Здравейте, докторе!
Имаме проблем от 4-5 дена: първата нощ се будеше през половин-един час, по едно време като го пипнах беше горещ; измерих температурата - 38,2. Нямах никакви лекарства, все още не беше боледувал, съвсем сами сме - мъжът ми замина в чужбина, мислех да му слагам кърпа с оцет на челото; след около час, докато се чудех какво да го правя и температурата спадна от само себе си, но до сутринта продължаваше да бъде много неспокоен, събуждаше се с плач и писъци, през деня не е имал температура. Говорих с лекарката, оказа се първи зъб - на долната челюст напипах по-издуто и надигнато; следващата нощ след като пак беше неспокоен дадох Панадол. Следващите 2 или три нощи беше по-спокоен, но тази нощ много се въртя, започна да киха, покашляше, без температура,към 4.30 дадох Панадол - понеже нали пише, че може да се дава при настинка - и капки за нос - от тези с морската вода. Разкиха се още повече и потекоха сополки - бистри и прозрачни, които бършех със салфетка. Нямам аспиратор за нос. Преди около един час заспа, но сега го напипвам, че е топъл въпреки Панадола, но пък е по-спокоен. За сега не смея да му меря температурата, за да не го събудя.
Въпросите са ми:
1. Може ли избиването на зъб да "допринася" за настинка, защото не виждам никаква причина да съм го простудила, има ли връзка между двете? Вчера не съм го извеждала, заради студеното време.
2.Трябва ли да купя аспиратор за нос или той е за по-малки бебета?
3. Днес може би ще дойде леля му да до види - когато едно бебе не е добре, трябва ли да се ограничат контактите с други хора, в интерес на бебето - да не се внасят разни бактерии или вируси, ако предположим, че имунитета му е понижен?
Извинете за дългия постинг.