Копирам ги, защото и аз така съм си ги свалила във кулинарното си CD.
Черен дроб по селски------------------------
Продукти:
1кг.свински или пилешки черен дроб
1/2кг лук
2-3 едри моркова
300-400гр. гъби
3-4 кисели краставички
2-3 зелени чушки
Начин на приготвяне:
Дробът, осолен и поръсен с черен пипер се задушава. Гъбите също се задушават. След това продуктите се смесват, за да си поемат подправките (сол, черен пипер, подправката "Маги вълшебен вкус" на пиле и с вкус на зеленчуците. Може да се добавят и 1-2 с.л. доматено пюре.
Черен дроб с лук------------------
Продукти:
700-800гр черен дроб - свински или телешки
700-800гр кромидлук
1 чаена чаша червено вино
1 чаена чаша вода
0.5 ч.ч.олио
горчица, дафинов лист
Начин на приготвяне:
В мазнината се задушава лукът, нарязан на тънки ивички. Щом поомекне и стане прозрачен се прибавя дробът - нарязан на хапки.
Задушава се само няколко минути да смени цвета си (става светъл), прибавят се водата и виното, а също и подправките - горчицата, размита с водичка, и дафиновият лист.
Къкри още 10-15 мин и е готово.
Кнедли от черен дроб със зеле - любимото ястие на Моцарт
-------------------------------------------------------------
500 г свински черен дроб,
500 г бяло зеле
250 г хляб
2 яйца
500 г брашно
малко галета
50 г масло
сол, черен и червен пипер
Черният дроб се нарязва ситно и се задушава. Хлябът се накисва в студена вода и след това се изстисква. Яйцата се разбиват на пяна и към тях се прибавят черният дроб, хлябът и брашното плюс сол и черен пипер. Измесва се тесто, от което се оформят малки кръгли кнедли.
Варят се в подсолена вода около 20 мин. Отцеждат се и се овалват в препечена галета.
След това се заливат с разтопено краве масло.
Зелето се нарязва на ситно, задушава се с червен пипер и се сервира като гарнитура.
ЗАРЗАВАТЕНА СУПА С ЧЕРЕН ДРОБ /ТЕЛЕШКИ/Изчистваме, нарязваме на кубчета 1-2 моркова, 1/2 глава целина, 2-3 магданозени корена и слагаме да се запържат в 23 лъж. мазнина с 1 глава ситно нарязан лук. Когато омекнат зеленчуците, наливаме 6-7 чаени чаши вода, когато супата заври, слагаме 250 гр. телешки черен дроб, нарязан на кубчета, доуваряваме супата, малко преди да я свалим от огъня, запържваме 2 равни супени лъж. брашно в 1-2 лъж. мазнина. Разреждаме запръжката и изсипваме в супата. Варим още 5-6 мин. Поднасяме я застроена с 1-2 яйца и 2-3 лъж. кисело мляко и поръсена със ситно нарязан магданоз