0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #340 -: Март 10, 2008, 11:13:26 am »
Бях си на село и снимах първите цветя в градинката  :D:

Горска теменужка

Зюмбюл

Иглика
« Отговор #341 -: Март 10, 2008, 11:45:18 am »
Момичета да ви питам .Кога е най добре да се пресяват саксиените цветя?

за основаване на фонд за ин-витро - подпиши се и ти  http://www.bgpetition.com/asistirana-reproduktsia/index.html
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #342 -: Март 10, 2008, 11:50:26 am »
Ами то зависи и от цветето. По принцип на пролет и на есен.

Ели, много хубави цветя.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
« Отговор #343 -: Март 10, 2008, 11:58:07 am »
Мерси Osiana .На мен ми казаха че най добре било след 22 март да се пресяват.И аз смятам тогава да ги пресея.
« Последна редакция: Март 10, 2008, 12:00:27 pm от polibo »

за основаване на фонд за ин-витро - подпиши се и ти  http://www.bgpetition.com/asistirana-reproduktsia/index.html
*
« Отговор #344 -: Март 10, 2008, 12:55:15 pm »
Ели, много хубави цветя.

Благодаря, Оси  :D.
Миналата седмица посях червена роза, която вече покара издънки и съм много щастлива. Този път не я наторих, благодарение на съвета, който ти ми даде, че новопосадена роза не се тори.
Миналата година жълтата роза изобщо не тръгна /сега и тя е покарала/.
Живот и здраве да цъфнат, ще ги снимам.
Посях семена от циния - шарена. Дано поникнат.

П.П Сега видях, че на зюмбюла има и пчеличка  :P
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #345 -: Март 11, 2008, 17:58:16 pm »
   :D eli_v,браво!Откриваш градинарския сезон!Прекрасни пролетни цветя!...Аз съм в период:"затишие пред буря" .:wink:
*

Osiana

• 4888
« Отговор #346 -: Март 11, 2008, 18:04:30 pm »
   :D...Аз съм в период:"затишие пред буря" .:wink:

Вече потривам ръчички.

PS. Лидиа, какво стана с твоята роза, дето беше пуснала корени във вазата??
« Последна редакция: Март 11, 2008, 18:48:32 pm от Osiana »

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
*
« Отговор #347 -: Март 12, 2008, 08:38:38 am »
  Оси, казвай за орхидеята как ще я гледаш. Колежки ми подариха за РД и на мен, но си нямам и идея как да я отглеждам. :oops:
*

Osiana

• 4888
« Отговор #348 -: Март 12, 2008, 10:20:08 am »
  Оси, казвай за орхидеята как ще я гледаш. Колежки ми подариха за РД и на мен, но си нямам и идея как да я отглеждам. :oops:

Аз имам и друга орхидея, която мин.година не е цъфтяла, затова не съм я показвала тук.

Обича светлина, но не директно слънце. От време навреме пулверизирам. За почвата е важно да пребладават борови кори, което позволява добро отцеждане. На дъното на саксията  да сложиш малки камъчета, които също ще помогнат срещу загниването на корените.
Все пак всичко зависи и от вида на орхидеята, те биват мнооого видове.

Тук подробности:

В природата виреят над 25 000 вида орхидеи, а в изкуствени условия са създадени около 30 000 хибрида.

Има два основни вида орхидеи - епифити, като например фаленопсис, които растат почти без никаква пръст, увиснали по големите дървета в джунглите, и земни, например цимбидиум, които живеят наравно със земята. Първите искат повече светлина, но и двата вида имат нужда от много влага и същевременно добра вентилация, за да не загният грудките им.
Епифитните орхидеи, които живеят във въздуха, са изнамерили хитър начин да се снабдяват с храна - те се съюзяват с една гъба, на която дават жилище, а получават чрез корените й храната, която не могат да черпят сами от земята. Следователно не бива да “давите” корените на орхидеите, за да не унищожите тази гъба.
Орхидеите имат славата на най-трудните за отглеждане стайни растения. Но все пак има начин да се справите и с това.
Съвети
• Преди да купите специална торна пръст за орхидеи, трябва да знаете към кой вид спада вашето растение, към епифитите или към земните. Според случая изберете различни смески: лека и по-бедна от органична материя за епифитите (1/3 кора от бор, 1/3 торф, 1/3 натрошен стиропор), по-тежка и по-хранителна за земните (2/3 кора от бор, 1/3 торф, птичи или рибен тор).
• Сред най-популярните орхидеи за отрязан цвят са катлеа, фаленопсис, ванда, пафилопедиум, цимбидиум и милтониа. Някои от тях могат да се запазят няколко месеца като букет, например пафилопедиум и цимбидиум.

Температури за всяка орхидея
• Парниковите орхидеи не бива да се объркват с орхидеите за гледане в топли стаи (20-24 °С) и с видовете за по-хладни стаи (15-19 °С). Внимавайте предимно с нощната температура, защото някои видове могат да понесат до 10 °С, докато други не понасят температура, по-ниска от 15 °С.
• Ако температурата в жилището ви е над 20 °С, можете да отглеждате катлеа, милтониа, хунтлеа, онцидум. Ако е по-хладно, под 20 °С, изберете цимбидиум, дендробиум, зигопеталум.
• Някои орхидеи, като венерин чехъл, се приспособяват и към топло, и към студено жилище. Във всеки случай, видовете с шарени листа изискват по-висока температура от едноцветните.
• Ако отоплението ви внезапно спре по някаква причина, не се безпокойте: студът стимулира цъфтежа на орхидеите. Повечето видове имат нужда от значително спадане на нощната температура (между 9 и 12 °С, за да почнат да цъфтят.
Поливането
Влажността също е много важна за отглеждането на орхидеите.
• За да поддържате висока влажност, пръскайте често листата и отгоре, и отдолу.
• Проветрявайте стаята след всяко пръскане, за да не се развият плесени.
• Поливайте веднъж или два пъти седмично.
• Поливайте и пръскайте с повече вода, когато има повече светлина (през пролетта и лятото) и намалете количеството вода през есента и зимата.
• Внимание! От прекалено поливане корените може да загният. Ето една хитрост, за да знаете кога да поливате растения с видими корени - ако са зелени, нямат нужда от вода, но ако посивеят, значи са жадни.
• За поливане на орхидеите използвайте мека, неваровита вода. Някои видове, като цимбидиум, понасят и леко варовита вода.
• Можете да отглеждате в кухнята стрък ванилиа фрагранс, но не разчитайте на реколта, защото насекомото опрашвач живее само в топъл климат.

Ароматите на орхидеите
Кой вид как ухае? Ето кратка справка.

Ангелика (пищялка) - епидендрум алатум.
Канела - различните видове одонтоглосум.
Лимон - енциклиа цитрина.
Краставица - саркоподиум лобии.
Жасмин, момина сълза - дендробиум примулинум, дендробиум палпебре, епидендрум криниферум, епидендрум фрагранс, епидендрум паникулатум.
Люляк - зигопеталум маккаи.
Мед - одонтоглосум бланде, катлеа моссие.
Кокосов орех - максилариа тенуифолиа.
Ванилия - ванилиа фрагранс, ванда суавис.
Теменужка - сендробиум аинсвортии.

*
« Отговор #349 -: Март 12, 2008, 18:28:56 pm »
Баракудке, благодаря за семенцата.Дори не се стърпях и ги посях.Малко е раничко, но какво пък.Нямах търпение.А и още нещо.Тези другите семенца на какво цветенце са?Можеш ли да пуснеш някоя снимчица.На мен ми приличат на семенцата на кандилка, но не съм много сигурна.Хайде като цъфнат ще пускам снимки. :D
« Отговор #350 -: Март 12, 2008, 19:48:48 pm »
Езикът на цветята – ключ към тайните чувства

Агримония – благодарност.
Анемония – самота; „Прекалено си недостъпна в любовта.”
Виолетка (синя) – преданост.
Виолетка (бяла) – благоприличие, сдържаност.
Гергина – вж. далия.
Глухарче – кокетност.
Далия – елегантност и достойнство.
Карамфил (розов) – женска любов.
Карамфил (бял) – пренебрежение.
Карамфил (розов) – своенравие, непостоянство.
Карамфил (червен) – „сърцето ме боли за теб”.
Карамфил (жълт) – отхвърляне, разочарование.
Кокиче – утеха или надежда.
Крем (ален) – чистота, невинност.
Крем (бял) - възхищение.
Лавандула – недоверие, подозрение.
Лале (червено) – Обичам те.
Лале (жълто) – безнадеждна любов.
Латинка – патриотизъм.
Лобелия – злоба, неприязън.
Люляк (розов) – смърт.
Люляк (бял) – първи тръпки на любовта.
Маргаритка – търпение.
Незабравка – истинска любов.
Розмарин – памет, спомени.
Хелиотроп – преданост.
Хризантема (червена) – влюбен съм.
Хризантема (жълта) – показна любов.
Едно от цветята, чиито нюанси на значенията са добре запазени, е розата. Ето какво значат различните рози:

Червени рози

Те са малко спорен символ – в някои речници за езика на цветята се посочват като обявление за война. Но по-популярни са станали, като израз на романтична любов и страст.

Розови рози

показват любов от пръв поглед – обсебваща и бурна.

Коралови рози

Страстният им цвят е знак за сладострастие. Специалистите от Викторианската епоха съветват да се внимава с това цвете, та да не оскърбите дамата, на която го подарявате.

Светло розови рози

Знак за радост и щастие.

Бели рози

Символ на истината и невинността. Те казват: "Липсваш ми!" и "Прекрасна си!"

Тъмно розови рози

Казват "Благодаря ти."

Жълти рози

Символ на приятелство и свобода – не ги изпращайте, ако имате романтични и дългосрочни планове.

Изсъхнали рози

"Свърши се."
*

baracuda

• 5348
« Отговор #351 -: Март 12, 2008, 20:44:15 pm »
Баракудке, благодаря за семенцата....Тези другите семенца на какво цветенце са?Можеш ли да пуснеш някоя снимчица.На мен ми приличат на семенцата на кандилка, но не съм много сигурна....

ketti,много се радвам,че и ти си получила семенцата.Ами ето го цветето,аз и на другите момичета пратих от него и да не объркам името,нека някоя от тях да каже как се казва:

П.П.Pepka,хареса ми "езикът на цветята"!Благодаря! :hug2:
« Последна редакция: Март 12, 2008, 20:45:58 pm от baracuda »
« Отговор #352 -: Март 12, 2008, 21:32:43 pm »
baracuda, съвсем случайно попаднах на него и реших, че ще е хубаво да го споделя с вас  :bighug:
*
« Отговор #353 -: Март 12, 2008, 22:19:05 pm »
Баракудке, благодаря за семенцата....Тези другите семенца на какво цветенце са?Можеш ли да пуснеш някоя снимчица.На мен ми приличат на семенцата на кандилка, но не съм много сигурна....

ketti,много се радвам,че и ти си получила семенцата.Ами ето го цветето,аз и на другите момичета пратих от него и да не объркам името,нека някоя от тях да каже как се казва:

сладурки семената са на Фузия, поне така ми е писала Фани :D

*
« Отговор #354 -: Март 13, 2008, 09:45:02 am »
Значи правилно съм разбрала, че е кандилка /аквилегия/.Преди време в една от старите теми я бяхме обсъждали.
http://www.zeleno.bg/?action=view&docid=207&catid=73
http://www.dvoribalkon.com/plants/perennials/aquilegia/aquilegia.htm
*

altea

• 214
  • щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване.
« Отговор #355 -: Март 13, 2008, 11:17:19 am »
Баракудке на това цвете ние му викаме кошничка или кандилка по селски :D
*
« Отговор #356 -: Март 13, 2008, 13:43:33 pm »
  Оси, мнооооого съм благодарна за изчерпателната информация. Благодаря ти. :D
*
« Отговор #357 -: Март 13, 2008, 14:23:34 pm »
Баракудке на това цвете ние му викаме кошничка или кандилка по селски :D

Ние пък на село му викаме "гащички"  :lol: - от баба го зная така  :wink:

Ама си е кандилка де  :wink:
*

baracuda

• 5348
« Отговор #358 -: Март 13, 2008, 14:29:52 pm »
   :lol: :lol: :lol: Хи,хи,доста се посмях...кандилка,гащички,аз пък що съм го кръстила фузия,не знам...От някъде така съм го запомнила. :wink: Благодаря ви момичета за изчерпателното инфо. :grouphug2:
*

Osiana

• 4888
« Отговор #359 -: Март 13, 2008, 15:51:04 pm »
Пролетната ми градинка. Цъфтят в момента само минзухарите, но скоро ще си имам и цъфнали зюмбюли и лалета и други.....