпадам в подробности, но мисля, че всички се опитахме да й обясним каква всъщност е целта на сдружението и всички нас, но явно на нея само това й е харесало - съжалението. Журналисти, какво да ги правиш :roll:
Иначе като цяло репортажа беше добър, но последната изцепка много ме подразни :evil:
*
И тук слабо :-(
« Отговор #6 -: Декември 19, 2005, 09:55:04 am »
В днес.бг.

Тва ми прилича повече на дезинформация.
Каква стана тя - ами ние искаме да им помогнем, те не искат съжаление. Миналата година 1000 тази година "молим" да продължи - ба си ще се моля не ми ли е по лесно да си събера багажа и да ходя в гърция да бера маслини и да си платя инвитрото.
И кво на 250000 1000 броя от които 300 успешни (донякъде) - демек бачка се по въпроса - важното е да се отчита дейност.
Ма че Маричето от Долно Нангорнище не е чувало за инвитро а знае от баба си за "Спасов ден" само и го чака с нетърпение, че от тези 250000 семейства 100000 сигурно си заминават заради подобни проблеми - голяма работа - важното е оборот да има.
До тук с първосигналните емоции.

Малко по градивно сега:
1. Важно е да се наблегне на факта че тази помощ от 1000 бройки е крайно недостатъчна.
2. Да се покаже на всички които имат този проблем, а и на тези които още не знаят че го имат - къде да потърсят информация за това как да се борят с него.
3. Да се наблегне на факта че този проблем засяга най вече младите интелигентни хора и че това след известно време ще стане национален проблем. 15% бездетни двойки не е шега работа. След 10 години числото ще е 30% и тогава всеки втори "бял" човек ще е с проблеми.
4. Въобще тва 1000 - 1500 бройки е само отбиване на номера.
*
« Отговор #7 -: Декември 19, 2005, 10:06:51 am »
Има и един друг проблем - центровете нямат капацитет и са крайно недостатъчно, съсредоточени в 2 града само. За хората, които не са от тези градове всичко се усложнява доста и финансово и процедурно. Тази година с включени 1200 двойки по касата, а колко още и на собствени разноски,  клиниките се пръскаха по шевовете като е претъпкан автобус и на влизане и на излизане и за един преглед се чакаше с часове. Хубаво е да има поне по 1 клиника във всеки областен град поне и да се помисли за разширяване на капацитеа им.
*
« Отговор #8 -: Декември 19, 2005, 12:36:50 pm »
Статията от вестник Сега:

"Здравната каса и лекарският съюз подписаха рамковия договор за догодина едва няколко часа преди да изтече законовия срок, който им даде парламентът. Ако договорът не беше подписан вчера, условията, по които ще лекуват болниците догодина, трябваше да бъдат договоряни в Народното събрание.
Бяха много тежки преговори, най-трудните досега, коментираха и НЗОК, и съсловните организации на лекарите и стоматолозите. Според договора догодина за пръв път касата ще плаща изцяло лечението в болниците по 300 клинични пътеки. До редакционното приключване на броя условията, по които това ще става - цените и заплащането на лекарите, не бяха представени.
По-рано стана ясно, че касата ще поеме догодина лекарствата за зачеване ин витро лечение на 1500 жени. Това съобщи шефката на дирекция "Лекарствена политика" на касата д-р Галя Кондева. Т.г. НЗОК е платила медикаментите за зачеване на 1200 жени. Само на 2 семейства е отказана помощ. През 2006 г. ще се родят 380 бебета, заченати ин витро с осигурени от НЗОК лекарства.
Тъй като касата покрива само медикаментите за около 2600 лв., желаещите да се подложат на метода трябва сами да си платят останалата част от разходите - около 2000 лв. за самата процедура. Даваме възможност на жените за 6 месеца да намерят нужната им сума, увери д-р Георги Стаменов от Българската асоциация по стерилитет.
Всяка жена, одобрена за зачеване ин витро, да има право да кандидатства за нова процедура 3 пъти при неуспешен опит, като всеки опит може да бъде веднъж годишно, искат от асоциацията. У нас са регистрирани 250 хил. бездетни семейства."

Дали, това което е казал д-р Стаменов значи, че предлага инвитро на разсрочване? :)
« Отговор #9 -: Декември 19, 2005, 13:35:35 pm »
Цитат на: StefiZ

Дали, това което е казал д-р Стаменов значи, че предлага инвитро на разсрочване? :)

Не, Стефи, по-скоро това е срока, в който може да се направи ин витрото след взимане на лекарствата.
« Отговор #10 -: Декември 19, 2005, 17:24:50 pm »
Ако от 1200 одобрени бройки чакаме 380 бебета, значи 31% успеваемост :?:
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #11 -: Декември 19, 2005, 17:51:10 pm »
Цитат на: FreshBreeze

не е баш така - нали има и няколко близнаци - ако не греша са 300 бременности с 380 плода което са 1/4 или 25% успешни.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #12 -: Декември 19, 2005, 18:35:12 pm »
Не, статистиката е 380 бременности.
« Отговор #13 -: Декември 19, 2005, 20:53:53 pm »
Цитат на: cygnus
Хубаво е да има поне по 1 клиника във всеки областен град поне и да се помисли за разширяване на капацитеа им.

Да, Сигнусче, хубаво е. Ама за да се направи нова клиника, трябват много пари. Всъщност, трябват МНОГО пари. И това не зависи от здравната каса или от БАСРЗ.
« Отговор #14 -: Декември 19, 2005, 20:55:57 pm »
Цитат на: StefiZ
И аз не съм доволна. Наистина, след едно часово обяснение със журналистката, която ме уговяряше как да съм разкажела, че съм минала по програмата, но ако можело с повече чувство и да вложа и емоции повечко, абе едва ли не ако се разреша пред камерата ще е най-добре, та естествено не се съгласихме, защото е смешно. Но един час й обяснявахме че е безмислено, защото идеята не е да трогнем две, три бабички, а да покажем на хората от които зависи включването на програмата в клиничните пътеки и догодина, че си струва. Няма да изпадам в подробности, но мисля, че всички се опитахме да й обясним каква всъщност е целта на сдружението и всички нас, но явно на нея само това й е харесало - съжалението. Журналисти, какво да ги правиш :roll:
Иначе като цяло репортажа беше добър, но последната изцепка много ме подразни :evil:

Стефи, важното е, че Програмата СЪЩЕСТВУВА и че ще помогне поне на част от хората с проблеми. Догодина може да се преборят за повече места. Живот и здраве  :D

А журналистите са си журналисти ;)
« Отговор #15 -: Декември 19, 2005, 20:56:31 pm »
Цитат на: FreshBreeze

Което не е лошо, нали ;)
Re: И тук слабо :-(
« Отговор #16 -: Декември 19, 2005, 21:01:47 pm »
Цитат на: beast

1. Важно е да се наблегне на факта че тази помощ от 1000 бройки е крайно недостатъчна.
2. Да се покаже на всички които имат този проблем, а и на тези които още не знаят че го имат - къде да потърсят информация за това как да се борят с него.
3. Да се наблегне на факта че този проблем засяга най вече младите интелигентни хора и че това след известно време ще стане национален проблем. 15% бездетни двойки не е шега работа. След 10 години числото ще е 30% и тогава всеки втори "бял" човек ще е с проблеми.
4. Въобще тва 1000 - 1500 бройки е само отбиване на номера.

Бийсте, започва се с малко. Не може изведнъж да стане като в приказките. Програмата съществува само една година. Касата и без това няма пари (всичко отива за скъпи ремонти и мерцедеси, пардон, рено меган и волво с80...). Да не забравяме, че има и много много хора със сериозни заболявания, животозастрашаващи, които се нуждаят от скъпо лечение. И за тях трябва да се мисли... Тази година 1200, догодина 1500, по-късно може и 3000. Не става изведнъж. Нека отчетем, че все пак някой мисли за нас. И прави нещо.
« Отговор #17 -: Декември 20, 2005, 00:38:53 am »
На мен не ми е ясно следното-"НЗОК за 2005г. е одобрила 1300 жени, а не 1000 по тази програма и съответно е издала протоколи за лекарствата.Само 520 от тези жени до този момент са извършили лечението, т.е. са направили инвитро или икси в центровете."
.520 са извършили лечението-а останалите 780 ,които са взели лекарствата,а не са извършили процедурата?По каква причина не са извършили процедурата и какво е станало с лекарствата,продали са ги,изхвърлили са ги ,подарили са ги или какво???.Значи тези жени,които са направили процедурите по инвитро са по малко от половината с издадени протоколи,какво е станало с останалите?Според мен цялата тази програма за 2005 година не е обмислена както трябва.Дано,сега за 2006 нещата се променят,какво пречи да се поемат разноските по целия опит инвитро или ИКСИ от касата,но при двойките,които наистина имат нужда,а не 1300 жени да вземат лекарствата,пък само 520 да ги използват.
« Отговор #18 -: Декември 20, 2005, 10:33:26 am »
Цитат на: morkovche
Според мен цялата тази програма за 2005 година не е обмислена както трябва.Дано,сега за 2006 нещата се променят,какво пречи да се поемат разноските по целия опит инвитро или ИКСИ от касата,но при двойките,които наистина имат нужда,а не 1300 жени да вземат лекарствата,пък само 520 да ги използват.

Морковче, програмата е мислена много. Има недостатъци, но има и много предимства, като основното е, че въобще съществува. За съжаление не може с магическа пръчка всичко да се оправи. Все пак ми се струва, че по-важното е, че програма има, нещо се прави за нас, някой мисли за нас.
« Отговор #19 -: Декември 21, 2005, 20:34:55 pm »
Мацки, вижте ТОВА