0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Моята хистероскопия
« -: Декември 13, 2005, 14:56:35 pm »
Милички, вече разказах как мина хистероскопията, но както обещах ще го направя и в отделна тема, може да е полезно за някого.
Хистероскопията се наложи заради съмнения за полип. Диагностицирането на полипа се оказа изключително трудно, най-добрите лекари, при които ходих, не бяха категорични, отне ми 5 години в крайна сметка. Преди 5 години ми направиха два кюртажа поради същите съмнения, като първия път в хистологията пишеше полип, втория - нищо. След това съмненията продължиха да се появяват от време на време, да се отхвърлят категорично, да се появяват ...
Като съвет мога да кажа, че е много важно УЗ прегледът за диагностициране на полип да става съвсем в началото на цикъла, веднага след последния ден на М, защото когато порастне лигавицата при мен не се виждаше нищо. Другият ми съвет е, при съмнение за полип да се прави хистероскопия, а не кюртаж, тъй като е много по-щядяща и определено по-ефикасна.
Ето и за самата процедура, правих я на 9-ти етаж в МД. Няма клинична пътека, но се поема от държавния бюджет, ако се прави в държавна болница. За сравнение, в една частна клиника цената е 300 лева за диагностична и 600 лева за оперативна. От личния лекар се взима направление за хоспитализация. В болницата правят необходимите кръвни изследвания - освен ПКК, СУЕ правят и други изследвания. Прави се стандартното минаване през кабинетите за консултация с интернист, анестезиолог, ЕКГ, УЗ преглед. В деня срещу операцията си спах вкъщи, пих X-Prep (очистително) и се обръснах. На сутринта в 7.30 бях в болницата. Там правят проба за антибиотик - две драсвания с игла на ръката, слагаш нощница (този път настояваха да е тяхна, преди пък трябваше да си нося от вкъщи). За реанимация се подготвя малък багаж, който включва бутилка минерална вода, сухи и мокри кърпички, мобилния телефон. С това подготовката е свършена и чакаш да те повикат. Вътре в операционната първо те поема сестрата на анестезиолога (не биологичната :wink: ), която поставя абокад и включва системите. Упойката за хистероскопия обикновено е спинална (подобна на тази, която се слага при цезарово сечение). Поставянето на упойката не беше никак страшно - първо три малки боцвания през един пръст почти към кръста, и после поставяне на упойката, което не беше болезнено. Междувременно "те черпят едно" - вливат успокоително в системата и ти става спокойно и приятно. Анестезиологът предложи да ме приспи, ако искам или се притеснявам, но аз отказах. Слагат едно платно, което пречи да виждаш лекарите и себе си от гърдите надолу. Усеща се манипулацията малко, но не боли в никакъв случай и не е неприятно. Самата процедура мина бързичко, през това време слушах коментарите на лекарите и си говорих по малко със сестрата. Когато е готово, те преместват в реанимация, където трябва да останеш, докато си раздвижиш краката. Обикновено отнемало до към 2 часа, но при мен упойката ме отпусна чак след 5 часа. Мислех си, че ще е неприятно чувството, че не си чувствам краката, но не се оказа толкова зле - има някаква чувствителност при допир примерно. Най-неприятният ми спомен обаче беше, когато сестрите в реанимация ме посъветваха от време на време да се опитам да си мърдам пръстите на краката, и аз защо ли ги послушах - усещането че напрягаш волята си на максимум, но нищо не се случва, е доста неприятно. След като упойката ме пусна, нямах търпение да стана, но чак след няколко часа ми махнаха катетъра. След това си ставах спокойно и си правех разходки, ходих до тоалетна, облекох си бельо. (Хистероскопията беше на 6-ти ден от цикъла, за да няма все още лигавица. В първите ден-два нямах кървене, после се появи слабо, което отмина за няколко дни). На сутринта ме изписаха и се прибрах вкъщи. Болничен ми предложиха 15 дни, но аз взех 10. След хистероскопията нямах никакви болки и не се наложи да пия каквито и да е обезболяващи. Продължих да си меря БТ и засекох овулация на 18-ти ден, вместо обичайния 13-14.
Преди хистероскопията не успях да се организирам да си направя микробиология - не се изисква задължително от болницата, но е добре да се направи, особено при някакви съмнения или оплаквания. Направих си пост-фактум и докато видя добрия резултат, доста притеснения му ударих - така че по-добре е да се направи предварително, наистина.
Хистологичният резултат излиза след около 5 дни, заключението при мен е: пролиферативен ендуметриум, фрагмент от полип.
Другото, което научихме с процедурата, е че кухината на матката била по-голяма, което вероятно се дължало на миомния възел, който ми махнаха преди 5 години.
Ако тоя полип ми е бил проблемът тия 2.5 години, ще си изям ушите, че не отидох по-рано да го разкарам. :D

Ако мога да бъда полезна на някого с още информация, насреща съм :D
Благодаря ти, Бени!

Моята хистероскопия
« Отговор #1 -: Декември 13, 2005, 17:45:53 pm »
Много се радвам че всичко е минало и че ти се чувстваш добре.Сега ти стискам палци от все сърце да постигнеш възможно най-бързо заветната цел preggo
Успех!
Моята хистероскопия
« Отговор #2 -: Декември 13, 2005, 19:37:33 pm »
Фреши, благодаря много за информацията.На мен лично ще ми бъде много полезна, защото реших след Нова година и аз да правя хистероскопия.Знае ли човек, може там да се открие причината при нас.Още веднъж  -благодаря :) !Късмет ти желая-дано този полип е пречил!
*

Denstoy

Моята хистероскопия
« Отговор #3 -: Декември 13, 2005, 19:38:23 pm »
Фреш, на мен д-р Тюфекчиева ми иска кръвните изследвания да ми ги направи личния лекар и да си ги нося при приемането. Да не би да не ми ги признаят, ако не са правени в Майчин дом? То и ЕКГ-то ми го иска да си го нося от личния лекар, но мойто Джи Пи каза, че това е работа на интерниста и няма да ми го направи.
Благодаря за изчерпателната информация за хистероскопия, моята ще е през януари, защото сега вече намаляват плановите операции заради празниците.
*
Моята хистероскопия
« Отговор #4 -: Декември 13, 2005, 19:40:22 pm »
Фреши, моята хистероскопия също беше за полип. Ето и заключението от хистологията: жлезист ендометриален полип с хиперпластични жлези; пролиферативен ендометрим.
Както ти писах веднъж полип ми се образува за втори път. Първия път го махнаха с кюретаж, но и аз като теб съм на мнения, че хистероскопията е доста по-щадяща.

*
Моята хистероскопия
« Отговор #5 -: Декември 13, 2005, 19:45:35 pm »
DENSTOY,
аз също бях при д-р Тюфекчиева. И аз си носех всички изследвания(ПКК, урина, кръвна група), дори кардиограмата. Бяха правени в Цибалаб и ги приеха без проблем.
Само като бях в реанимацията стана проблем с една пациентка, на която се наложи кръвопреливане. Правиха и потвърждение на кръвната група, защото не била на официялна бланка и не й се довериха. Но при теб няма да се наложи кръвопреливане.

*

Eli_

• 516
  • Тъпа и упорита !!!
Моята хистероскопия
« Отговор #6 -: Декември 13, 2005, 20:52:28 pm »
Фрешчо,много се радвам,че си махнала гадния полип.Разказала си го много хубаво и подробно.Със сигурност ще е полезно за някого.Айде сега стискам палци за едно бебче - 6-ти набор  ylinfant Крайно време е ! :balk_602:
*
Моята хистероскопия
« Отговор #7 -: Декември 14, 2005, 08:57:29 am »
Фреш, дано това да е последното и следващото вече да е бебето! :D
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

Моята хистероскопия
« Отговор #8 -: Декември 14, 2005, 10:07:43 am »
Цитат на: zeituni
.. защото реших след Нова година и аз да правя хистероскопия.Знае ли човек, може там да се открие причината при нас.

Милички, на всички благодаря за пожеланията, да ви се връщат :D \

Зейтуни, има ли съмнения за нещо, или само за диагностика?
Благодаря ти, Бени!

Моята хистероскопия
« Отговор #9 -: Декември 14, 2005, 10:09:35 am »
Цитат на: Denstoy
Фреш, на мен д-р Тюфекчиева ми иска кръвните изследвания да ми ги направи личния лекар и да си ги нося при приемането. Да не би да не ми ги признаят, ако не са правени в Майчин дом? То и ЕКГ-то ми го иска да си го нося от личния лекар, но мойто Джи Пи каза, че това е работа на интерниста и няма да ми го направи.

Денстой, няма да имаш проблеми, ако са ти от друго място изследванията! Като правих лапароскопия, и аз имах кръвните от преди. Само уточни точно какво да включват, да не изпуснат някое изследване.

Успех!! :D
Благодаря ти, Бени!

Моята хистероскопия
« Отговор #10 -: Декември 14, 2005, 10:13:18 am »
Цитат на: gabi32
Фреши, моята хистероскопия също беше за полип. Ето и заключението от хистологията: жлезист ендометриален полип с хиперпластични жлези; пролиферативен ендометрим.
Както ти писах веднъж полип ми се образува за втори път. Първия път го махнаха с кюретаж, но и аз като теб съм на мнения, че хистероскопията е доста по-щадяща.

Благодаря, Габи! Аз си мисля, че е възможно при кюретажа да не се изчиства хубаво целия полип. При мен на първия кюретаж пишеше в хистологията също "жлизест ендометриален поли", на втората нищо, сега "фрагмент от полип", а след първия кюретаж насам съмненията за полип си останаха, при прегледи с УЗ. Така че е възможно да не е отстранен целия с кюретажа. Затова казвам, че освен доста по-щадяща, хистероскопията е по-ефикасна. Проблем е, че доскоро се правеше на доста малко места, но мисля това вече се променя.
Благодаря ти, Бени!

*

aii

• 386
  • На мама чудото :)
инфо
« Отговор #11 -: Декември 14, 2005, 13:18:04 pm »
Здравей,
Искам да те питам правихте ли опити след операцията ти на миома да забременееш.Питам,защото ми предстои такава операция и много ме е страх от последиците
Re: инфо
« Отговор #12 -: Декември 14, 2005, 14:04:12 pm »
Цитат на: aii
Здравей,
Искам да те питам правихте ли опити след операцията ти на миома да забременееш.Питам,защото ми предстои такава операция и много ме е страх от последиците

Не, тогава бях single. Сега с мъжа ми правим опити от 2 години, но имаме мъжки фактор, а и тоя полип се надявам да е бил проблем. От страна на миомата нямам проблеми, даже на диагностична лапароскопия се потвърди, че нямам никакви сраствания. Така че не се притеснявай, ами я разкарвай тая миома :D
Благодаря ти, Бени!

Моята хистероскопия
« Отговор #13 -: Декември 14, 2005, 14:54:33 pm »
Браво Фреш!
Радвам се за добрите резултати. Дано с това проблемите ти да свършат и скоро да ни зарадваш с добра новина.
Успех
Не може да има пълно щастие....
Моята хистероскопия
« Отговор #14 -: Декември 14, 2005, 15:59:39 pm »
Още едно мерси за подробния разказ. Обаче много си ми сладка като вземеш да навиваш хората да разкарват миомите - ти като ветеранка никакви притеснения нямаш от хирургични интервенции  :D  :lol:  :lol:

Целувки и успех, нали знаеш  :bfp:
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

Моята хистероскопия
« Отговор #15 -: Декември 14, 2005, 16:10:16 pm »
:lol:  :lol:

Ми какво да им се притесняваш, по-малко травмираща е операцията от цезарово сечение, да не говорим, ако става лапароскопски :D

:bfp1:  и за вас, Сладурки :D
Благодаря ти, Бени!

*

aii

• 386
aii
« Отговор #16 -: Декември 16, 2005, 08:47:34 am »
Ми какво да им се притесняваш, по-малко травмираща е операцията от цезарово сечение, да не говорим, ако става лапароскопски :D

:cry: Проблема е,че миомата ми е толкова голяма,че ми казаха лекарите да не се надявам на лапароскопско премахване.Фреш, теб кой те оперира?
Моята хистероскопия
« Отговор #17 -: Декември 16, 2005, 09:50:23 am »
Отговарям ти на лични :D
Благодаря ти, Бени!

*

aii

• 386
ок
« Отговор #18 -: Декември 16, 2005, 11:14:50 am »
Благодаря :D
*

Denstoy

Моята хистероскопия
« Отговор #19 -: Февруари 13, 2006, 16:14:48 pm »
Извинявайте, че повдигам стара тема, но имам въпрос към Фреш и тези, на които скоро им е правена хистероскопия в Майчин дом. При приемането, което ще е другия понеделник, трябва ли да си нося неща, за да остана там (ако се окаже, че могат да ме оперират още във вторник) и какви например? Иначе за операционната разбрах от описанието на Фреш какво се носи. Като не съм лежала в болница напоследък, сега се чудя какво му трябва на човек да си носи. Благодаря.