Аз може да съм малко радикална, но съм фен на тези методи, защото от моя опит съдя, че ако не бях стегнала и направила диагностична лапароскопия на 8мия месец след началото на опитит аз заременяване, никога нямаше да успеем. Дигагностичната лаароскопия показа нещо, което на УЗ не се виждаше и всичко изглеждаше нормално - страствания от главата до петите. Така диагностичната лапароскопия се превърна в опиративна, почистени бяха срастванията, установен бе двоен хидросалпингс и бяха фенестрирани яйчнците - така, за разкош.
След това абсолютно не се поколебах да елиминирам проблема хидросалпингс с втора лапароспокия. За клампирането бях разбрала, че се случва да пропускат вредната течност. Пълното отстраняване на тръбите разбрах, че може да доведе до нарушаване кръвоснабдяваенето на яйчниците, което е нежелателно. Затова с др Стаменов избрахме прерязване на тръбите в средата, изрязване на парченза така, че да се прекъснат тръбите и течността да не пречи.
Твърдо препоръчвам да се преглътне страхът и други неудобства, защото с хидросалпингс инвитрото си е направо фиаско...