0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Момичета, какво ще кажете за хормоните ми? Правени са на трети ден от цикъла.
Пролактин 480,41 /59-619/
ЛХ 6,34 /1,90-12,5/
ФСХ 8,52 /2,5-10,2/
Естрадиол 49,84 /97,5-592/
Тестостерон 0,56 /0,5-2,6/

Предстои ми инвитро, та за това ги правих. Това ми е втори цикъл след лапаро.

[/url]
*
Re: Моите хормонални изследвания преди инвитро
« Отговор #1 -: Декември 11, 2007, 10:14:22 am »
На мен ми се струват добре. :D
Късмет в процедурата и чудеса по Коледа.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #2 -: Декември 11, 2007, 10:21:35 am »
На мен ми се струват добре. :D
Късмет в процедурата и чудеса по Коледа.
А естрадиола?
*
« Отговор #3 -: Декември 11, 2007, 15:39:09 pm »
Четох, че естрадиола може да е нисък когато има по- късна овулация.

[/url]
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #4 -: Декември 11, 2007, 19:03:43 pm »
За сега не го мисли естрадиола, за предстоящата ти стимулацията е важно че ФСХ е ок.
Стиснати палци от мен! :D

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #5 -: Декември 12, 2007, 07:59:35 am »
Тестостерона е на долна граница, а и по-ниските нива на естрадиола /а Тс и Е2 са зависими/...?!
Мисля че там има проблем
Дано това да не е проблем за инвитрото
Пиши какво са казали лекарите
Успех от мен  :D

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #6 -: Декември 12, 2007, 10:50:37 am »
За да не пускам нова тема искам да попитам и за мойте изследвания, тъй като и при мен има проблем с естрадиола.Според моя доки той/естрадиола/ е отговорен за качеството на фоликулите и съответно на яйцекетката и изобщо за наличието на такава.Значи ли това, че при много нисък естрадиол няма да се развие и да се пукне читав фоликул.И нали Е и ЛХ са свързани.Тогава при високо ЛХ не трябва ли и Е да е висок.Вече се обърках тотално.ДЕНИС помагай с каквото знаеш мила.
На 3-ти ден
лх-10.06 /1-18/
фсх-/20.51 /4-13/
тестостерон-1.23 /0.17-2.53/
Е2 - 8.0/39-189/
аз май изобщо нямам естрадиол в организма :oops:
*
« Отговор #7 -: Декември 12, 2007, 17:19:20 pm »
Ами имах тема и миналия месец.На 40 години съм и явно нешата не са добри тогава ФСХ ми беше 16, а естрадола 43 при същите референтни стойностти.Това че явно съм с изчерпан резерв, от това ли е и този много нисък естрадиол??Имам ли шанс изобщо или да се насочвам към донорско ин витро??Благодаря на всички, които могат да ме окуражат с нещо :( :(
« Отговор #8 -: Декември 12, 2007, 18:02:02 pm »
Дали има шанс лекарят ти ще прецени най-добре.
Но е факт, че имаше жени с намален или изчерпан резерв, а при стимулация и ин витро, вече имат бебета.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #9 -: Декември 12, 2007, 18:12:32 pm »
Значи ли това, че ..............................
Ето една хубава схема на хормоните:

ЛХ се отделя от хипофизата и действа на яйчниците, под негово влияние фоликула расте и се превръща в доминантен.
Фоликула   отделя естрогени - това е връзката ЛХ и Е2
Когато ЛХ е по-високо - това означава, че ще се образуват повече фоликули /както е при поликистозата/
Но естрогените са с ниски нива, защото фоликулите не нарастват - те са много, но малки.
Дано да съм обяснила разбираемо.
За критерий се гледа нивото на ЛХ и ФСХ на 3 ден от МЦ.
Ако тогава ЛХ е повече от ФСХ- може би ще се образувам повече фоликули, но няма да има доминантен /с яйцеклетка/
Eто как са нивата на ЛХ и ФСХ при СПКЯ напр.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

elma

• 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
« Отговор #10 -: Декември 13, 2007, 08:38:08 am »
Страхотно си го обяснила, denis!  :) Само да видим сега какво сме разбрали :) Значи доколкото схващам ниските нива на Е2 могат да бъде виновни фоликулите да не се пукат, както е при мен май :( А ако ЛХ и ФСХ са в норма (приблизително съотношение около 1) при хормоналните изследвания в началото на цикъла възможно ли е по-късно Е2 да остане нисък и той да е причината за липса на овулация?
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #11 -: Декември 13, 2007, 08:47:14 am »
Страхотно си го обяснила, denis!  :) Само да видим сега какво сме разбрали :) Значи доколкото схващам ниските нива на Е2 могат да бъде виновни фоликулите да не се пукат, както е при мен май :( А ако ЛХ и ФСХ са в норма (приблизително съотношение около 1) при хормоналните изследвания в началото на цикъла възможно ли е по-късно Е2 да остане нисък и той да е причината за липса на овулация?
Не е точно така.
Не може да се каже кой е виновен защото хормоните са един затворен кръг и ако нещо по веригата не работи както трябва нещата се променят.
ниските нива на Е2 не са виновни, а те показват че или не е годна яйцеклетка във фоликула /т.е проблема е в яйчника/ или няма да има О.ЛХ действа на яйчника, а той под негово въздействие и това на ФСХ отделя Е2
Нещата са по-сложни  :D

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #12 -: Декември 13, 2007, 09:40:07 am »
Ами имах тема и миналия месец.На 40 години съм и явно нешата не са добри тогава ФСХ ми беше 16, а естрадола 43 при същите референтни стойностти.Това че явно съм с изчерпан резерв, от това ли е и този много нисък естрадиол??

Относно комбинацията на нисък естрадиол и високо ФСХ говори за изчерпан яйчников резерв (аз съм същия случай...) за съжаление...

Цитат
Имам ли шанс изобщо или да се насочвам към донорско ин витро??Благодаря на всички, които могат да ме окуражат с нещо :( :(
kolean  - това първа процедура ли ще бъде? Винаги има шанс, просто за нас дозите на лекарствата са доста по-високи :lol:
Но наистина е най-добре самия лекар да прецени и да те насочи :lol:
Успех :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

NDK

• *
  • 174
  • Двете слънца които топлят сърцето ми.
« Отговор #13 -: Декември 13, 2007, 13:14:34 pm »
Идея как да се вдигне малко ЛХ-то?

Денис при по-ниско ЛХ, но редовна овулация и добре матурирала яйцеклетка, как все пак може да се повдигне този хормон? Или не си срещала научна информация, как по-ниското ЛХ влияе на съзряването на яйцеклетката?  в конкретния случай , другите хормони са в нормални нива, но Лх  е леко,много леко над долната граница.

Иначе много  добра  схема
*

evro

• 5167
« Отговор #14 -: Декември 13, 2007, 14:13:43 pm »
Верчето беше с ниско ЛХ, дано се включи. Мисля че Агнеса при нея проработи.

Ето един много хубав слайд:
http://www.studentunion-varna.com/lekciq%20po%20aku6erstvo.ppt

Е2 се отделя от вътрешността на фоликула, а не от яйцеклетката. Естрадиола е косвен показател за наличието или липсата на качествена яйцеклетка.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #15 -: Декември 13, 2007, 15:27:32 pm »
Точно така, аз бях с много нисък ЛХ 0,51 /долна граница 1,1/, при ФСХ 4,33.
Коригира се след прием на Агнес. Консултирах се с д-ра си и той ми разреши да пробвам тази алтернатива, тъй като по негово мнение традиционната медицина няма отговор при подобни проблеми.
Не са при мен изследванията, но си пусках всеки месец ЛХ и ФСХ.
При първото /след едномесечен прием на агнес/, ЛХ беше 3,22, ФСХ 5 и нещо.
На следващия цикъл  ЛХ 5,05/ФСХ 5,69
Диферилина, преди ИКСИ-то го сложихме в цикъла, при който ФСХ беше 8 и нещо, а ЛХ 6 и нещо. Тогава се бях притеснила, че отново се разбъркват, но се видяха по един фоликул от всеки яйчник, които в последствие се спукаха.
При фоликуметриите и преди и по време на Агнес-а се виждаше спонтанна овулация. Друг е въпроса дали вътре е имало читава яйцеклетка.
Иначе другите хормони естрадиол, пролактин, тестостерон са ми били ок.
« Последна редакция: Декември 13, 2007, 15:29:49 pm от *vera »
*

elma

• 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
« Отговор #16 -: Декември 13, 2007, 15:56:16 pm »
ниските нива на Е2 не са виновни, а те показват че или не е годна яйцеклетка във фоликула /т.е проблема е в яйчника/ или няма да има О.
Е2 се отделя от вътрешността на фоликула, а не от яйцеклетката. Естрадиола е косвен показател за наличието или липсата на качествена яйцеклетка.
Страхотни сте :) Откога се чудя какво значи моя нисък естрадиол...
А има ли начин да се влияе на Е2, т.е. да се повиши?
« Последна редакция: Декември 13, 2007, 15:59:36 pm от emis »
*

evro

• 5167
« Отговор #17 -: Декември 13, 2007, 17:23:06 pm »
Двата цитата всъщност са противоположни твърдения.

Аз поддържам твърдението, че нивата на Е2 е не са 100% точен метод за оценяване качеството на яйцеклетката, тъй като техен източник е фоликулната вътрешност, а не самата яйцеклетка.

Те осмислят живота ни!

*
« Отговор #18 -: Декември 13, 2007, 21:44:59 pm »
Момичета, страхотни сте.Благодаря за инфото.Не съм наясно с едно??Ако имам изчерпан резерв , явно навлизам в менопауза.Но цикъла си ми е редовен, като по часовник без никакви аномалии.Значи ли това, че все още може случайно да се яви някоя яйцеклетка.Това положение ми започна януари месец след аборт.На практика от тогава имам само един месец Ову/спонтанно.Два месеца ме стимулираха.Първия само с мерионал и имах два фоликула ,единия се разви  до 20 мм, не се спука след прегнил и нищо.Втория месец с менопур и фостимон и пак същата история.
Този месец забележете при изследванията и ЛХ е почти на горна граница, а Е супер нисък.Как е възможно, нали зависят един от друг.Тотално се обърках.Простете ако звуча адски тъпо , но нали ме крепи надеждица, че са ми объркани от нещо друго хормоните.
*
« Отговор #19 -: Декември 13, 2007, 21:49:19 pm »
Ами имах тема и миналия месец.На 40 години съм и явно нешата не са добри тогава ФСХ ми беше 16, а естрадола 43 при същите референтни стойностти.Това че явно съм с изчерпан резерв, от това ли е и този много нисък естрадиол??

Относно комбинацията на нисък естрадиол и високо ФСХ говори за изчерпан яйчников резерв (аз съм същия случай...) за съжаление...

Цитат
Имам ли шанс изобщо или да се насочвам към донорско ин витро??Благодаря на всички, които могат да ме окуражат с нещо :( :(
kolean  - това първа процедура ли ще бъде? Винаги има шанс, просто за нас дозите на лекарствата са доста по-високи :lol:
Но наистина е най-добре самия лекар да прецени и да те насочи :lol:
Успех :lol:
Raly_pat, ако не ти е проблем да ми отговориш - как се справяш с тази жестока диагноза и имаме ли изобщо някакъв шанс.Аз все още отказвам да повярвам.Миналата година по това време бях бременна.Много съм шокирана.