0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #20 -: Декември 17, 2007, 13:51:58 pm »
Ози, сигурна ли си, че е амарилис. Аз до скоро не знаех кое е хипеаструм /рицарска звезда/ и кое е амарилис. Вече знам по какво да ги разграничавам. С нетърпение чакам мойто да цъфне за да видя какво е, но предполагам, че е хипеаструм, защото го взех от майка, а нейните цъфтят с по 4 цвята.
Копвам и малко инфо.
Често се бърка хипеаструм с амарилис заради външния вид. Всъщност растенията, които отглеждаме в саксии, са кръстоски между двете, така че е все едно как ще ги наречем.
Иначе двата вида се различават по това, че хипеаструмите имат 3-6 цвята в съцветието, а амарилисът: 6 до 12. Амарилисът ухае, хипеаструмът- не. Някои хибриди обаче ухаят. Хипеаструмите рядко образуват дъщерни луковички.
Хипеаструмът цъфни през зимата до пролетта, а амарилисът- от края на лятото и през есента.
Хибридите са благодатни за отглеждане, защото изменяйки сроковете на посажднае, можем да ги накараме да цъфтят по всяко време на годината.
Диаметърът на качествената луковица не е по-малък от 7 сm .

Имам и още 2-3 попълнения, днес ще ги снимам и ще ги покажа.
П.П. Моя мъж не е врет, да ме трае. :lol:
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #21 -: Декември 17, 2007, 14:00:57 pm »
Ами Мари аз преди 2-3 месеца го купих амарилиса. Беше само една грудка, и сега доста е пораснал. Ако са ме излъгали те, значи и аз лъжа. Но като цъфне ще видим.
Би трябвало така да изглежда.

Amaryllis "Minerva"
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
« Отговор #22 -: Декември 17, 2007, 14:16:13 pm »
Ааааааааа чист и натурален амарилис е щом е с толкова много цветове. :lol:
« Отговор #23 -: Декември 20, 2007, 17:08:00 pm »
не знам какво да правя :?,повечето от саксиите ми са завъдили едни мушички(като винарки)мисля,че е от преполиване ама вие кажете.
*

Osiana

• 4888
« Отговор #24 -: Декември 20, 2007, 18:16:42 pm »
 kit kat, копирам това от Моята градинка 2, повече инфо тук: Моята градинка 2

Цитат
Алеуроди

Щом разтръскате растението, миниатюрните бели мушици веднага излизат.

Борба: Облейте растението с вода, като насочвате струята под листата, където се крият яйцата. Също помага "Регент 800 ВГ" и "ГАММА"

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
« Отговор #25 -: Декември 20, 2007, 21:37:05 pm »
мерси осианче,ама моите мушички са черни и май севъдят от почвата :?
всепак ще прегледам старата тема
*
« Отговор #26 -: Декември 21, 2007, 19:48:01 pm »
Кит Кет, пробвай с трици поръсени върху почвата.

И аз имам няколко придобивки, но не пусках снимки заради Ози. Изчаквах да помине малко. Утре ги показвам.
*
« Отговор #28 -: Декември 28, 2007, 11:50:07 am »
За празниците си направих подарък като си купих прозрачна ваза /цилиндър/ и стрък бамбук. Момичето ми препоръча да аранжирам вазата с цветни  фибри които се потапят във вода и набъбват. Направих аранжировката, но сега незнам дали мога да доливам вода и затова искам някой е правил това да даде съвет.
*
« Отговор #29 -: Декември 28, 2007, 16:28:29 pm »
Да долива се като позасъхнат.
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #30 -: Януари 01, 2008, 21:28:29 pm »
  Mary,започвам да ти завиждам вече...благородно,разбира се!Влюбена съм в това сладурче!
                  Това "цвете" от кой вид е? Що за чудо е това?

Osiana,сигурно е много-готино да ти цъфне коледничето навреме!Айде,ако се е разцъфтяло повече пусни му снимка отново.Чакаме с нетърпение амарилиса!Ще бъде голямо събитие! :wink:

П.П.За сега съм пас!Чакам един стаен зюмбюл да цъфне,другите изненади са в градината,но е рано за тях. :wink:
*
« Отговор #31 -: Януари 01, 2008, 23:18:59 pm »
Бари, това е "живо камъче" или Lithops, от рода на сукулентите е. Аз от одавна съм му хвърлила око, но не съм сигурна че ще се справя с нега, изглежда ми капризно цвете, но поне ще се пробвам.
Ето за него.http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=208
http://www.succulents.hit.bg/lithops.html
А ти хич не скромничи, то като почнат твоите красоти, на малкия ти пръст не мога да се намажа.
И аз чакам с нетърпение градината, есента съм засадила над 200 луковици, а дано стане поне 2/3.
*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
« Отговор #32 -: Януари 02, 2008, 13:31:37 pm »

Прекрасна роза. Страхотен едър цвят. Показвам я да внеса малко пролетно настроение в темата, макар навън всичко да е бяло и пролетта да е далече :lol:
Аз започвам подготовката за озеленяване на градинката, беседката е готова. Ще мисля нещо и за фонтанчета и шадраванчета. Имаше много линкове и красоти в старите теми, ще търся и там. За да мога пролетта да съм подготвена и направо бързо да действам :P Лятото ще показвам снимки  :)
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

Osiana

• 4888
« Отговор #33 -: Януари 02, 2008, 14:20:10 pm »
Цитат
Osiana,сигурно е много-готино да ти цъфне коледничето навреме!Айде,ако се е разцъфтяло повече пусни му снимка отново.Чакаме с нетърпение амарилиса!Ще бъде голямо събитие!

За съжаление, коледничето вече прецъфтя и аз не му направих снимка, нещо нямам много желание за каквото и да е.
Но на Амарилиса, ще направя, започнаха вече да се разпукват пъпките. :D

Мари, много интересно е това цвете, заинтригува ме. Може след време да си потърся и аз тук. Пише че лесно се отглежда.

Лидиа, ще чакаме снимки от теб. :D

*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
« Отговор #34 -: Януари 02, 2008, 14:46:44 pm »
Нашето коледниче и то премина, но успях да го снимам.

*

Osiana

• 4888
« Отговор #35 -: Януари 07, 2008, 19:06:12 pm »
Тук малко настроение и цвят с моя амарилис:

*
« Отговор #36 -: Януари 07, 2008, 23:18:54 pm »
Аууууууууууууу, това е направо божествен цвят.
Аз преди малко направих един погром - изнапоръчах сумати цветя. Аз ви казвам, че скоро време може и да чуете, че съм се изнесла в гората, как ме траят не знам, ама и аз няма да кажа колко ми е поръчката или ще я смаля на половина.
Ето сайта. http://strelitzia-bg.com/index.php
Жалко, че още не са пуснали розите и многогодишните, но и на тях ще им дойде ред. :wink: :lol:
*

Osiana

• 4888
« Отговор #37 -: Януари 08, 2008, 14:12:14 pm »
Мари, от кои цветя поръча? Има интересни неща в този сайт.

*
« Отговор #38 -: Януари 08, 2008, 15:57:30 pm »
Ози, сега се порових да видя дали мога да копирам поръчката, но не намерих, за да може да ги погледнеш по точното им наименование. Но по памет горе долу са: кала - няколко вида, лилиуми - няколко вида, гладиоли - няколко вида, богородички - няколко вида, някъкъв вид роза, гипсофила и още няколко от тези с по дребните цветове - миксове. Като ги взема ще ги снимам.
*
« Отговор #39 -: Януари 12, 2008, 17:17:36 pm »

Богородички, Астри Chinski Piwoniowy     
Семена > Цветя
Роза Rose Little Beauty    
Луковици > За пролетно садене
Гладиол Africa    
Гладиол Alice    
Гладиол Black Jack    
Гладиол Jester    
Гладиол Nova Lux    
Гладиол Wine and Roses    
Анемоне De Caen Mix    
Астилбе Розово    
Кала Black Star    
Кала Rehmannii    
Лиатрис Spicata Violet    
Лилиум Electric Yellow    
Лилиум Lollypop    
Лупинес Mixed    
Луковици > За есенно садене
Лале Ballerina

Ози, ето наименованията на тези които поръчах, решила са и още няколко да взема, но на место.