Да се включа и аз, че имам опит с хидросалпингса. Накратко и хронологично при мен се случи следното:
1.Цветна снимка - установен двустранен хидросалпингс.
2.Лапароскопия - потвърждава горното.
3.Пластика на тръбите /коремна операция, не искам да си спомням/- резултат -"отпушени" тръби, добри условия за естествено забременяване...
Междувременно един гинеколог ми казва, че за 30 години практика е имал един случай на забременяване без АРТ след пластика на тръби. Аз му казвам: еми аз ще съм втората.
4.Минава 1 година и половина - не само, че нищо не става по естествен път, но и с ин-витро.
5.Чета във форума, замислям се и следва нова цветна снимка - изненада! - тръби 10 пъти по-зле, отколкото на първата.
6.Лапароскопия - прекъсване и на двете тръби. И аз съм на мнението: Няма тръби, няма проблем. Сега поне имам някаква Надежда за успешно ин-витро.
И все пак - стават и чудеса. Но трябва да бъдем умерени оптимисти и да не спираме борбата в очакване на чудо.
Дано не съм дотегнала много с писанията си. Това е моят опит, сега си давам сметка, че можех да прескоча някои етапи, да си отворя очите и ушите, за да си спестя много мъки и разочарования, но не мога да върна времето. Искам само да ви предпазя от грешки, знам, че всичко е индивидуално, но в този случай /хидросалпингс/ и към днешния етап от развитието на медицината, статистиката е доста категорична.
Прегръщам ви, мили момичета.