Ти тогава си била на ? 5-6-7 годинки, вероятно.
Birdie, аз съм родена през 1967 година. мисля, че сме набори горе-долу
предполагам, че много зависи от конкретната среда, която е формирала спомените. аз съм завършила елитна столична гимназия, учителите и ръководството бяха що-годе интелигентни и разбрани хора. на бригади се ходеше наистина след 10-ти клас, по-рано не сме ходили. това, разбира се, не означава, че там, където сте учили Вие, не е било различно и сигурно е било различно - четейки спомените Ви.
колкото до студентските бригади, доста преди аз да стана студентка, поне в Икономическия институт в София, бригадите бяха организирани и ръководени от преподавателите, не от комсомолците. баща ми ходеше няколко години поред на есенни бригади като ръководител, обичаше това време от годината, създаде си прекрасни приятелства със студенти, някои от които още продължават да ми се обаждат, въпреки, че него вече го няма. говоря Ви за времена от преди 25-30 години. после бригадите ги поеха комсомолците и когато аз бях студентка, нещата се промениха силно.
с Вас сме живели по едно и също време, макар и на различни места в страната и при различни условия. това до голяма степен обуславя наличието на различни спомени. понякога определени събития в личния живот на човека могат изключително силно да променят мирогледа му и отношението му към живота.
Аз пък съм си малко провинциално момче от глухата провинция.
Нито "елитни гимназии", нито социални придобивки, нито салам. Нито агнешко. Каквото се намираше в супермаркета- там винаги плуваха едни "шараноподобни" риби в портативен аквариум с размери 1м/1м. Всъщност, се въртяха в кръг, защото и много бяха, и им бе тясно, вероятно. Когато ме оставяха малък там, знаеха че винаги там ще си ме и намерят. И затова в супермаркета не обикалях- стоях си при рибите... .
Отоплявахме години (5-6) само една стая, защото за повече пари нямаше.
За около 5-6 години, в къщата, където живеехме, при всеки дъжд, в спалнята слагахме по един съд направо върху леглата, защото покрива течеше.
Майка готвеше в студената кухня, прибягвайки до "главната стая" за да се постопля. И после пренасяше храната в единствената стая, която отоплявахме, защото бе невъзможно да се храниш в стая с 7-8 градуса температура. Баня нямахме. До около 2-3 клас мен ме къпеха в едно корито, сложено в центъра на стаята, която единствено отоплявахме ( това за през зимата).
Всичко това, докато не се преместихме в сносно собствено жилище в края на 70-те години. Където за пръв път през 11-12 години живот, видях що е баня с истинска течаща топла вода. И оттогава, наистина смятам топлата вода за най-големия лукс за човека, ако се позамислите.
Сигурно комунизмът бе в силен риск от разпадане, ако на хората им бяха позволили да си купуват истински перални машини. Или да си купуват истински прахове за пране. Помня че прането бе одисея, траеща 5-6 часа с тези руски "перални". Стъргали ли сте сапун, който да ползвате вместо прах? защото аз съм, и то доста време. Говорим за период от началото на 70-те до средата и края на 80-те години... .
Звучи чудесно, нали?
За банята, струваща 50ст, или за стая 3м/3м, с наем 70лв, през студентските години няма да говорим. Другите живееха в общежития, или по тавани без баня. Така че, бях направо "щастлив" млад човек.
Все "подробности" за Д-р Бърди искахте... ето подробности