0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Коледно и новогодишно меню!!!
« -: Ноември 15, 2007, 21:08:50 pm »
Момичета, понеже почти всяка година приготвям все едно и също, та можете да си представите колко радушно се приема вече!  :D Готова съм обаче на предизвикателства и да се развивам в тази посока, само да имам подходящи образци.  Ясно ми е традиционното меню за Бъдни вечер. Тази година няма да ходим никъде, но очаквам една приятелка от България, която ще ни гостува, та ми се ще малко и да я изненадам, и то не само с купени тукашни неща.  :D Та, ми е интересно и много любопитно да си признаете какво точно приготвяте като цялостно меню за тези две вечери. Също така и за момичетата извън България (или пък онези от вас, които имате смесени бракове)- предполагам, че и менюто ви е смесено, повлияно и от местните традиции. А и в различните региони на страната ни си има и кулинарни специфики. Та, ако нямате нищо против, признайте си какво точно включва!  :D И аз ще си кажа и предполагам, че основните компоненти и този път ще се запазят (като пуйка, баница с ориз/сирене), но за допълнителните съм готова да заимствам и плагиатствам!!!  :D
Благодаря!  :D
« Последна редакция: Ноември 15, 2007, 21:14:45 pm от DivaRoza »
*
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #1 -: Ноември 15, 2007, 21:26:30 pm »
DivaRoza, чудесна тема, страшна си!
Ми аз мога да кажа моята 'Задължителна салата' за всички възможни празници.Менюто ми винаги е различно, но тази салата е просто закон

500 гр. ролца от раци
1 доза замразена царевица
1 бомбичка шунка
2 майонези

Царевицата попарвам, ролцата и шунката нарязвам на кубчета.Салата става жестока, измислих си я сама преди около 5 години и вече повечето ми приятелки я правят.
« Отговор #2 -: Ноември 15, 2007, 21:48:27 pm »
Розичка... Сега да видим..
За Бъдни Вечер, стандартните постни ястия:
- питка с късмет
- боб
- пълнени чушки
- пълнени сърми
- ошаф
- плодове
- чеснова вода... абе докарваме го до нечетен брой постни ястия

За Коледа:
- антрета: фаршировани яйца, различни салати,
- основно: печоли във някакъв вариант с гарнитура ориз по марокански, или пък свинско с портокали
- десерт: баклава

За Нова Година: горе долу каквото ми душа иска и както съм настроена... Като се замисля миналата година беше:
- антре: хайвер, салати с ролца от раци, ако не се лъжа шопска салата
- основно: daube de porc  :wink:
- френски сирена
- баница с късмети (в полунощ)
- мелба

Като към всичките тези неща за хапвания прилагай съответния алкохол: т.е. като концентрат водка, а за основното и десертите подходящото вино или шампанско...
Охххх, само като го написах този пост, и започнах да се търкалям...

ПП - общо взето като се замисля, спазвам мнооого малко традиции, ама в къщи никой не се оплаква  :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #3 -: Ноември 15, 2007, 21:54:07 pm »
и аз не бих се оплаквала  :D
« Отговор #4 -: Ноември 15, 2007, 21:57:49 pm »
Да бе да... ходи обяснявай на мъжката половина, че шунката / шпека / пушената сьомга не са постни... и как разбираш ли трябвало да се седи на пода... пфууууу... карай  :lol: :lol: :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #5 -: Ноември 15, 2007, 22:23:23 pm »
Раличка, силно френско влияние при теб се забелязва. Или поне в наименованията на ястията.  :D Няма лошо, приемаме и франкофони.  :D Ще ни помогне да обогатим международната кулинарна лексика и така ще засилим културните симпатии към другите народи!  :D На интернационализма се крепи мирът!!!  :D
Мимка, ми само на салата не може.  :D Като измислиш и другото, пиши.
Хубавата жена да не се усмихва така загадъчно, а да си признава. Или може би не тя готви вкъщи?!  :D Ако е така, я поздравявам, че е успяла да го постигне!  :D
« Последна редакция: Ноември 15, 2007, 22:40:23 pm от DivaRoza »
*
« Отговор #6 -: Ноември 15, 2007, 22:30:33 pm »
 DivaRoza, аз нямам като Раличка задължително меню, всяка година ми е различно.Затова написах само задължителното.За Бъдни Вечер никога не готвя, защото сме в мама.Една година (2004) склоних да сме в свекървата, а не в мама и те със свекъра се вдигнаха да празнуват на лозето, та бяхме само с бабата. :?Та втори път няма да се повтори!Не че ми е лошо с бабата, тя е огън бабка, но тя не празнува никой празник.Готви заради другите, тя самата не и се празнува.Та само да седим и да гледаме телевизия....
Тъй че като си измисля менюто за тази Коледа и после за Нова Година, което обикновено става в последния момент  :oops: задължително ще докладвам! :wink:
« Отговор #7 -: Ноември 15, 2007, 22:32:19 pm »
Розичка, как няма да се забелязва... То Мароко, то Алжир, то френка филология... oh la laaa  :wink:
А иначе въпросната daube се прави мнооого лесно...

Значи, хващаш едно хууубаво парче свинско без кокъл, намазваш го с червен пипер и щипка сол и го запържваш в мазнина (в тенджера под налягане)... После взимаш картофи, целина, лук (няколко глави), моркови... Нарязваш ги на едро (съответно кубове и търкала) и в мазнината от запържването на мръквата ги объркваш и леко запържваш... Върху тях слагаш месото, слагаш подправки (в които задължително немлян розмарин), сипваш водичка (да покрие 1/3 от всичкото), затваряш тенджерата и след като писне чакаш 20-25 минутки... И после си облизваш пръстетата  :lol: :lol: :lol:

Абе Миме, какво задължително видя при мен, освен постното за Бъдни Вечер, Баклавата за Коледа и Баницата с късмети за Нова Година? Всичко друго е според зависи, ама пусто мъж... ако не му угодя е мрън мрън  :wink:
« Последна редакция: Ноември 15, 2007, 22:35:14 pm от rally_pat »

*
« Отговор #8 -: Ноември 15, 2007, 22:51:58 pm »
Миналата година менюто беше следното.
На Бъдни вечер разбира се постно.
- пълнени чушки и пълнени сърми с ориз.
- задушени картофи на пара с копър без масло. :D
- салата Бай Ганьо /фасул, печена червена чушка, сос чили, изпарени домати и различни подправки, аз предпочитам от готовите/.
- ошафа го права колкото за адет, иначе предпочитам плодовете да ги ям, па макар и сухи и пресни плодове.
- питка задължително, баница със ябълки и баница със тиква.
- печени тиквени семки, печени орехи и купени ядки и стафиди.
На Коледа правих капама, ама малко си я поиначих.
- сложих пилешки бутчета, свинско, наденица и кърнарче, като между всеки ред с мръвка слагах сърми и чаша вино. Това нещо ври около 3 часа на бавен огън в глинен гювеч.
- десерта е спорет това в какво настроение съм, но почти не минава без арабска баклава.
На Нова година.
- задължителната питка и баница със сирене.
- няколко вида салати, моя мъж на обича руска, та май без нея не минава.
- пържоли, кифтаци и пиле.
- и плодове, много плодове.
- торта.
Егати и свиненето пада, а и като се има в предвид, че след 17 дни е Антонов ден, а тогава нещата са в пъти повече. :lol:
Честно казано и на мен ми се искаше нещо по-различно, та се надявам да си харесам нещичко от вас.
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #9 -: Ноември 16, 2007, 00:00:37 am »
Сега и аз да си кажа, ако съм в Бг. правим го по български обичай, ако сме в Германия, по германски. Та, доклокото знам, в Германия има 2-3 вида меню на бъдни вечер според областта. Някои ядат Боквурст, нещо като варен кренвирш с картофена салата, със майонеза, която е сладникава и не мога да понасям, другите не се сещам какво точно ядяха, а третите , в това число и ние си правим задължително "Фондю"
Това представлява, нещо като фритюрник отвотрен и в него се слагат шишчета набучени с нещо и се пържат в олио.

Какво слагаме да пържим - ами черен дроб, салам, кренвирш, сланина, кашкавал /за кратко/, кайма /малки кюфтенца/, месо. и др. Нареждаме купички пълни от всичко изброено , слагаме посредата Фондюто и всеки с шишчетата си пържи по нещо и си хапва, бавно и така вечерта е дълга. Освен това слагам естесвено хляб и 1-2 салати, хубаво вино и бира разбира се за моя.

На Коледа тук задължително ядат патка, печена на фурна ...а аз не ям патки...много лошо, та хапвам нещо друго.

За Нова година правя баница...ако имам кори и всичко каквото ми дойде на ум, всеки път различно.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
« Отговор #10 -: Ноември 16, 2007, 13:13:30 pm »
Ние ходим zа Коледа винаги у свекървата и zатова праzнуваме по техните обичаи. На Бъдни вечер ядем печен Шаран, а zа Коледа има печена гъска с гарнитура от брюкселско zеле, червено zеле и варени пълнени картофи (по немски тертип).

Миналата година имаШе еленско филе, но не се хареса много, така че пак Ще се яде гъска. Специален десерт няма, хапват се раzнообраzни коледни вкусотии. По принцип се пие червено вино, но по желание има и бира  :).
Традиционно кафето след обяд винаги се пие със специален сладък "хляб", наречен Щолен (Stollen). .
Нямам никакъв Шанс да покажа българската традиция zа Коледа. Всички са месоядни  :x.
За Нова година не се приготвя ниЩо специално. Това всъЩност не е и семеен праzник. Обикновено се праzнува навън, в zаведение или с приятели. Набляга се на купона и веселбата (пийването и танците), храната е между другото  :lol:.
« Отговор #11 -: Ноември 16, 2007, 13:57:36 pm »
При нас всичко протича съвсем по български.  На Бъдни вечер на софрата се слагат нечетен брой постни гозби (обикновено 11 или 13):

- пълнени чушки с боб
- варен боб
- постни сарми със зелев лист
- постни сарми с лозов лист (за да се брои два пъти  :lol:)
- леща плакия
- баница с праз
- баница с тиква (по по-горната причина)
- салата от кисело зеле с малко олио и червен пипер
- плодове
- ядки
- чесън
- питка с паричка
- жито или царевица

Всичко, след като се сложи на масата, се прикадява (с тамян), гоним дявола и сядамеееее.

Една салата от скоро, която също става, вкл. и за чужбинските мацки, е салата "Ропотамо:

- задушени моркови
- задушени гъбки
- сварен и отцеден бял боб (от по-дребничкия)
- грах
- царевица
- нарязана на дребно печена пиперка
- нарязани на дребно кисели краставички
- сол и черен пипер на вкус

Всичко това се разбърква с кетчуп.  Звучи малко плашещо, но е доста вкусно.  Изглежда като маринована, малко като туршия, но е вкусна.

*
« Отговор #12 -: Ноември 16, 2007, 14:06:01 pm »
tanja, няма да се разберем така! :lol:
Ние обожаваме картофи у дома, а утре ще колим гъските на село (около 20), така че давай бързо рецептата за картофите и за гъската. :wink:Обикновено ли я печеш или и нея по немски тертип?

И друго!Адаша да не мълчи а да се включва  :wink:
Никога не съм месила.Искам обяснение като за блондинка как да се изложа съвсем, като се опитам да направя коледна питка! :oops:

Принцеска, салата Ропотамо прави мама и е страхотна!
« Последна редакция: Ноември 16, 2007, 14:10:09 pm от Мимка »
*
« Отговор #13 -: Ноември 16, 2007, 14:15:26 pm »
кой адаш
*

Osiana

• 4888
« Отговор #14 -: Ноември 16, 2007, 14:21:20 pm »
Като прочетох поста на Таня се сетих че патешкото е същото само че го ядат не с червено зеле а с листно зеле - Grünkohl, и варени картофи. Това зеле го варят и пюрират ...аз лично не го понасям. :? :oops:
Grünkohl

А за Stollen мога да кажа че това е нещо като нашия козунак, но много сбит, пълен със стафиди и овалян в пудра захар.

Тане, а вие какво хапвате на Бъдни вечер?

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
*
« Отговор #15 -: Ноември 16, 2007, 14:25:22 pm »
кой адаш

Мини...тя си знае бе! :wink:

Но идеи за питка, особено елементарно обяснени приемам от всички!
*
« Отговор #16 -: Ноември 16, 2007, 14:46:21 pm »
Мимка,
аz само помагам, основно си готви свекървата. Гъската я вари предварително, пълни я с кисели ябълки, маже я с подправки и масло, zаШива я и я пече 3 - 4 часа. Ябълките като се иzвадят се хвърлят, не се ядат  :?.
Картофите се варят, пасират, подправят. Запържва се бекон и се слага като плънка в картофената смес (оформят се като тенис топки). Завира се вода, посолява се и топките се киснат в нея 20 минути (не врат вътре). На мене специално не са ми вкусни. Аz наблягам на zелето  :lol:.

Осианче,
ние ядем печен Шаран с варени картофи и салата на Бъдни вечер. До сега сме карали Коледа само в немско и караме по тяхните традиции (на семейството). Ако сме в БГ, мъжът ми Ще умре от глад. Той не харесва кухнята ни (с малки иzключения) и Ще трябва да "zабъдва" с пържоли  :?. Иначе му е много интересна питката ни с късмети и пожелания. Не обича баклава, каzва че била отровно сладка  :lol:.
« Отговор #17 -: Ноември 16, 2007, 14:54:06 pm »
Но идеи за питка, особено елементарно обяснени приемам от всички!

Мимка, Коледната питка е постна, като хляб се меси.  Рецепта ли искаш, или как се замесва?
*

Osiana

• 4888
« Отговор #18 -: Ноември 16, 2007, 15:08:43 pm »
Мимка,
аz само помагам, основно си готви свекървата. Гъската я вари предварително, пълни я с кисели ябълки, маже я с подправки и масло, zаШива я и я пече 3 - 4 часа. Ябълките като се иzвадят се хвърлят, не се ядат  :?.

Осианче,
ние ядем печен Шаран с варени картофи и салата на Бъдни вечер. До сега сме карали Коледа само в немско и караме по тяхните традиции (на семейството). Ако сме в БГ, мъжът ми Ще умре от глад. Той не харесва кухнята ни (с малки иzключения) и Ще трябва да "zабъдва" с пържоли  :?. Иначе му е много интересна питката ни с късмети и пожелания. Не обича баклава, каzва че била отровно сладка  :lol:.

Да, патето точно така го правят и тук , т.е. моят мъж.

Шаран не съм чувала по нашия край да ядат но ядат една рибна салата.... :oops:, дето и нея не я ям...
А за това че баклавата му се вижда сладка е нормално, тя и на мен ми идва сладка, те не обичат толкова сладки неща с тежки захарни сиропи. А за сметка на твоя, моя много обича българската кухня, е не яде вичко, но повечето неща. :D

*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
« Отговор #19 -: Ноември 16, 2007, 15:34:25 pm »
Аз мога да ви споделя една северняшка рецепта за пълнени сърми и чушки, която правя за Нова година (по-точно за следващия ден, когато някои ги болят главите.. :lol:) Та рецептаат е мн. лесна. Вземат се сухи чушки и се попарват във вряла вода за да омекнат. Освен това се приготвят и листа от кисело зеле за сърмите. Пълнят се с кайма и ориз, плюс едно цяло яйце и подправки на вкус. Плънката не се обработва термично, а е съвсем сурова. Та с нея се пълнят чушките и сърмите като се внимава да не се пълнят догоре защото, както знаем, оризът трябва да има място да набъбне. Подреждат се в тенджера и се заливат с вода и сок от киселото зеле (поради която причина в плънката не се слага сол). След като се сварят, се застройват с едно цяло яйце. Става много вкусно и е особено подходящо ястие за Василовден, когато хората едва гледат.. :lol: Да ви е сладко.