Маранта
Марантата е малко тропическо тревисто растение. Носи името на венецианския медик Бартоломео Маранта, живял през XVIIIв. Има изключително красива шарка на листата, които са широки, овални, с дължина до 15 см. Достига до 25 см височина. Цъфти през пролетта и лятото с дребни бели с лилави петна цветчета, които се губят на фона на ярките листа. Характерна е реакцията й към светлината – на по-тъмно, листата й се вдигат нагоре и стават ка то затворена розетка, а на светло се обръщат и заемат хоризонтално положение – розетката се отваря.
Марантата се отглежда при температура 20-22 градуса и обича по-влажен въздух - затова е добре да се сади в по-широки саксии, които ще осигурят достъп до въздушната влага на корените. Полива се с престояла вода със стайна температура, при пресъхване на почвата, листата се свиват като тръбички и особено през лятото, трябва да се пръскат. Поливането не трябва да води до прекомерно трайно омокряне на почвата, което ще наруши въздушния и режим. Пресажда се само ако размерите на растението изискват прехвърлянето му в по-голям съд. За подхранване може ежегодно да се подменя най-горния почвен слой. Почвата да бъде смес от пресята листовка, торф, прегорял тор, с малко пясък. Препоръчва се за приложение в малки композиции, любителски колекции, зимни градини. Известни са 23 вида, чиято родина са влажните тропически гори на Бразилия.
Ако искато да запазите ярка окраската на листата, сложете саксията встрани от прозорците или направо в някое по-тъмно ъгълче на стаята ви, където ще я достига само разсеяна светлина.
Размножава се с издънки, които можете да отделите при пресаждането от главното растение и да оставите за няколко седмици във вода, докато развият кореновата си система.
Сега расте на височина, иска ми се да я резна отгоре, но незнам дали е подходящо и дали няма да й навреди
За това не знам, Пепка, никога не съм имала Маранта. Може някое от момичета да има и да се включи.
Но малко инфо по-горе ще ти е от полза, надявам се.