Добре де, аз едно не мога да разбера, защо всички си мислим, че е едва ли не е задължително видиш ли да разнообразяваме менюто на децата ни с разни кремчета, кексове, торти от мюсли (не понасям такова нещо) пък били те и домашно приготвени
Ами, Стефи, наистина не мога да отговоря защо така си мислим, може би наложено някакъв стереотип за "първо, второ и десерт", знам ли...Не е задължително, нито го възприемам както ежедневно - през изтеклата седмица дъщеря ми е яла сладко два пъти в следобедната си закуска - кисело мляко с обикновени бисквити. Аз самата обичам понякога да има нещо сладко на масата - обикновено в почивните дни, когато има поводи или празници, просто ми е удоволствие за сетивата и душата да има някакъв десерт, който съм направила. Не си представяй, че забърквам обляни в захарен сироп блатове с тонове масла, сметани и т.н., нищо подобно. Последния път правих бисквитена торта, в която съставките бяха изцеден лимонов сок, бисквити, кисело мляко и една ванилия. Да, Симона я опита следобеда. Не мисля, че навредих на семейството си с моята лимонена торта веднъж в седмицата ( например повече, отколкото , ако пушех - примера е съвсем произволен). И мюсли много обичам, лошо ли е бе
Стефи, Деската, казваш няма интерес към сладкото и може би и като порастне няма да има. Но истината е, че ежедневието ни предлага отвсякъде точно джънк фуд. На един детски клуб да я заведеш на рожден ден, ще я почерпят с гадна пица и сметанова торта - никой няма да им предложи хапки от ръжено хлебче със сиренце, доматче и маслинка. Ами в магазините - как само си подреждат стоката - шоколадови яйца, сникърси, близалки, смучещи бонбони и прочие - всичко е на нивото от земята до кръста на голям човек - да е лесно видимо и достъпно за детската ръчичка
И в училищната лавка ще е същия асортимент. Мисълта ми е, че аз също не искам да давам на детето си тези неща и мисля по въпроса как да му създам добри хранителни навици, и искам да му предложа някаква алтернатива на изобилието от вафли и кексчета, като се опитам да съчетая вкусно и полезно, а не че задължително след всяко ядене детето трябва да яде млечен крем за десерт.
Аз самата съм била дебела един единствен път в живота си и това изобщо не беше, когато бях бременна - беше в пубертета и много ми се ядеше сладко, може и глупаво да е това, което ще кажа, но имам чувството, че организмът ми го искаше. Но сладко в нас не се консумираше и предлагаше - никой не обичаше. Затова пък открих многообразието от сникърси, вафли и кексчета извън нас и резултатът беше много, много трудно поправим.