0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Готварски въпрос
« Отговор #60 -: Юли 18, 2006, 19:51:23 pm »
Страхотни сте! Благодаря ви!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Готварски въпрос
« Отговор #61 -: Юли 18, 2006, 20:06:55 pm »
С прясно мляко. Нарязваш дроба на парчета, задушаваш малко в мазнина, докато спре да "кърви", подправяш, добавяш прясното мляко и гооставяш десетина минутки да поври на бавен огън (без капак). Ако ти се експериментира, това е чудесна рецепта.  :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Готварски въпрос
« Отговор #62 -: Юли 18, 2006, 20:52:45 pm »
Копирам ги,  защото и аз така съм си ги свалила във кулинарното си CD. :P

Черен дроб по селски
------------------------
Продукти:
1кг.свински или пилешки черен дроб
1/2кг лук
2-3 едри моркова
300-400гр. гъби
3-4 кисели краставички
2-3 зелени чушки
 
Начин на приготвяне:
Дробът, осолен и поръсен с черен пипер се задушава. Гъбите също се задушават. След това продуктите се смесват, за да си поемат подправките (сол, черен пипер, подправката "Маги вълшебен вкус" на пиле и с вкус на зеленчуците. Може да се добавят и 1-2 с.л. доматено пюре.

Черен дроб с лук
------------------

Продукти:
700-800гр черен дроб - свински или телешки
700-800гр кромидлук
1 чаена чаша червено вино
1 чаена чаша вода
0.5 ч.ч.олио
горчица, дафинов лист 
Начин на приготвяне:
В мазнината се задушава лукът, нарязан на тънки ивички. Щом поомекне и стане прозрачен се прибавя дробът - нарязан на хапки.
Задушава се само няколко минути да смени цвета си (става светъл), прибавят се водата и виното, а също и подправките - горчицата, размита с водичка, и дафиновият лист.
Къкри още 10-15 мин и е готово.
 

Кнедли от черен дроб със зеле - любимото ястие на Моцарт
-------------------------------------------------------------

500 г свински черен дроб,
500 г бяло зеле
250 г хляб
2 яйца
500 г брашно
малко галета
50 г масло
сол, черен и червен пипер

Черният дроб се нарязва ситно и се задушава. Хлябът се накисва в студена вода и след това се изстисква. Яйцата се разбиват на пяна и към тях се прибавят черният дроб, хлябът и брашното плюс сол и черен пипер. Измесва се тесто, от което се оформят малки кръгли кнедли.
Варят се в подсолена вода около 20 мин. Отцеждат се и се овалват в препечена галета.
След това се заливат с разтопено краве масло.
Зелето се нарязва на ситно, задушава се с червен пипер и се сервира като гарнитура.




ЗАРЗАВАТЕНА СУПА С ЧЕРЕН ДРОБ /ТЕЛЕШКИ/


Изчистваме, нарязваме на кубчета 1-2 моркова, 1/2 глава целина, 2-3 магданозени корена и слагаме да се запържат в 23 лъж. мазнина с 1 глава ситно нарязан лук. Когато омекнат зеленчуците, наливаме 6-7 чаени чаши вода, когато супата заври, слагаме 250 гр. телешки черен дроб, нарязан на кубчета, доуваряваме супата, малко преди да я свалим от огъня, запържваме 2 равни супени лъж. брашно в 1-2 лъж. мазнина. Разреждаме запръжката и изсипваме в супата. Варим още 5-6 мин. Поднасяме я застроена с 1-2 яйца и 2-3 лъж. кисело мляко и поръсена със ситно нарязан магданоз






« Последна редакция: Февруари 18, 2009, 18:05:19 pm от Елфи »
Re: Готварски въпрос
« Отговор #63 -: Юли 20, 2006, 12:37:13 pm »
Ееее, има да опитвам рецептииии.
Ще ви кажа как го спретна мъжа ми по моя заръка, защото не исках да експериментира.
Оваля го в брашно и го пече с много малко вода. Стана много сполучливо. Имам още дроб във фризера, така 4е ще пробвам някои от описаните вече рецепти.


ПС. А някой от вас яде ли други дреболии?
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Готварски въпрос
« Отговор #64 -: Юли 20, 2006, 12:48:43 pm »

ПС. А някой от вас яде ли други дреболии?

Воденички и сърца :balk_68: :balk_170:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Re: Готварски въпрос
« Отговор #65 -: Юли 20, 2006, 13:45:19 pm »
Здравейте кокичета!
Знае ли някой как да приготвя вкусно черен дроб? Мерси
на скара или пържен в тиган - супер дебелашко  :D :lol:

Гане, аз много обичам, но най-много агнешка главичка:)
Re: Готварски въпрос
« Отговор #66 -: Юли 20, 2006, 14:24:27 pm »
И аз като Ганка - воденички и сърца, а освен тях и мозък и език... :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Готварски въпрос
« Отговор #67 -: Юли 20, 2006, 14:35:27 pm »
Ами тук няма много екстри в това отношение. Единствените дреболии са сърца, воденички, език. А бъбреци и тем подобни не продават. Не ги ядат тея немци бе... Смятат ги за отпадък... А така ми се яде дроб-сърма....  :balk_146:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Re: Готварски въпрос
« Отговор #68 -: Юли 20, 2006, 18:44:31 pm »
Ганка, а няма ли турски месарници? Там не може да няма такива неща, мен ако ме питаш....

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Готварски въпрос
« Отговор #69 -: Юли 20, 2006, 19:58:53 pm »
Ганка, а няма ли турски месарници? Там не може да няма такива неща, мен ако ме питаш....

Ами всякакви магазини съм виждала, но турска месарница или арабска - не. Ще си чакам да си дойда... :?
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Готварски въпрос
« Отговор #70 -: Юли 21, 2006, 10:27:44 am »
Ганка, а няма ли турски месарници? Там не може да няма такива неща, мен ако ме питаш....
Аз може и да бъркам, но съм 99% убедена, че турците дреболии не ядат :roll:


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: Готварски въпрос
« Отговор #71 -: Юли 21, 2006, 11:34:37 am »
Ганка, а няма ли турски месарници? Там не може да няма такива неща, мен ако ме питаш....
Аз може и да бъркам, но съм 99% убедена, че турците дреболии не ядат :roll:
изобщо не бъркаш!
Смятат го за голяма мръсотия
Re: Готварски въпрос
« Отговор #72 -: Юли 21, 2006, 12:41:57 pm »
питах мъжа ми , арабите също не са по дреболиите, наблягат на чистото месо, по възможност агнешко. :D
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Готварски въпрос
« Отговор #73 -: Юли 21, 2006, 14:33:28 pm »
Е те за тва не съм открила такова чудо... :?  Иначе имат страхотни зеленчукови магазини, ма месо... Карай... :lol:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Готварски въпрос
« Отговор #74 -: Юли 21, 2006, 17:21:35 pm »
Турците дреболий ядат, ообено черен дроб и то агнешки! Имат и шкембе чорба. Живяла сам в Турция около 2 години.  :D
*
Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #75 -: Май 09, 2008, 14:01:28 pm »
Търся някой кулинар експерт тук, който има опит и би могъл да ме светне как се готвят охлюви .
Реших да експериментирам и да пробвам какво е това и има ли почва унас?  :)
Предварително благодаря за идейки!
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #76 -: Май 09, 2008, 15:28:03 pm »
Първо ги оставяш една нощ да постоят за да се 'прочистят' :wink:
Измиваш ги добре и ги слагаш в студена вода за да се сварят.
Аз хвърлям първите 1-2 води, защото пускат една слуз.
Във водата, в която ще се варят слагам морков, лук , магданоз, черен пипер и сол
Варя ги поне 1 1/2 час

Правила съм с ориз /на тиган и във фурна/, с лапад, панирани в яйце и пържени само в брашно и подправки.
Кажи коя рецепта искаш?

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Re: Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #77 -: Май 09, 2008, 18:36:22 pm »
Денис, а кога слагаш зеленчуците докато ги вариш, т.е. в коя вода, щом ще я сменям или няма значение.
Моля те прати ми рецептата с панираните и пържените охлювчета.  :D
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #78 -: Май 10, 2008, 08:31:25 am »
Денис, а кога слагаш зеленчуците докато ги вариш, т.е. в коя вода, щом ще я сменям или няма значение.
Моля те прати ми рецептата с панираните и пържените охлювчета.  :D
Подправки слагам на последната вода.

Панирани охлюви

Панировка:
2-3 яйца
щипка  сол
черен пипер
щипка мускатово орехче
2 -3 сл брашно
20-30 гр. бяло вино
малко вода

Панировката не трябва да е много гъста.

Охлювите да са извадени от черупките. Аз им махам тъмната част, оставям само мускула, това дето се показва, когато пълзят /откъсвам ги до 'пръстенчето'/

Потапят се в панировката и се пържат в добре загрято олио в тиган /или фритюрник/


Пържени охлюви

В чиния се слага:
4-5 сл брашно
черен пипер
щипка сол
магданоз 1-2 клонки на много ситно
малко лют червен пипер

Разбъркваш добре сместа. Овалваш всеки охлюв и пържиш, но не в много мазнина.
Те стават едни запечени /червенички/ и хрупкави отвън

Така най-много ги харесвам.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Re: Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #79 -: Май 10, 2008, 08:46:15 am »
Мацки и какъв вкус има охлюва?
Струва ми се , трудничко ще го преглътна. :balk_71: