Следва?
Пред очите ми бе детето след тежки постоперативни усложнения от заболяване, което дори и в онези години се лекуваше успешно навсякъде.
Останалото не подлежи на коментар.
Явно не сте разбрали изобщо за какво съм писал.
Нека обаче попогледнем някои неща, които сте написали... може би са полезни и за други
"...jasmin_veni при моето хлапе (малкото) имаше проблем. Имаше ясно изразен рахит и ни се наложи да ходим на гимнастики и доктори.
( Рахит не се лекува с "гимнастики и доктори", а с един доктор и правилна диагноза и адекватно лечение. Говорим за ненапреднали форми, каквито са 99% от диагностицираните в "добрите" страни) Когато отидохме на невролог Ники още нямаше 6 месеца. Тя хвана детето и както го държеше го накара да си стъпи на краката. Той стъпи и имаше здрава опора. Аз се учудих защото с брат му не е било така.
( Това е нормално за възрастта и се нарича "позитивна опора". Не виждам нещо за учудване или коментар тук, с изключение на факта, че за всяко дете, може да има малки разлики във възрастта, на която това става) Беше както с детенцето на твоята приятелка. Лекарката каза, че това е рефлекс на децата. Ако не го поддържам обаче ще изчезне от само себе си някъде около 6 месец (
Тук направо ме хвърляте в оркестъра- няма какво да се поддържа просто)После ако се правят упражнения детето може пак да го върне... другото вече не помня
( Това пък си е бисер- архаичните детски рефлекси започват да изчезват ( а не "регресират") постепенно от 6 до 12м. Това не зависи от Вас, от гимнастики или от други неща)Голямото също имаше някакво рахитче, но той се роди февруари и цяло лято навън, почти не се забелязваха тревожни отклонения. Но при него след 8 месец, когато и да се опитвах да го поставя на крака, държейки го под мишниците, той си вдигаше крачетата право напред и стоеше така, докато не го пусна да седне
( Това пак е вид архаичен рефлекс, и се казва - "седене по турски във въздуха"). И да исках нищо не можех да направя.
( какво може да направите? трябва просто да се знае кое е норма, и кое- не е. И така се говорят и правят много по-малко глупости. Но това не е и Ваше задължение)Явно и при вашето приятелче майката не е знаела, че трябва да пази това. Или и аз не знам вече трябва ли. И нейното детенце, както и Марио е загубило този рефлекс и на теб ти се струва, че има нещо нередно.
Ако детето не е проходило до 18 месеца
( всъщност, възрастта е 15 м) е сигнал, че трябва да се обърне внимание на това. Да се види дали няма друга причина. Но това не значи, че има такава.
Заради рахита на Ники му се деформира главичката. Това доведе до проблем с обиколката и макар да се виждаше какъв е проблема, задължително всеки месец му гледаха мозъка за хидроцефалия и други подобни.
( Хидроцефалията общо взето няма връзка с рахит, а и от това, което описвате, едва ли детето Ви е имало рахит)Толкова по Вашите питанки... .За 'водата" не ми стана ясно- тук като през лятото пият много вода, имат рахит?
Размерът на фонтанелите не е кардинален и най-важен белег за Дг "рахит".
Тъй като в цялост, Бг Педиатрична школа има проблем с възрастта, на която нормално се затварят детските фонтанели, както и с интерпретацията на това що е то "затворена фонтанела", хиляди деца в Бг се лекуват за несъществуващ "рахит".
Най-простото въпросче, коeто може да зададете е - "е, как така щом фонтанелата Ви се струва "затворена", главата на детето нараства нормално, и е с нормални за възрастта на детето размери?".
Правенето на десетки хиляди Единици мускулно Вит Д, без ясна и желязна обосновка, е престъпление.
Невъзможността на едно дете да сяда не навежда НАЙ- НАПРЕД на мисъл за "рахит", а към редица други заболявания.
Дори и да има съмнение за рахит-диагнозата трябва да се обоснове с подходящи лабораторни изследвания. Как това ще стане в Бг щом не вземат венозна кръв от бебета в амбулаторни условия ? с "гадаене"... .