0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Забременяване след конизация
« -: Ноември 19, 2004, 17:11:32 pm »
Здравейте!

Аз съм на 31г. Преди месец ми правиха конизация на шийката на матката. Остановиха HPV инфекция в конуса. Първата цитонамазка след операцията отново не е добра - ПАП 3Б. Предписаха имуномодулатор и ако не помогне, ама вероятност за втора конизация.
Много искам да имам бебе, но не знам след цялото това рязане дали ще мога ... и започвам да се отчайвам.

Знам, че форума е насочен към друг тип проблемно забременяване, но наистина няма към кого да се обърна. Онко-гинеколозите не се занимават с бебета, а "нормалните" гинеколози ме насочват към онко-колегите им.

Ако някой е минал по този път - моля го да ми пише!
Мария
*

Anonymous

« Отговор #1 -: Ноември 19, 2004, 18:00:34 pm »
Ако си от София, ти препоръчвам да отидеш при д-р Райчева. Преглежда в поликлиниката на МА. Аз лично нямам проблем като твоя, но ходя при нея. Докато чакаме обаче има жени, които споделят точно такива проблеми. Тя е и хирург. По думите на нейни колеги, която жена е "пипнала" е забременяла.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Забременяване след конизация
« Отговор #2 -: Ноември 19, 2004, 18:14:09 pm »
Цитат на: mpeneva
... HPV инфекция ...

А направено ли е генотипизиране на HPV?

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #3 -: Ноември 22, 2004, 16:14:18 pm »
Здравей Мели,

Не знам дали е правена типизация, в епикризата ми от онкологията пише само " наличие на HPV инфекция". Знаеш ли къде в София може да се направи изследване? И ако то покаже 16/18, тогава? Имаш ли идея колко бързо се развива от предракова в ракова фаза, т.е. дали не е по-добре да направя опит да си родя едно бебе преди една следваща операция?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #4 -: Ноември 22, 2004, 17:50:03 pm »
Генотипизирането се прави в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) - София бул. Янко Сакъзов 26, тел. 9446999, Лаборатория по молекулярна вирусология,  д-р Златко Кълвачев. Пробата трябва да се пренесе в специален транспортен буфер до лабораторията.

Може да се направи и PCR.

И после според риска ще решаваме, но няма да мислим най - лошото отсега, нали така? :)

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #5 -: Ноември 22, 2004, 18:07:50 pm »
Много ти благодаря!

И аз не искам да мисля за най-лошото. Но...Говорих с трима гинеколози, и тримата твърдят, че след конизацията не е нормално да има такава група, при това даже не е 3d, a 3Б. В болницата се запознах с жени, минали по този път. И завършили с хистеректомии...
Тъкмо се успокоих след операцията, и раната зарастна добре, даже секс ми разрешиха да правя ;) и започнах да се настройвам на градивна бебе-вълна...и резултата от цитонамазката пак ме върна в изходна позиция.

Още утре ще се заинтересувам как мога да си взема "пробата" от онкологията и да я занеса за изследване.
*
« Отговор #6 -: Ноември 23, 2004, 11:10:10 am »
Здравей, Мария,
И аз дълго чаках моето бебе, но с Божията помощ то е вече на 2,5 годинки. Моя приятелка имаше твоя проблем, т.е. правиха и конизация, след което нямаше проблем със забременяването. Проблемът при нея беше, че не можеше да износва бебетата си. Въпреки няколкото аборта тя не се отказа. Абортите всъщност се оказаха поради лекарска небрежност, тя живее в малък град и никой не и е обърнал сериозно внимание. При последното забременяване, постъпи в Майчин дом и там прекара цялата си бременност, сигурно ти се струва много мъчително да прекараш 9 месеца на легло в болница, но те уверявам, че си заслужава - тя роди живо и здраво момченце. Лекарите в МД казаха, че ако са били предприети необходимите мерки, абортите е можело да се избегнат. Така че не се отчайвай - след конизация се раждат живи и здрави деца, е, може ми ще ти се наложи да си полежиш повечко, но... това е в името на живота и си струва.
Успех - вярвам, че ще се справиш.
ММ
« Отговор #7 -: Февруари 03, 2005, 20:24:33 pm »
Аз пуснах подобна на твоята тема във форума за стерилитет, с тази ралика, че на мен все още не е сигурно, дали ще ми правят конизация, а имам вече и едно дете.
Типизирането ми точно при посочения от Мели д-р Златко Кълвачев от Института по вирусология показа HPV 16, което както знаеш е онкологичен щам :( От този месец започвам с Изопринозин-а и с някаква обработка на дисплазията, евентуално конизация.
Ще направя всичко, което мога, за да имам шанса за още едно детенце, въпреки че съм ужасно притеснена.

P.S. Предупреждавам те, че генотипизирането струва 100лв и тази сума не се поема от Здравната каса. :evil:
« Отговор #8 -: Февруари 07, 2005, 17:34:18 pm »
Здравей Краси,

След конизацията и първия лош резултат пих Изопринозин 10 дни и след 20 дни ходих на следваща контролна цитонамазка. Резултата беше ПАП 2! , така че в крайна сметка не се наложи да правя типизация, поне за сега.
Надявам се, че всичко е приключило и сме го убили гадния вирус с помощта на Изопринозин-а!

Само за информация - конизацията ми я прави д-р Кърлов, в онкологията. Изрично обясних, че имам намерение за второ бебе и той, както се оказва, ми е направил безупречна пластика (направо оверлог) на шийката на матката. Сега, 4 месеца след операцията, моята гинеколожка казва, че шийката е със съвсем нормален вид, канал и кондиция и не очаква проблеми с износването!

Успех с лечението и дано да се разминеш с операцията! И скоро да се засечем по форумите на бг-мама :))
« Отговор #9 -: Февруари 07, 2005, 23:22:24 pm »
mpeneva, много благодаря! :D
Да ти се връщат хубавите пожелания.
Можеш ли да ми кажеш само по каква схема пи Изопринозин-а, моля те?
*

Лена

« Отговор #10 -: Август 16, 2006, 17:09:17 pm »
Хей,какво става момичета,тази тема активна ли е още?Интересувам се,понеже едва сега попаднах в този форум,а имам идентичен проблем,а съм едва на 23....Ако потребителката с цитонамазката 3Б след конизация все още посещава сайта,нека пише как се развиват нещата при нея,а и всички с подопбен проблем!Прегръдки!
« Отговор #11 -: Август 17, 2006, 14:25:59 pm »
Здравейте и от мен.Имах преди година и месец абсолютно същия проблем-3Б.След биопсия,резултата беше-дисплазия първа степен.Пих Изопринозин два месеца,повториха цитонамазката-втора група.Лекаря каза че няма отношение към забременяването.Ходих два пъти през три месеца и всичко беше ок!
[
*

Лена

« Отговор #12 -: Август 17, 2006, 15:15:25 pm »
Здравей,не разбрах при твоя случай стигна ли се до конизация?Имаше ли при пробите и наличие на папилома вирус-хубаво е че само с Изопринозина са се свършили проблемите,аз все още не съм пила,а и никой не ми го е предписвал :?На мен пък ми казаха ,че щом цитонамазката показва резултат 3,значи положението е за конизация,за да се избегнат по нататъшни усложнения,но знае ли човек...Исках също да разбера и какво се предптриема,когато след конизацията отново резултатът от ПАП-теста е висок,особено при нераждали жени?Благодаря предварително!
« Отговор #13 -: Август 17, 2006, 17:25:04 pm »
Лена,здравей!Не,при мен не се стигна до конизация,резултата беше добър след биопсия и изопринозина.Бяха ме предупредили,че ако е лош,ще ми правят конизация,която пък от своя страна улеснявала забременяването! Желая ти го от сърце! :)
[
*

Лена

« Отговор #14 -: Август 17, 2006, 19:09:39 pm »
Ох,дано да си права,макар за мен това още да не стои на дневен ред,най-много се страхувам от рецидижи,но гледам да не мисля за това...Пожелавам ти от все сърце здраве и да не се сблъскваме с това повече! :)
« Отговор #15 -: Август 18, 2006, 21:07:24 pm »
Цената за типизиране на HPV  , за жалост, е от порядъка на 150-200лв.
Относно вируса-който го има, няма да го ` излекува` , папиломния вирус просто не се лекува.
Когато един лекар ви насочи за конизация поискайте и второ мнение-аз така се разминах с оперативната намеса , беше само горене и сега съм ПАП1/2/сравнение-при биопсията бях ПАП 2С/.
А цитонамазки се правят на 3, 6 месеца, не на година както е рутинната проверка при жените-не пропускайте наблюденията.
А деца ще имате, конизацията не пречи по никакъв начин, най-много серклаж да се направи.
Успех!! :D
*

Лена

« Отговор #16 -: Август 29, 2006, 14:13:00 pm »
Жалко,че Мария не отговаря,сигурно вече не влиза във форума,дано поне е добре вече ,което пожелавам и на всички ви:)
*

Лена

« Отговор #17 -: Август 30, 2006, 13:06:24 pm »
Привет,отново съм аз-ако някоя от вас е пила Изопринозин,ще бъда благодарна,ако напише по каква схема го е приемала и колко време.Аз искам да го пия профилактично,макар лекарката ми да каза ,че нямало смисъл и нужда,но аз не мисля така,понеже навсякъде чета ,че е мощен имуностимулатор и предвид,че претърпях конизация и имам наличие и на гъбична инфекция, предполагам ще подейства благотворно.Моля,ако някоя от вас го е приемала,нека пише,предварително благодаря!
*

Лена

« Отговор #18 -: Септември 06, 2006, 12:04:33 pm »

На мен пък вчера ми попадна една статия,в която пишеше как тези предракови клетки силно се влияели от спермата,едва ли не те се''хранят'' от нея и така нарастват и нараво се чудя ако чоовек реши да запланува бременност как се процедира,и другият момент който ме безпокои-когато имаш наличие на ХПВ се прилага цезарово сечение,за да не се зарази бебето,но нали е еднакво и кръвообращението,ХПВ не е само във влагалището,така че и бебето ли се заразява автоматично с вируса?Ако някой има представа,нека я сподели.....

« Отговор #19 -: Август 20, 2007, 13:34:59 pm »
Здравейте!
Съжалявам, че ще звуча малко емоционално, но преди 10-тина дни изгубих поредното си бебче, което се пада трето поред, макар да съм била бременна 2 пъти /първия път бяха близнаци/.
Имам направена конизация преди шест години. Когато я направиха никой не ми каза, че първо мога да проведа лечение, нито че тя ще ми създаде проблеми при износване на бебе. Нямаше изобщо да се навия да я направя, защото винаги съм искала деца. Сега като кажа на докторите, че се е касаело за "Левкоплакия" всички се учудват на крайната мярка, без лечение и при това конизацията по думите на лекарите е "много дълбока". Сега искаха да ми направят така наречения "Сирклаж", но решиха, че могат да ми навредят на добре вървящата бременност и според лекарите не можело да се направи, защото от едната страна изобщо нямам шийка и няма за какво да го захванат.
При първата бременност имах кръвоизливи и постоянни болки, направих голямо разкритие в началото на четвъртия месец и всичко свърши. Една година пазене и пак се оказах бременна, но този път нямаше болки. Точно когато ми се пукнаха водите нямах и кървене. През третия месец постояннно зацапвах, но това спря и след това веднъж в месеца ми се появяваше някакво слабо кървене, което изобщо не мога да сравня с това при първата бременност.
От положителния тест нататък бях на легло в болница общо четири месеца, три от които не съм слизала от етажа. До толкова не смеех да правя каквото и да е. На цялото лежане, лягайки си едната нощ се събудих от изтичането на водите. Лекарите смятат, че причината е конизацията отново, но този път нямах разкритие. Нещата между първата и втората бременност нямат нищо общо, а изтъкват една и съща причина за случилото се. Тъкмо щях да влизам в шестия месец и бях почнала да усещам как бебчо ме подритва. Няма по-ужасна загуба.
Сега се чудя дали изобщо ще мога някога да износя дете. Тук виждам, че конизацията уж не е толкова голям проблем за това, но факт е, че при мен всички я дават за огромен проблем и единствен проблем. Не търсят други. Сега плацентата ми беше близо до канала. Чудя се и на това, че водите ми изтекоха, а нямах никакво разкритие. Да е натежало ли? Имам хиляди въпроси и никакви отговори, само съмнения. При това времето си върви, а аз съм на 32. Имах проблеми и със забременяването. Първия път чаках 3 години, а втория забременях, като пих хапчета за стимулиране на овулацията.
Проблема ми е комплексен, но най ми тежи мисълта, че не знам дали изобщо ще мога с тази шийка да износя бебе. Трябваха ми само още поне два месеца, но...
Посъветвайте ме към кого да се обърна. От Пловдив съм и не мога да се оплача от професионалисти наоколо, но... не стана. Лежах в "Хирургиите на Пещерско шосе". Сега се чудя да отида до София. Чувала съм, че вече правят изкуствени матки, не може ли да се направи някаква пластика, така че да мога да износя едно бебе. Вече не знам какво да мисля.
Стана твърде дълго писаното.
Извинете ме!