Ето и моите отговори, дано съм ви от помощ.1. ХраненеКърмех ги малко в болницата и после първите дни вкъщи, но винаги им давах добавка АМ. Започнахме с Нан1, сега сме на Фризолак и Фризовом 1:4, с 150мл. вода.
Аз също се стремя да ги храня заедно или един след друг, за да имат режим, а и отнема по-малко време. Представете си 16 или 12 хранения на ден, през час примерно. Измислила съм си пози за хранене заедно, така че това не е никакъв проблем за мен.
2. СпанеПървият месец спяха заедно, но от втория ги разделихме в две отделни креватчета. В момента са под ъгъл до спалнята ни, но дефакто нямам пряка видимост до тях от моето място на спалнята. Все още понякога имаме ношни хранения, но вече са рядкост. С влизането в третия месец започнаха да се будят към 6.00-6.30. Сутрин винаги ги храним заедно с мъжа ми, защото те винаги се събуждат заедно.
Относно приспиването, и в това са много различни. Михаил заспива абсолютно сам, докато Хриси понякога иска да бъде милван и гушкан.
3. КъпанеКъпем ги един след друг, като почти винаги първи е по-нетърпеливият или изгладнялият Християн. Къпем го, след което аз го масажирам, обличам и храня. Ако Михаил е много гладен, мъжът ми започва за го къпе сам. След това следва неговото масажиране, обличане и хранене. Понякога докато къпем Хриси, Мишата плаче, но това е в рамките на 3-4 минутки и после идва и неговия ред.
4. Разходки И на нас това е болната ни тема през седмицата. Мога да сваля количката сама с асансьора леко сгъната отстрани с тях двамата, но така мааалако ги притискам. Но пък не мога да я сваля по стълбите сама, та затова излизането ми навън с тях сама е почти невъзможно. Днес обаче мисля да помоля някой съсед, да ми помогне и да ги изведа на слънчице.
5. ДрехиБельото им е отделно за всеки. По простата причина, че Хриси е по-голям. Всеки си има и негови връхни дрешки, повечето им якенца са различни цветове, както и някои джинси и дънки. Сега ги обличам с две блузки и суичър или пуловерче без ръкави, отгоре яке, надоле-дънки, джинси или спортни панталони, и естествено шапчици. Не им слагам шалове и ръкавици. Завивам ги и с одеялца в количката.
И аз да кажа като Бетина, че в началото всичко изглежда много трудно, но с времето нещата се нареждат и ще видите как ще се справяте сами отлично. Аз ги гледам сама през деня, от време на време идва някой да помага, за да изляза или просто да си свърша друга работа.
И на нас ни предстои захранването, имам още да почета и да избера нашата си схема, която предполагам ще бъде променена след време в хода на захранването.
Трудното тепърва ни предстои, защото доколкото знам от други близнашки майки с по-големи близначета, най-тежко е прохождането и когато не могат да ходят, а имат огрооомно желание
. Също знам че навън сама с двамата ще е непосилно, освен че е опасно за тях. Ето защо започвам да си търся жена за помощ в тази посока.
Честно казано е по-хубаво да си гледате децата сами, защото всеки има свой подход и мнение за гледането на децата. Това мен ме вбесява/макар че е нормално/, но се налага да търпя някои физически обекти
.
Надявам се Сигнус и Ема2 могат да дадат напътствия за гледането на прохождащи и щъкащи близначета, за отделянето им в самостоятелна спалня /на нас това ни предстои и после ще пиша как сме се справили/, за храненето заедно, за тръгването на ясла, за разделянето им на пример през уикенда и т.н.
Като заключение ще добавя, че
няма невъзможни неща, ще се справите, просто си давайте почивка от време на време. Иначе
времето прекарано с вашите дългочакани бебета е най-пълноценното и незабравимо изживяване. Не си мислете, че по цял ден ще сте ангажирани с тях, измислете им развлечения с музика. Както забелязвате аз всеки ден пиша във форума, значи свободно време има, просто е въпрос на добра организация и послушни бебета
. Също така успявам да сготвя, изпера, изгладя или изчистя. Е, ако има кой да свърши тази работа вместо мен, ще е най-хубаво, но пак казвам не е невъзможно да се справяте сами. Ако ви предлагат помощ в тази посока обаче - не я отхвърляйте, защото ще имате нужда от почивка!
Успех и много положителни емоции! Не забравяйте-грижите са двойни, но радостта е стократна!