Здравейте,
Моят 8-9 месечен опит с тестовете за овулация (Клиър Ову и Овю) показа, че не може изцяло и напълно да се разчита на тях. Разбира се, те дават добър ориентир, но е добре да се съчетават и с други методи. При мен много показателна бе цервикалната слуз. Правех тестовете от 11ти ден нататък и наблюдавах дали настъпва промяна в цервикалния секрет. На третия месец вече бях установила, че денят с овулация е този, при който секретът е най-обилен. За да илюстрирам какво имам предвид, ще Ви кажа, че първите дни след овулация се усеща лека влажност. Когато започва повишаването на лутеиновия хормон, тя се увеличава и започва да цапа бельото. По това време се появява втора бледа ивица на теста за ову. На следващия ден секретът е също толкова обилен, а втората ивица е вече по-наситена. На третия ден секретът е най-обилен и двете ивици имат еднакъв цвят. Това е знак, че в следващите 24 часа ще има ову. На следващия ден отново има две ярки ивици, може да се усети и лека болка отляво или отдясно. След това тестът става абсолютно отрицателен, което показва понижаването на ЛХ и е знак, че овулацията е преминала. През дните от този момент до новото менструално кървене почти липсва цервикален секрет и естествено сексът не е толкова хубав, колкото в предходния период.
Ако успеете да се самонаблюдавате по-внимателно, в един момент дори тестовете стават излишни.
Не бива да се забравя, че овулацията обикновено настъпва в следобедните или вечерните часове (затова и тестването е препоръчително да става следобед). Освен това, както правилно е посочено по-горе в мненията, има цикли, които са ановулаторни. Тогава има известно повишаване на ЛХ, което може да доведе до появата на втора ивица на теста, но така и двете ивици не се насищат еднакво на цвят. Това е нормално, случва се веднъж на 12-13 цикъла. Може да е причина за притеснения, само когато се повтори или потрети, защото на практика няма отделяне на яйцеклетка в продължение на повече от един месец. Тогава е възможно да се търси хормонално нарушение и трябва да се направи преглед при гинеколог и ендокринолог.
Та, моят съвет е да не се разчита само на тестовете, макар че са наистина много улесняващи. Аз така и не успях например да се ориентирам по базалната температура, просто защото се будя по различно време нощем и сутрин.С тестовете беше значително по-лесно.
Успех в начинанието и най-вече по-малко мислене за бебе.