Момичета, и аз мислех като вас. В началото като си направих първите хорм. изследвания бях много щастлива от факта, че ФСХ е малко по-високо от ЛХ и съотношението е приблизително 1-ца.Казах си всичко е нормално, според това което съм чела. Е да, ама не! Отивам аз на лекар -показвам резултатите, абсолютно доволна, а той гледа и се чуди, нищо не казва. Питам аз "проблем ли има", той ми казва "рано е да се каже, ще повториш хормоните поне още два цикъла". Прибирам се вкъщи и не знам какво да мисля, притесних се, после се успокоих - викам си "хормоните са плаващи субстанции, с променящи се стойности и от един лош цикъл няма да правя генерални изводи" Лекаря ми измрмори, че съотношението трябва да е ЛХ към ФСХ, а не както при мен. Така, правя хормон. изследвания следващия месец - същото съотношение ЛХ /5.60/ ФСХ /5.92/ и третия месец пак такова съотношение /само че по- високи стойности/. Междувременно разбрах, че нещата с тези мои хормони никак не са розови - всеки месец задържам фоликули и не овулирам.
Сега, аз не съм ендокринолог и не мога да ви дам точен и компетентен отговор - защо ЛХ трябва да завишава леко ФСХ в началото на фоликулната фаза. Затова се рових в нета, вярно, няма я обяснена точно тази подробност, но ви уверявам, че не греша. Намерих една графика, тук от зачатие, дано да съм я прикачила.
Месечният цикъл се регулира от Гонадотропин Рийзлинг хормон, а той регулира основно секрецията на ЛХ и ФСХ. През първата половина фоликулите нарастват и се развиват под въздействието на ФСХ. При узряването на фоликулите нивото на Естрогена нараства. Това от своя страна дава сигнал на хипофизата да започне да отделя Лутеинизиращ хормон. Идва овулацията, фоликулът се спуква под въздействито на ЛХ и се трансформира в жълто тяло.Жълтото тяло продължава да отделя Естроген, но най-вече Прогестерон . Ако има бременност жълтото тяло продължава да "живее", ако няма се разрушава, идва мензис, нивата на хормоните падат и започва да се образува нов фоликул под действието на ЛХ. Това е едното ми предположение. Другото ми предположение е,че нормалното ниво на секреция на Гонадотропина се влияе основно от секрецията на ЛХ.
Аз пак ще спомена, че не съм лекар и не искам да ви ангажирам с моето обяснение. Ще се радвам, ако се включи лекар и ни обясни тази особеност. Аз си позволих да си дам мнението, защото Katia13 ме помоли.
Когато казвам " в самото начало на цикъла" имам предвид 3-5 ден от МЦ, когато се изследват тези хормони.