В кои случаи тогава се прилага лапароскопия а не пункция за отстраняване на киста?
Пуки, в твоя случай става въпрос за киста от неспукан фоликул, която на следващ цикъл ще се спука сама. Има кисти, които нарастват и в следващи цикли, обхващат яйчника и тогава може да се наложи лапаро. Докторът е преценил, че твоята е безобидна, няма смисъл да те отлага със стимулацията и затова ще ти я пунктира. Пункцията се прави с дълга "игла", прилича на игла за плетене, с канал в нея. "Иглата" минава през задната страна на влагалището, покрай червата, матката не се пробива /пази Боже/, тръбите също се игнорират /представи си само ако са много нагънати, кой ще си играе да им надява игли, цял ден няма да му стигне
/ и стига до яйчника. На същия принцип е и пункцията за аспириране на яйцеклетки. Процедурата е не повече от 5 минути, ти си спиш през това време. Ако са засегнали по-голям кръвоносен съд, ще ти сложат марлени тампони, ти не ги усещаш /все едно тампон при цикъл/, събуждаш се, изваждат тампоните, преглеждат те на УЗ и си тръгваш, не те боли нищо.
Има и по-зле от мен когато са започвали.
Естествено, че има. Аз например си мислех, че пункцията се прави през корема, като лапарото
Питай си ако нещо те притеснява. Ние, които сме минали 1-2-3 процедури, горе-долу сме наясно, но има момичета, които тепърва започват, може да им е неудобно да питат /и аз бях така/, ще им бъде от полза.
Успех ти желая! И после като станеш "гърмян заек" и щастлива мама след процедурата, да не вземеш да се скриеш - и ти ще разказваш на тези, които питат