Здравейте момичета,
Аз започнах да се ровя в форума, след като разбрах, че ще ми се наложи лапароскопска операция. Търсих всякаква информация, интересуваше ме всичко и, естествено, бях притеснена от неизвестното. Затова реших, че ще е хубаво сега, когато при мен всичко мина да разкажа и да успокоя тези, на които тепърва им предстои всичко това.
Аз правих моето лапаро в Шейново при доктор Попов. Там ме насочи моя гинеколог.
Записах си час при Попов и когато отидох той ме прегледа (30лв е прегледа), взе ми влагалищен секрет и ме пратиха да отида да дам кръв и урина. Изследването на влагалищния секрет (т.нар. микробиология струва 10лв), кръвта и урината държат да се направят в Шейново, като кръвните изследвания са 58лв, а урината-6лв. Урината трябва да е първа сутрешна и е много удобно да си купите от аптеката контейнерче за урина, което е стерилно и струва 0.20лв., т.е. важно е, когато отивате да давате кръв да носите и тази урина, за да не се разкарвате два пъти. След определен период от време си получавате всички резултати, отново в кабинета на Попов, където, ако има някакъв проблем с резултатите ви казват какво да пиете.
Следващото ходене до Шейново еседмицата преди операцията, когато ви водат до отделението, където ви взимат кръв (за кръвна група), преглежда ви интернист (доктор вътрешни болести, просто ви преслушва и тропа тук-там по тялото ви), и накрая се срещате с анестезиолога, който ви обяснява какво точно ще представлява упокйката и в какво се състои неговата работа. Ако сте алергична (както съм аз)-пиете таблетки до деня на операцията.
Всеки петък се определят операциите за следващата седмица. и като се обадите в петък в отделението ви казват кога ви е операцията. Три дни преди операцията пиете 3х2 таблетки Мезим форте, за да изчистят всички газове от червата ви.
Приемат ви деня преди операцията около 11-12.00ч на обяд. В зависимост от предварителната уговорка сте си купили очистително или ще ви направят клизма. Аз бях с клизма, но ако трябва вие да си купувате очистителните, по-добре е да си вземете 2 прахчета Fortrans.
Та, приемат ви на обяд, настаняват ви и започвате да пиете прахчета, или ви правят първата клизма. Трябва да сте хубаво изчистени, което включва и областта около пъпчето. Аз там имам само русо мъхче, и преди да вляза го изчистих с депилатоар. В случай, че се притеснявате или не сте изчистени акушерките го правят. Екипът е невероятен, много са мили, адски са добри и няма никакъв проблем да ги попитате, каквото и да ви хрумне. В деня на приемането попълвате и едни декларации, че сте съгласни с едно или друго. Текстът, под който се подписвате не е особено приятен, така че ако се подпишете, без да го четете ще си спестите доста. Така или иначе, за да ви оперират трябва да се подпишете
Единственото неудобство на първия ден с тези очистителни или клизмата е, че за цялото отделение тоалетната е една едичнствена, дори и за ВИП стаята няма отделна. Но това се преживява. Лично аз предприех следната тактика-комплект мокри и комлект сухи кърпички. Първо си почиствам седалката на тоалетната, за да мога да седна. Дори и първия ден да се разминете със сядането, след операцията-няма как. Та първия ден освен посещенията до тоалетната, подписите на декларациите и очакването-друго няма.Трябва някъде от 16.00ч да спрете да ядете, а от 22.00ч да не пиете и вода. Във всяка стая има телевизор, носете си монети, като цената за 24 часа е 2.40лв. В стаите са по 4 момичета, като по-младите ги слагат заедно.
В деня на операцията станах към 6.00ч, донесоха ми термометър, изкъпах се, махнах всички бижута, освен халката
, сложих си парфюм и към 8.00-8.30ч дойде една сестра,която ми би една инжекция в дупето, която действа малко като наркотик-успокоява те, не се притесняваш... Веднага след това те свалят в операционната, която е на долния етаж, където има силна музика, 3 страхотни сестри, абе нищо страшно. Лягаш на едно като магаре, връзват ти краката и едната ръка, а другата я слагаш на една поставка, слагат ви абокат-не боли, и сега идва най хубавото-вливат една и втора течност през този абокат пожелават ви "лека нощ" и ...заспивате.
Будите се в съседната на операционната стая, имате система, катетър и евентуално дренаж. Малко ви е замаяно, нищо не ви боли, но ви се спи. Може би ще сте мнооооого гладни, това беше единственото, за което мислех, много бях гладна и ми се ядеше всичко
Ако пък много ви боли, казвате на сестрите и получавате веднага обезболяващо. Възможно е да повърнете, това е от упойката и е за малко, на мен ми се случи и ми сложиха в системата Деган-лекарство против гадене и повръщане.
След известно време ви качват горе в стаята и така изкарвате нощта-дават ви една свещичка като обезболяващо, мен не ме болеше, но си я сложих, за да спя спокойно и така и спах. На другата сутрин отново мериш температурата, след това ти махат катетера-нищо не се усеща, само като ти го махнат, имаш чувството, че още ти се пишка, но е лъжливо. След това ти казват да се раздвижиш. Ставането е лесно, ходенето също-няма нищо, нищо страшно. След това минава една визитация от сума ти лекари и сестри и един от тях остава да ти свали дренажа-ако имаш такъв. Почистват ти дупчицата с различни разтвори-не боли, не щипе, няма нищо страшно, махантео на дренажа също не се усеща. След това трябва да се полежи още половин час и си готов да ставаш да се разхождаш. В началото с яденето е кофти, но след като ходиш до тоалетна по голяма нужда уж можеш всичко да ядеш. Може би е хубаво в началото да е по-лека храна, но няма проблем. И аз бях готова още на този ден да си тръгна. Не съм се затруднявала със ставане, ходене, абе с две думи като нов човек си.
Възстановяването наистина е много бързо.
Оперираха ме в четвъртък на 17.11.2005, изписаха ме на 19.11 сутринта, а вчера на 20.11 си вършех нормалните домашни неща, без никакви притеснения. Последното, което изпитах при цялата тази операция беше болка. Просто само страха беше голям.
Така че моя съвет е- не отлагайте това събитие, няма нищо, което да може да ви притесни около него, вярвайте ми.
Въпреки дългия болничен, който ви дават, аз днес дойдох до офиса, за да успокоя всички, които им предстои лапаро.
А сега мисля, да си се възползвам от болничния, да се прибера на топло и да си легна с книжка ...
А на всички, които им предстои УСПЕХ И МНОГО СПОКОЙСТВИЕ
Ако съм пропуснала нещо, което ви интересува, смело питайте!