Пускам тема с анкета, защото съм много набеждавана майка, в смисъл че си глезя много дето и разни от сорта и видите ли късното му захранване попречило на дъвченото му, такива упреци получавам включително и от бащата. Ние започнахме захранване с оризова каша на 4 и 1/2 месеца, което беше прекратено и възобновено на 6 и 1/2 м. Много трудно захранване, с тотален отказ на готови пюрета в бурканчета, захранихме се с картофено пюре, приготвено от мен добавяйки лека полека различни зеленчуци, постепено прояде и готовите пюрета, но когато бяха по гъсти той се давеше и плюеше, налагаше се да добавям вода за да стане желаната му консистенция. Гълта но не иска да дъвче, пробвала съм много пъти да дам малко по едро пасирана храна, категоричен отказ, имахме няколко ужасяващи инцидента, та бях прекратила доста време всякакви подобни опита. Правила съм му стимулиращи дъвкателни упражнения като дъвча аз хранейки го, но той си мисли че играем и ми се смее.
На кратко искам да разбера, дали детето само започва да дъвче, макар и късно или са нужни упражнения, да се правя ли на маймуна или да го оставя и то да реши, кога е готово за това. Давала съм сухар, геврек, бисквита, когато нямаше зъбки, гризкаше си и едвам преглъщаше, но правеше някакви дъвкателни движения, сега обаче има 8 зъба отхапва големи парчета и гълта >> давене