0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Близнашка тема
« Отговор #180 -: Януари 28, 2008, 19:06:38 pm »
Като гледам ще са поне пет близнашките майки март-април. Освен *vera и kit kat, тогава са и Asi73, Milena B, а след тях taurus.  :D
Ихаа, голям отбор ще заформите.  :D

София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
« Отговор #181 -: Януари 28, 2008, 19:30:25 pm »
И Slonchetka е от априлския отбор :wink:, също и iliana_k - все сме около средата на април ВТР.
*
« Отговор #182 -: Януари 28, 2008, 19:43:55 pm »
Здравейте и от нас,
благодаря на Сигнус за хубавата тема.
Иска ми се пишещите тук да станем толкова много, че да се наложи отварянето на цял подфорум!
Моите дечица вече навършиха 3 месеца. В началото ни беше доста трудно, но като че вече влезнахме в крак. Мисля да напиша тук как е организирано нашето ежедневие с цел да помогна на бъдещите майки на близнаци. Надявам се да е от полза.
Първо искам да поздравя Каси за списъка, който е дала – наистина е изчерпателен и няма какво да добавя.
Гледам ги предимно сама. Майка ми идва за ок. 2-3 часа през деня, използвам това време за да свърша малко домакинска работа. Вечер ми помага мъжът ми.Ето какво показва моят скромен 3-месечен опит:
1.   Хранене
Имах голямо желание да ги кърмя. За съжаление така и нямах достатъчно кърма. Храня ги изцяло с АМ – НАН 1. Още от началото се опитвах да им създам режим – първия месец ги хранех през ок. 3 часа, след това увеличих интервала между храненията и съответно и количеството на храната. Винаги съм се стремяла да ги храня заедно – т.е. дори и единият още да не дава признаци на глад бива нахранен заедно или малко след гладния. В случай, че се разминат се получава едно целодневно хранене – ту единия, ту другия, което е доста изтощително. Когато съм сама обикновено ги храня последователно – първо по-гладния и веднага след него другия. Случва се обаче да огладнеят едновременно и тогава става страшно. Единият си хапва, без да бърза особено, а другият до него пищи. В подобни случаи слагам Дари (защото тя се храни по-добре, Теди връща повече) легнала на спалнята, до нея поставям една възглавница и й подпирам шишето, като използвам някоя кърпа така, че да може да си хапва сама. Аз храня Теди и същевременно я наблюдавам и се намесвам, ако е необходимо.
2.   Спане
Първите два-три месеца спяха в едно креватче, което сме сложили до нашата спалня. Не си пречеха, а на мен ми беше по-удобно да ги обслужвам, а и двамата ми бяха пред очите,  чувствах се по-спокойна. Първо ги слагах един до друг, а след това един срещу друг – с главички към таблите, а крачетата им едни към други. От преди ок. десетина дни започнаха да си пречат – стана им тясно, ритат се, а се и будят взаимно. Разделихме ги в отделни креватчета. Теди беше преместен и за 2-3 дни свикна с новата обстановка. Първите седмици се случваше да ги взимаме да спят при нас – мисля, че не е редно, но просто това беше единственият възможен начин и ние да дремнем. Иначе при храненето през 3 часа – докато нахраним и двамата и ги приспим то е станало време за следващото хранене. Докато имаха нощни хранения мъжът ми ставаше заедно с мен – той хранеше единия, аз другия. Просто установихме, че е по-добре да се включи и яденето да приключи по-бързо, защото докато се хранят той така или иначе не можеше да спи качествено. За радост от средата на 3-я месец започнаха да спят до сутринта и съответно и ние поехме глътка въздух.
3.   Къпане
Системата ни за къпане е следната – къпем единия, масажираме, обличаме и се налага той да чака 5-10 мин. (през които реве неутешимо). През това време къпем втория, мъжът ми започва да храни първия, а аз съответно довършвам втория.
4.   Разходки
Това е “болната” ми тема. Живеем на 4-ти етаж, като блокът е нов и още няма асансьор. Така и още не съм измислила схема как да сваля/кача две бебета+количка без чужда помощ. С други думи трябва винаги да има някой, който да ни помогне.
5.   Дрехи
Бельото им (бодита) е отделно за всеки. Връхните дрехи (гащеризони, комплекти от две части и т.н.) обаче се случва и да им ги разменям – имало е случаи напр. когато съм преобличала Теди 3 пъти един след друг.

Това е, което се сещам. Не твърдя, че това е правилният начин. Просто това е моят начин. Ако имате въпроси – питайте.
В началото всичко изглежда много трудно, но с времето със създаването на навици и разбира се добра организация нещата влизат в релси и излиза, че никак не е страшно.
Сега на нас ни предстоят захранването, както и увеличаване на подвижността им. От сега се притеснявам как ще се справя с две пълзящи / прохождащи бебета едновременно. :D
Така че следва продължение...
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #183 -: Януари 28, 2008, 22:03:47 pm »
betina, радвам се, че пишеш  :D.
Много хубаво си разказала, утре и аз ще напиша моите отговори по тези точки. Дано сме полезни на бъдещите двойни мами.  :D

*
« Отговор #184 -: Януари 29, 2008, 07:15:35 am »
Каси,  :bighug:
Мисля, че наистина ще им е от полза. Поне аз обичам да съм подготвена, да знам какво да очаквам.
Макар че изненади никога не липсват :D
« Отговор #185 -: Януари 29, 2008, 10:52:13 am »
много започва да ме хваща шубе дали ще си ги износя

И аз се страхувам от същото. Моля се да устискам 36 пълни седмици.

С Илиана К може и в Токуда да се засечем. За останалите от априлския отбор, не зная към коя болница са се насочили.

Бетина,
много ти благодаря за споделения опит. Аз много искам моите бебки да ги кърмя. Дано да има "манджа" в мен :).

Тази нощ сънувах колички, тук обикалям по магазините и ме записват, та да ми се обадят, когато има внос на даден модел.

Касси, твоята от кой магазин я купихте, би ли ми казала?

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #186 -: Януари 29, 2008, 11:00:19 am »
Касси, твоята от кой магазин я купихте, би ли ми казала?

Купихме я от магазина на Мадъркеър на ул. Леге. Тогава беше 740лв. Но мои познати са ходили и е имало по каталог само и вече е 840  8O. Пак казвам в "Пигис Хаус" има богат избор вече.

*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #187 -: Януари 29, 2008, 11:43:47 am »
Ето и моите отговори, дано съм ви от помощ.

1.   Хранене
Кърмех ги малко в болницата и после първите дни вкъщи, но винаги им давах добавка АМ. Започнахме с Нан1, сега сме на Фризолак и Фризовом 1:4, с 150мл. вода.
Аз също се стремя да ги храня заедно или един след друг, за да имат режим, а и отнема по-малко време. Представете си 16 или 12 хранения на ден, през час примерно. Измислила съм си пози за хранене заедно, така че това не е никакъв проблем за мен.

2.   Спане
Първият месец спяха заедно, но от втория ги разделихме в две отделни креватчета. В момента са под ъгъл до спалнята ни, но дефакто нямам пряка видимост до тях от моето място на спалнята. Все още понякога имаме ношни хранения, но вече са рядкост. С влизането в третия месец започнаха да се будят към 6.00-6.30. Сутрин винаги ги храним заедно с мъжа ми, защото те винаги се събуждат заедно.
Относно приспиването, и в това са много различни. Михаил заспива абсолютно сам, докато Хриси понякога иска да бъде милван и гушкан.

3.   Къпане
Къпем ги един след друг, като почти винаги първи е по-нетърпеливият или изгладнялият Християн. Къпем го, след което аз го масажирам, обличам и храня. Ако Михаил е много гладен, мъжът ми започва за го къпе сам. След това следва неговото масажиране, обличане и хранене. Понякога докато къпем Хриси, Мишата плаче, но това е в рамките на 3-4 минутки и после идва и неговия ред.

4.   Разходки
И на нас това е болната ни тема през седмицата. Мога да сваля количката сама с асансьора леко сгъната отстрани с тях двамата, но така мааалако ги притискам. Но пък не мога да я сваля по стълбите сама, та затова излизането ми навън с тях сама е почти невъзможно. Днес обаче мисля да помоля някой съсед, да ми помогне и да ги изведа на слънчице.

5.   Дрехи

Бельото им е отделно за всеки. По простата причина, че Хриси е по-голям. Всеки си има и негови връхни дрешки, повечето им якенца са различни цветове, както и някои джинси и дънки. Сега ги обличам с две блузки и суичър или пуловерче без ръкави, отгоре яке, надоле-дънки, джинси или спортни панталони, и естествено шапчици. Не им слагам шалове и ръкавици. Завивам ги и с одеялца в количката.

И аз да кажа като Бетина, че в началото всичко изглежда много трудно, но с времето нещата се нареждат и ще видите как ще се справяте сами отлично. Аз ги гледам сама през деня, от време на време идва някой да помага, за да изляза или просто да си свърша друга работа.
И на нас ни предстои захранването, имам още да почета и да избера нашата си схема, която предполагам ще бъде променена след време в хода на захранването.

Трудното тепърва ни предстои, защото доколкото знам от други близнашки майки с по-големи близначета, най-тежко е прохождането и когато не могат да ходят, а имат огрооомно желание  :lol:. Също знам че навън сама с двамата ще е непосилно, освен че е опасно за тях. Ето защо започвам да си търся жена за помощ в тази посока.

Честно казано е по-хубаво да си гледате децата сами, защото всеки има свой подход и мнение за гледането на децата. Това мен ме вбесява/макар че е нормално/, но се налага да търпя някои физически обекти :wink:.

Надявам се Сигнус и Ема2 могат да дадат напътствия за гледането на прохождащи и щъкащи близначета, за отделянето им в самостоятелна спалня /на нас това ни предстои и после ще пиша как сме се справили/, за храненето заедно, за тръгването на ясла, за разделянето им на пример през уикенда и т.н.

Като заключение ще добавя, че няма невъзможни неща, ще се справите, просто си давайте почивка от време на време. Иначе времето прекарано с вашите дългочакани бебета е най-пълноценното и незабравимо изживяване. Не си мислете, че по цял ден ще сте ангажирани с тях, измислете им развлечения с музика. Както забелязвате аз всеки ден пиша във форума, значи свободно време има, просто е въпрос на добра организация и послушни бебета :wink: :lol:. Също така успявам да сготвя, изпера, изгладя или изчистя. Е, ако има кой да свърши тази работа вместо мен, ще е най-хубаво, но пак казвам не е невъзможно да се справяте сами. Ако ви предлагат помощ в тази посока обаче - не я отхвърляйте, защото ще имате нужда от почивка!

Успех и много положителни емоции! Не забравяйте-грижите са двойни, но радостта е стократна!  :D
« Последна редакция: Януари 29, 2008, 11:55:34 am от kassi »

« Отговор #188 -: Януари 29, 2008, 11:59:05 am »
Касси,
благодаря за бързия отговор. Извини ме за глупавия въпрос, но къде се намира Пигис Хаус? Ние сега в петък сме в София, та ще използваме да видим това - онова.

Благодаря и за споделения опит. Все ти се чудя как успяваш да намериш време да влезеш, че и да пишеш тук!:)
Дано успеем да се справим, че май, както виждам екшънът с къпането е най-труден. А и моят мъж е работохолик и често обича да работи до към 21 - 22ч, ... че да видим.

*
« Отговор #189 -: Януари 29, 2008, 12:04:53 pm »
Мили мами и аз ви чета и благодаря за споделения опит!!!Мен лично много ме успокоихте,защото хората около мен само ме плашат и ми говорят страхотии.Особено роднинския фактор от мъжовска страна все съвети се дават какво и как щяло да бъде,все едно са гледали близнаци и знаят :x!!!
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #190 -: Януари 29, 2008, 12:07:24 pm »
Пигис Хаус се намира в близост до бул. К.Величков, ще се опитам да го намеря на картата.
За къпането, изобщо не се тревожи, ще се справяш дори и сама, повярвай ми. По-добре ще е обаче ако мъжът се прибира по-рано. От сутрин до късна вечер сама с тях, ще ти е наистина тежко.

Ole, и при мен беше така, всички разправяха колко е трудно без да имат опит с близнаци. С ценните съвети на Сигнус и Ема2, и на две-три приятелки с близнаци се справям мисля добре.
Винаги ще съм насреща за помощ!

*
« Отговор #191 -: Януари 29, 2008, 12:10:41 pm »
 :D Благодаря ти Касси!Няма да се даваме я! :D
*
« Отговор #192 -: Януари 29, 2008, 12:19:29 pm »
Честно казано е по-хубаво да си гледате децата сами, защото всеки има свой подход и мнение за гледането на децата. Това мен ме вбесява/макар че е нормално/, но се налага да търпя някои физически обекти :wink:.

Нашият физически обект вече е елиминиран, даже мъжа ми й се дразни, и наистина се справяме по-добре сами. Нашата схема е същата като на betina. В началото наистина е доста трудно, но сега вече нещата са по-добре. Те стават по-самостоятелни, доколкото може да се говори за самостоятелност при 3-месечни бебета. Вече ги оставям на активната гимнастка и там може да откарат и повече от половин час. Понякога дори заспиват там и аз имам време за домакинските си задължения. Има светлина в тунела. :D
« Отговор #193 -: Януари 29, 2008, 12:53:41 pm »
Да, те и при нас бъдещите баби се гласят да помагат, така че, няма да съм по цял ден сама с бебките, а по-скоро - с майките. Даже свеки се кани да нощува у нас, че да помагала и през нощта, но за щастие мъжът ми не е съгласен :D. То ние живеем в 2 стаи, като едната е кухня и дневна едновременно, а другата е спалнята. Само ще ми липсва и някого да прескачам през нощта :x.

Галя,
моля те, сподели от тук ли ти е количката. Ако да - от кой магазин и каква е, колко струва. Благодаря ти, предварително. Че щом цяла нощ колички сънувах, явно съм се луднала нещо :).

*
« Отговор #194 -: Януари 29, 2008, 12:57:52 pm »
Количката ни е Чиполино туини. Купихме я от " Ян Бибиян" за 330 лв. и досега съм я ползвала само 2 пъти, защото е мисия невъзможна да изляза сама през деня с децата, а когато таткото си е вкъщи, то пък времето е студено.
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #195 -: Януари 29, 2008, 13:07:53 pm »
Ето горе-долу къде се намира Пигис Хаус

http://www.bgmaps.com/map.asp?sid=b849804849650777d61ef35bc2007436&city=sofia&str=&num=&grid=m5k&nType=49&oName=&oType=49&Map38_50.x=30&Map38_50.y=101

Милена, колкото и да са ти неприятни някои физически обекти  :lol:, понякога ще имаш огромна нужда от отмяна, така че ..не се заричай  :lol:!

« Отговор #196 -: Януари 29, 2008, 13:09:22 pm »
Galia,
Благодаря за инфото. Аз на Чиполино модела нещо го отрекох. Познат ми е. Много неприятно, че нямаш възможност да ги извеждаш мъниците. дано скоро да можеш! :)

И при мен ще е трудна мисия, ама да видим. Ние сме в къща, трябва да изкарам количката сгъната през двора, защото през портата може да мине само единична количка  :(. Изобщо, от както разбрах, че съм с близнаци, това ми е един сериозен проблем - как ще ги извеждам :). Ще пробвам през портата на гаража.
Абе, няма да се даваме!!! Все ще стане. Хубавото е, че сме в центъра и градската градина ми е наблизо, та мечтая за момента, в който ще спят там на въздух до шадраваните. :D
Ох, размечтах се...
Успех на всички!!! :D

Касси,
Много ти благодаря за координатите.
Не си ме разбрала. Свекито като цяло е готин човек, аз съм я хвалила и преди.
Нямам нищо против през деня да ми помага, амааа ... чак пък и през нощта :o, айде, благодаря.
така че, не се заричам, нека помагат и двете майки. И без друго съм объркана и се чудя в началото, докато се адаптирам в новата си роля на майка, как ли ще е :dontknow:
Още веднъж,  :thankyousign:
« Последна редакция: Януари 29, 2008, 13:14:43 pm от Милена б »

« Отговор #197 -: Януари 29, 2008, 13:19:31 pm »
Ей, днес сте много активни  :D Нямам възможност да ви изчета обаче, надявам се по-късно да успея.
Сутринта ми почна доста стресово - имах едно съвсем лекинко ръждиво петънце на бикините. След това, Слава Богу - нищо. Днес  ми се падаше ден за ЖК и д-р Гергов доста сериозно ме прегледа. Бебчетата пак са се изместили и сега и двамата са напречно. Едрички вървят, отговарят на +10 дена. Д-ра огледа плацентите, няма отлепяне, нищо обезпокоително. После ми прегледа и цервикса, каза че е чисто и няма зацапване там. И, че ако през нощта е имало някакво изтичане, то щяло да има следи по цервикса. Взе ми проба за МБ и утре ще пусна стандартните ПКК, урина и биохимия.
Сега ще се отдам на лежанка, защото според д-р Гергов, бебетата вече почват да тежат и да натискат шийката. Продължавам си магнерота, а ако почувствам болки ми каза да се обадя, веднага да ме приемат за наблюдение.
« Последна редакция: Януари 29, 2008, 13:21:19 pm от *vera »
« Отговор #198 -: Януари 29, 2008, 13:41:17 pm »
Верче, мила какъв ли стрес си изживяла ? Радвам се че няма нищо обезпокоително. Пази се мнооого! Звънкай ако трябва и нашия док. да те види.
« Отговор #199 -: Януари 29, 2008, 13:57:13 pm »
Верче, мила какъв ли стрес си изживяла ? Радвам се че няма нищо обезпокоително. Пази се мнооого! Звънкай ако трябва и нашия док. да те види.
Заминава днес в чужбина и ще се върне на 7-ми  :( Оптимист съм обаче, че няма да се наложи.