Здравейте момичета, които очакват двойна или тройна радост или които отглеждат и възпитават едновременно родени дечица - близнаци, тризнаци или многознаци.
Постъпи на няколко пъти предложение в служебния форум за създаване на подфорум за близнашките бъдещи и настоящи мами. Знаете, че при различните видове лечение на стерилитет вероятността за зачеване на многоплодна бременност се увеличава, затова е и факт, че тук при нас процента на близнашките майки е по-висок. И дай Боже все повече момичета да се присъединят към близнашкия отбор.
Малко статистика, за която се сещам:
На всеки 80 раждания в основната популация едно е с близнаци.
На всеки 200 раждания се раждат еднояйчни близнаци.
На всеки (мисля че беше над 1000, а може и повече раждания) се раждат тризнаци.
При 25 % от бременностите след ин витро оплождане (разбира се зависи каква е практиката за трансфериране на какъв брой ембриони) са двуплодни, а 1% са триплодни. Останалите са едноплодни (информацията ми е от сайтове на американски центрове).
Еднояйчни или двуяйчни близнациПри лечението на стерилитет се раждат предимно двуяйчни близнаци.
Полезни статии и връзки:
Бременност с близнаци - Лоранс ПернуМногоплодната бременностПървата година с близнаци: Пет уникални предизвикателства Въпроси и отговори за кърменето на блзинаците - тема в бг-маммаПози за кърмене на близнациКърмене на близнаци - какво трябва да знамКак да се организираме с повече от едно бебе?Близнаците в семействотоКнижка за възпитанието на близнаците на български език и на нашия пазар - намира се в почти всеки онлайн магазин
Автор: Лилия Попова
Ще актуализирам това си мнение, когато някой публикува в темата
интересна информация за да може да остане на първа страница.
Пожеланието ми е майките в този форум да се увеличават непрекъснато, а също и майките на близнаци!
Успешна Нова година!