обещала съм да ви разказвам как е минало януарското тържество и най-накрая имам новини
децата са много щастливи от подаръците! за тях това е било огромна и много хубава изненада, защото досега не са получавали толкова хубави и съобразени с тях подаръци, досега са се стараели да им дадат нещо дребно, колкото да не е без хич и каквото имат под ръка, а в моного случаи не е имало подаръци. директорката е много впечатлена колко са хубави подаръците и колко старателно сме следвали нейните предложения. а децата много ги впечатлявало освен, разбира се, фактът, че за тях има подарък и това колко хубаво е опакован и картичките + ходели и й ги показвали "госпожо, виж, написали са ми еди си какво"
така че - пишете картички!
сега са се изхитрили и вече били страшно нетърпеливи - февруарските деца вървяли подире и й питали - за нас ще има, нали? а като им минела датата - щото нали ги раздават накрая, на общото тържество, питали защо няма за мен? трябва може би да обсъдим варианта всеки да праща около датата.
каза ми, че имала дори све пратки от чужбина, което много ме изненада, аз поне не знаех, че някои от включилите се момичета са от чужбина, освен, ако не се е объркала, но беше почти категорична, че за нашата инициатива става въпрос.
малко ни бърка със Сдружението на Бълг. майки, знае кои сме, но явно не е много наясно за спецификата на сдружението, може би трябва да занесем следващия път малко брошури, а аз опитах да обясня на живо.
децата не са самоизоставени - голяма част са отнети заради алкохолизъм или лежане в затвора от страна на родителите - има доста с неизвестен баща и с майка, извършила убийство
има такива с родители, занимаващи се с кражби, вечно пияни, които взимат децата си по празници и ги изпращат по улиците да крадат, което е много объркващо за детето, защото в продължение на месеци в дома се опитват да го възпитата в обратното.
децата са много, а възпитателите ужасно недостатъчно и не може да се върше нормално работата. казва, че успяват да ги нахранят три пъти на ден, но връзката с всяко едно дете, като се почне от помощ за уроците, споделянето и помагането, акоима някакви проблеми, тревоги, възпитанието, споделянето на някакви емоции - всичко това не на нужното ниво изобщо.
понякога успяват да уредят да дойдат някакви пътуващи театри в дома и това било голяма радост за децата. изобщо всякакви такива забаваи, занятия, чествания са им много присърце, но организирането им е свързано с доста средства и труд, а те рядко достигат.
и най-вече каза, че това са деца, като всички останали и имат същите нужди. растат някак си, но не е това, което трябва да бъде за един детски живот.
много е признателна и благодарна, че помагаме.
сърдечно поздравява всички и ни чака на гости.