Понякога и с показания за серклаж може да не се направи, защото се преценява кое е по-голямо - ползите или евентуалните рискове от серклаж.
При мен имаше голямо двоумене, защото съм с 2 см шийка след конизация, и то изрязана леко накриво така, че от едната страна е дори малко по-къса. В момента съм бременна на 18 седмици. Серклаж не направихме, когато му беше времето, защото с лекарят ми преценихме следните рискве:
1 самият серклаж ще е труден с такава скъсена шийка.i
2. При серклаж опасностите от инфекция нарастват, а инфекциите може да доведат до преждевременно раждане.
3. С нарастването на матката може да се доближи серклажния шев и от това да се причиняват контракции, което пак може да доведе до контракции и пак проблем..
Лекарят ми каза, че след конизацията, тъканта, която е изрязана и обгорена действа като вид серклаж, защото е твърда и стяга, макар че, разбира се, не е съвсем същото. В момента съм "в домашен арест", пълен покой, с малко движение, до тоалетната и до хладилника... пия магнезий.. и това е поведението. Последният ми преглед преди седмица показа, че всичко с шийката е наред (както и с бебето, слава Богу!). След 10 дни отново съм на преглед и се моля положението да не се е променило.
Признавам си, обаче, че все пак не се надявам да стигна до термина, надеждите ми са да премина успешно 32 седмица поне.